Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám doma čtyřletého syna, který je šikovný, chytrý, ukecaný a spousta věcí mu jde sama od sebe. Problém je, že když narazí na věc- aktivitu, kterou se musí naučit a nejde mu to napoprvé, tak je schopen dostat pěkný záchvat - pláče, vzteká se, okamžitě od aktivity upouští, zasekne se a nejde s ním pohnout (myšleno obrazně
. U většiny věcí mi to nevadí, protože vím, že zkouší věci, na které má třeba ještě čas a na které není zralý. Ale nedávno ho manžel přistihl, když se zasekl při oblíkání ponožek. Byl tak vytočený, že mluvil úplně přidušeným hlasem, ruce zaťaté v pěst…na jednu stranu legrace, ale na druhou nás to docela vyděsilo. Nemáte s takovým chováním některá zkušenost? A jak se v takových případech chovat? Mám jen trochu strach, abych to nepodcenila. Dík.
Ahojka, nejsem žádný psycholog, ale myslím,že pokud se nejedná o nějaké extrémní situace, tak to není snad žádná katastrofa. Prostě má asi takovou náturu a při problému potřebuje urychleně ventil. Upřímně, já když mám občas nervy na pochodu, tak taky sakruju a těžce pěním a mám potřebu něčím třískat, i když mi spadne na zem utěrka:-))) Ale jinak jsem myslím celkem neškodná a ještě jsem nikoho nezavraždila, tak neboj:-D ![]()
Ale vážně, nevím, jak na to správně výchovně reagovat, ale buď to úplně přecházet a nebo mu nabídnout konstruktivní pomoc. Nevnucovat, zeptat se, říct-můžu ti pomoct? Nechceš to udělat třeba tak a tak? Spíš mu být za parťáka, myslím, že to ocení a rychleji se uklidní.
Držím palec:-)
Jazzi a Matýsek 13 1/2m.
wonca - to jsem cela ja!!! umim se vynervovat nad cimkoliv, co mi nejde napoprve a to je mi 29
chachacha!!!! asi to bude povahou ![]()
marka
Jo tak teď se tu taky směju…že by byla u nás skrytá kamera?????
Jenže bohužel já se sice vytočím, nerovoě rozladím…a přesně za 3 neděle se mi rozjede ekzém ![]()
A za všechno může ta nepohoda
![]()
Tak to ste mě uklidnily
. Doufám, že mu to půjde ve škole, protože pokud bude hysterčit nad každým domácím úkolem, tak se brzy postěhuju do Opavy ![]()
tak tohle je u nás také doma - Lukáše to chytá taky - začne se vzteka a na jednou „neumí“ , máma uděláš ty ..... Takže čekám, že z toho vyroste..
věra
Ahojky,ja mam doma to ise
Vanesska tiez chyta obcas nervicky a zvlast pri obliekani ponoziek.
Ked sa jej dlho nieco nedari zacne sa jedovat ,vrcat a nakonec sa rozplace.Dufam,ze z toho vyrastie.Zatial to nijak neriesim.Bud sa jej opytam,ci chce pomoct a ked sa naduje a vzteka sa dalej nechame ju a prejde to samo.
wonco vetsina holek tu nevi, co znamena odstehovat se do Opavy ![]()
Takze vysvetluju - je to to totez jako stehovat se do Havlbrodu nebo do Bohnic
Proste do cvokhauzu ![]()
![]()
![]()
![]()
A wonco, brzy se tam sejdem
Ada je to samy v blederuzovem - a to jeste s tim, ze obcas odmita ochutnat neznama jidla a delat nezname veci.
L.
Holky, tak to ja mam nejbliz do tech Bohnic - nahoru na kopec
ale obcas mne dostava Karolínka kdy ji neco nejde tak hrdelnim hlasem zacne chrcet a prskat - razem mam pocit, ze mam nemluvne v novorozeneckem veku
Ale na ni plati si ji nevsimat - nema publikum a necha toho…
Vzdycky si vzpomenu jak Ruzickova v Slunce,seno… rikala - vy mne dostanete do Dobřan
Tak Dobřany jsou psychiatrie na Plzensku. Moje sestrenice je pro zmenu zdravotni sestricka na psychiatrickem oddeleni v Pisku a jmenuje se to tam U Honzicka
Takze je pro zmenu vsechny posilam tam, popripade jim vyhrozuju, ze si tam na mesic pujdu odpocinout jak na rekreaci (stavba skoro na samote v krasne prirode, okolo les, dva rybniky a tak…) ![]()
Ahoj,
ja mam sice iba 2-rocneho syna, ale nieco podobne robi aj on. Tak sa snazim prejavit ucast (ale nie prilis), ukludnit ho, a dat mu instrukcie, ako sa to urobit da. Ak mu to naozaj velmi nejde, tak pomozem, ale tak, aby sme to robili spolu, aby sa to naucil. Myslim, ze nevsimat si ho by mu nepomohlo, skor sa ho snazim povzbudit, aby to znovu a znovu skusal, pripadne ho ucit, aby to nevzdaval, aby „nepodliehal trudomyselnosti“
Je to pomaly proces, ale mam pocit, ze za posledneho pol roka tam je vidiet zlepsenie.
Gabika