Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Před pár dny tu byl dotaz na vypravení pohřbu - u notáře při vypořádávání pozůstalosti předloží vypravitel pohřbu účty za pohřeb - tato částka se odečte od celkové výše dědictví a vypravitel ji dostane nazpět,
pak už se pozůstalost dělí dle zákona, pokud není závěť
@stinga Nejsem zakladatelka, ale zajímalo by mě, jestli cena pohřbu mužem být jakkoliv vysoká.
@Nicole 1234 píše:
@stinga Nejsem zakladatelka, ale zajímalo by mě, jestli cena pohřbu mužem být jakkoliv vysoká.
to nevím, ono ty pohřby zdražují rok od roku jako všechno, ale statisíce by asi neprošly
@Nicole 1234 píše:
Kdo ho vypravuje, měl by být soudný. Buď na to má a vypraví velkolepý pohřeb. Nebo nemá a požádá i své děti. My jsme se sestrou pohřeb mámy financovaly napůl. Byla rozvedena.
Takže na pohřeb jít nechceš, ale vzít prachy z dědictví ti nevadí..
@karkarka píše:
tak chce, aby otec posloužil dobré věci alespoň po smrti
to je šlechetné
@karkarka píše:četla jsi o týrání a nadávkách?
@Anonymní píše:
Zdravím, k objasnění situace, včera mi volala matka, že náš otec zemřel, nevídali jsme se (z détství jen týrání a nadávky, tak proč takové vztahy udržovat), no a že mu chce vypravit pohřeb se vším všudy a ať dojedeme (jsme ještě další 2 sourozenci), já rovnou řekla, že nepůjdu, sourozenci jsou tak napůl nalomení, no a teď jsem za strašnou hyenu, jak si to můžu dovolit, že nemám žádnou úctu atd, když jsem řekla, že ani on neměl žádnou úctu ke mně (natož k ní-matce-kterou taky mlátil a ona se nechala a ani nás děti nebránila), tak co tedy čekali? To jsem si dovolila moc a vyčetla mi vše snad od narození až do doby mého odstěhování…ale stále trvám na svém, do toho ještě chce, abychom se finančně podíleli na výdajích, řekla jsem, kdyby byl pohřeb bez obřadu, ok, ale takový nějaký velkolepý, který si představuje - divadlo pro okolí? Proč? To jsem opět odmítla hradit…tak že prý doufá, že se tedy dobrovolně vzdám dědictví - chci podíl darovat na týrané děti nebo dobrého anděla - to jsem taky řekla hned a málem po telefonu pukla.
O co mi jde? Může po nás chtít nějaké finanční vyrovnání toho pohřbu (s jehož formou nesouhlasíme)? Vím, že se to bere z pozůstalosti, ale ta se řeší až po pohřbu, že? Do té doby „se platí výdaje z účtů žijících, že?“
Pokud nechceš jít na pohřeb a celkově ti je otec proti srsti, vzdala bych se dědictví ve prospěch těch, co na pohřeb půjdou. Nebo na úhradu celé té „parády“.
@stinga píše: četla jsi o týrání a nadávkách?
Ale peníze jí nesmrdí od něj
Já bych od něj nechtěla ani nic po smrti.
Že jít na pohřeb nechceš, chápu. Že ho nechceš hradit, taky chápu.
Ale že řešíš dědictví.
Já bych odmítla i to. Ať si s tím ostatní dělají co chtějí.
Protože od takového člověka, jako byl tvůj otec, bych nic nechtěla ani po jeho smrti.
Na pohřeb nechoď. Nemusíš se loučit s člověkem, který tě bil a týral. nemusíš tam ani kvůli matce, která jako matka selhala. Dědictví se nezříkej. Jestli máš děti, jsou to budoucna jejich peníze. Kup jim za to třeba zlaté mince.
Pohřebné se odečte z celkové částky dědictví a to co zbyde se pak dělí mezi dědice, takže nemusíš přidávat ani na pohřeb.
Pozri, teraz ti to príde správne, ale po rokoch môžeš mať výčitky.. máš svedomie čisté, zachovaj sa tak, aby čisté i ostalo. Pohreb by mal platiť jeden a jemu by mali byť peniaze vrátené z dedičstva a ten by mal určiť aký bude.
Chápu Tě, když na pohřeb jít nechceš, tak nechoď a dědictví se nezřikej, ta charita je fajn nápady..
Na pohřeb nic prispívat nemusís, notář o to pak poníží výši dědictví..
Matka se jako normalni matka nechovala, takze bych na ni ohled nebrala a dedictvi se nevzdavala. Ale rozhodnuti o forme pohrbu je na ni:
Obcansky zakonik § 114
(1) Člověk je oprávněn rozhodnout, jaký má mít pohřeb. Nezanechá-li o tom výslovné rozhodnutí, rozhodne o jeho pohřbu manžel zemřelého…
(2) Náklady pohřbu a opatření pohřebiště se hradí z pozůstalosti.
Zdravím, k objasnění situace, včera mi volala matka, že náš otec zemřel, nevídali jsme se (z détství jen týrání a nadávky, tak proč takové vztahy udržovat), no a že mu chce vypravit pohřeb se vším všudy a ať dojedeme (jsme ještě další 2 sourozenci), já rovnou řekla, že nepůjdu, sourozenci jsou tak napůl nalomení, no a teď jsem za strašnou hyenu, jak si to můžu dovolit, že nemám žádnou úctu atd, když jsem řekla, že ani on neměl žádnou úctu ke mně (natož k ní-matce-kterou taky mlátil a ona se nechala a ani nás děti nebránila), tak co tedy čekali? To jsem si dovolila moc a vyčetla mi vše snad od narození až do doby mého odstěhování…ale stále trvám na svém, do toho ještě chce, abychom se finančně podíleli na výdajích, řekla jsem, kdyby byl pohřeb bez obřadu, ok, ale takový nějaký velkolepý, který si představuje - divadlo pro okolí? Proč? To jsem opět odmítla hradit…tak že prý doufá, že se tedy dobrovolně vzdám dědictví - chci podíl darovat na týrané děti nebo dobrého anděla - to jsem taky řekla hned a málem po telefonu pukla.
O co mi jde? Může po nás chtít nějaké finanční vyrovnání toho pohřbu (s jehož formou nesouhlasíme)? Vím, že se to bere z pozůstalosti, ale ta se řeší až po pohřbu, že? Do té doby „se platí výdaje z účtů žijících, že?“