Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A jaké jste měla důvody k tomu poslat sms, nebo mail, aniž byste si s ním promluvila? V tom bude zakopaný pes. Nesete si to z minula, anebo je to až v tomto vztahu? Ale nedělejte si z toho žádnou hlavu, všechno je řešitelné, pokud člověk chce.
Taky mam problem sdilet jak se citim a co mne trapi. U mne je to ze dvou duvodu - chvili mi trva nez sformuluji myslenku a z neurciteho pocitu „takhle ne“ musim prijit na to co mi vlastne presne vadi a za druhe, mam pocit, ze druhemu to vlastne musi dojit a tim padem to vi, nic s tim nedela a tak je to stejne nedulezite mu to rikat.
Hodnei pomaha dat si myslenky na papir a pak z toho si pripravit „rec“ a taky mi pomohlo zabyvat se tim, odkud ty pocity nedulezitosti prisly. A pripadne si i rict jestli je to tak dulezite, ze to potrebuji resit.
@Prostě Vodnář píše:
A jaké jste měla důvody k tomu poslat sms, nebo mail, aniž byste si s ním promluvila? V tom bude zakopaný pes. Nesete si to z minula, anebo je to až v tomto vztahu? Ale nedělejte si z toho žádnou hlavu, všechno je řešitelné, pokud člověk chce.
zrajme proto, ze nekdo se lepe vyjadri psanou formou, když mu ten druhy neskane do reci, nepokládá otázky, ale musí si to opravdu precist a připadne zareagovat.
Pak bych ovšem volil ručně psanou formu. Dle mého přidává na důležitosti oproti SMS a mailům, proti kterým už jsme značně imunní.
@Venetia píše:
zrajme proto, ze nekdo se lepe vyjadri psanou formou, když mu ten druhy neskane do reci, nepokládá otázky, ale musí si to opravdu precist a připadne zareagovat.
@Prostě Vodnář píše:
Pak bych ovšem volil ručně psanou formu. Dle mého přidává na důležitosti oproti SMS a mailům, proti kterým už jsme značně imunní.
to si nemyslím, ze by bylo nějak dulezite… i poslání mailu je o dost jednodušší než pak ten dopis předávat, to uz to psaní ztratí smysl.
Proč předávat? Nic takového, hezky hodit do schránky!
@Venetia píše:
to si nemyslím, ze by bylo nějak dulezite… i poslání mailu je o dost jednodušší než pak ten dopis předávat, to uz to psaní ztratí smysl.
Já psala i dopis to jsem neuvedla. Prostě jaká koliv psaná formla. Vždy to vzniklo v té situaci když manžel nebyl doma (býval pracovně hodně mimo domov). Nebo pokud jsem zahájila něco většinou mě hned něčím argumentoval a já ztratila slova nebo nevěděla co říct nebo začala brečet… On je typ co hned vše komentuje, tak mě nikdy nenechal domluvit…
Zkus si to o samotě - mluvit jako by tam muž byl, normálně nahlas, jako bys to říkala jemu. Pokud budeš plakat, tak ideál, dostane se to z tebe. Připadá mi, že ze sebe potřebuješ dostat nějakou bolest. Třeba to po pár takových akcích půjde říct i muži.
Řekni mu, že chceš pracovat na mluvení. Ale to v začátku půjde pouze, pokud tě nechá mluvit a reagovat bude, až řekneš vše. A trénuj klidně před zrcadlem apod.,srovnej si v hlavě myšlenku a vypusť jí. Časem to půjde.
Nekdo proste neumi komunikovat tvari v tvar (jinak v praci atd ti tohle nedela problemy?). Napsat dopis je urcite dobry napad. Jeste lepsi je jit do nejake manzelske poradny kde ti s komunikaci pomuzou.
Ahoj.
Neumím otevřeně mluvit o svých pocitech, trápení… Je teď hodně věcí, co mě v manželství vadí, mrzí, chybí…nikdy jsem moc mluvit neuměla. Když jsem měla nějaký problém, poslala jsem mail nebo sms. To muž nesnáší. Když začnu řešit problém, ihned brečím.
Mluvíme spolu, ale prostě neumím řešit to co v sobě dusím.