Neumím vařit a hospodařit

Anonymní
21.8.16 20:49

Neumím vařit a hospodařit

A stydím se za to :oops: Dodám, že ještě nemám děti, ale i tak. Zkouším různé recepty, ale nikdy mi nic nevyjde. Buďto použiju špatnou formu nebo snad špatné suroviny, ale nic nevypadá tak hezky jako na fotkách ani jako v receptu. Pro partnera naštěstí nemusím kuchtit denně oběd, ale snažím se večeře a častokrát to skončí u toho, že si raději něco objednáme :oops: :roll:. Jsem asi neschopná. Nevím, co mám mít v lednici, neumím ani dělat nákupy. Týdně děláme nákupy cca za tisíc korun, z toho udělám v sobotu a neděli oběd, něco upeču a můžu nakupovat znova. Já nevím, je to tak normální? Nebo prostě neumím hospodařit a rozvrhnout si věci? Jaké potraviny máte vždycky doma? Mám pocit, že neustále běhám do obchodu a i tak není co jíst :lol:
Uvítala bych nějaké vaše triky a zkušenosti jak mít doma vždycky „něco po ruce“, protože to je nekonečný příběh. A co vařit, aby to bylo dobré a neustále se to neopakovalo :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2852
21.8.16 20:52

Asi by bylodobré si naplánovat co budete jíst, podle toho nakupovat. 1000Kč v obchodě na týden mi přijde dost málo i pro dva ( svačiny+ večeře).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
21.8.16 20:54

Nikdo se jako mistr kuchař nenarodil, to dělá praxe. Hodně taky co jsi naučená z domova, máma té neučila vařit? Zkus třeba kuchařku pro dceru, tam je popsáno hodně i co mít doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15508
21.8.16 20:57

Jestli chceš, napiš mi SZ. Poradím ti recepty, které se zaručeně povedou ;) A klidně ti budu kdykoli online radit ;)
Vaření a pečení je moje vášeň ;)

A co nesmí chybět u mě, tak droždí, kvásek, zásoba různých mouk na pečení, olej, sádlo, máslo… ( peču pouze domácí pečivo)
Z trvanlivých věcí čočka, fazole, hrách, těstoviny, rýže, jáhly, pohanka, kuskus… Bydlíme ve městě, jednou týdně uděláme velký nákup a jinak si dokupuji maličkosti.
Pak nesmí chybět mléko, sýry, jogurty… Ty u nás jedou v brutálním množství. Ovoce a zelenina v míře vrchovaté :)
Pak moje spíž ukrývá všelijaké domácí marmelády, kompoty, zavařené ovoce, pasírovaná rajčata, hrášek jsem si zavařila ;)
No a spooousta koření. ;)
Kdybych měla vypisovat vše, tak jsem tu do rána :mrgreen: takže takto ve zkratce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
21.8.16 20:58

Je to normální, žádný učený z neb nespadl :-D mě to taky moc nejde… hlavně tedy mám problém s tím to správně ochutit. Ale u nás tedy častěji vaří partner, právě protože jemu to dochucování jde, nemám problém mu připravit suroviny, udělat přílohu, salát a to kolem, ale to hlavní je na něm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480

A doma okoukane od maminky, babicky? Zavzpominat? Ja jsem se cely chod domacnosti naucila od mamky a babicek-pretvorila jsem si to k obrazu svemu. Co zkusit nejake kurzy vareni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966

Pro začátky je dobra Kuchařka pro mou dceru.
Já jsem se učila vařit až když jsem mela dceru :mrgreen:
Prostě jsem si vybrala par receptů a ty zkoušela tak dlouho až to vyšlo.
Pečený bůček my chlap pochvelil až na po šestý :mrgreen:

Nákupy máme jak kdy. Chce to si udělat seznam a nakupovat podle něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15508

A můžu doporučit Vaňkovy kuchařky… Vše popsáno úplně perfektně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
21.8.16 21:00

A jaké recepty například zkoušíš? Začala bych od základu, to znamená nějaké ty polévky - vývar snad zvládne každý ;) a jednoduché recepty jako řízek s bramborem, upéct maso, z omáček třeba kuře na paprice, těstoviny na tisíc způsobů… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1688
21.8.16 21:00

Ja si planuji jidelnicek na tyden dopredu, plus manzelovi do prace svaciny. Plus mam pokazde ve spizi mouky, ryzi, testoviny, lusteniny, vejce. Jsme dva plus dite a nechame v obchode 1500-2000.
S tim varenim asi neporadim, ja varim od detstvi, asi bych zacala necim jednoduchym a postupne pridavala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15508
21.8.16 21:02

1-2× ročně beru na farmě krůty, rozbourám, nabalíčkuji a mám krůtu na celý rok ;) jinak maso kupuji u řezníka průběžně, jak je potřeba. V mrazáku mám teda krůty, mražené ovoce a letošní sezonu spoustu hub.
Vařit jsem se učila sama, podle kuchařek. Z domu nemám odkoukáno nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6243
21.8.16 21:03

Základní suroviny jsou pro mě těstoviny, rýže, mouky, koření, brambory, cibule, cesnek, vajíčka, tvrdý sýr, maslo. Ale i protlak, vývar na mrazaku, rybicky, mražená zelenina, mliko a čerstvá zelenina. Pečivo se u nás moc nevede, ale vietnec je nedaleko ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
21.8.16 21:04

Pokud je to cena pouze za dva obědy a buchtu, tak je to moc

asi to chce levnější jídla plus nakupovat, co je v akci

co třeba vaříš, že je to tak drahé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.16 21:05

Ja taky neumela setrit naucil me to pritel :oops:. Kupuji maso v akci po vice kusech, naporcuji a davam zamrazit. Napr. Kure(vyjde leveji nez samostatne prsa), veprove, hovezi atd. V lednici mam smetanu na vareni, jogurty, salamy, mleko atd. Chodim na nakupy jednou za tyden cca 800,– 2dosp. A 1dite 3lete. Salamy a pecivo nevydrzi tak dlouho tak ze 2-3× v tydnu skocim pro tohle jinak se snazim si rozvrnout co budu varit a podle toho nakoupit :palec:

• Citovat
  • Upravit
23847
21.8.16 21:06
@smudlinky píše:
Asi by bylodobré si naplánovat co budete jíst, podle toho nakupovat. 1000Kč v obchodě na týden mi přijde dost málo i pro dva ( svačiny+ večeře).

A ty to fakt tak děláš? Myslím to plánování. Jak moc podrobně? Jídelníček jako v Pelíškách? :mrgreen: Tyyy jo, můj sen se k tomu dokopat, třeba bych potom nevyhodila ani gram jídla. :think: :nevim:
Jinak pro zakladatelku - vařit jsem se odmítala zamlada učit - jakože proooč, přece si nevemu d. buila, co po mně bude chtít abych mu vařila :mrgreen: No měla jsem ovšem pokaždý štěstí na týpky, co jídlo uměli udělat. A člověk vždycky udělá něco poživatelného, sice to nevypadá jak ze žurnálu, ale dá se. Vyžívat se v receptech a ve vaření jsem začala až na mateřský. Prostě z nudy. Teď jsem dokonce tak daleko, že poznám, zda je ten recept OK a zda to tak bude fungovat a chutnat, nebo je to totální hovadina alá mimibazar :mrgreen:
Takže nezoufej a zkoušej to dál, vař prostě podle receptů. Já mám ráda recepty od Pohlreicha anebo podle těchto videoreceptů ráda peču http://ekucharka.net/. Občas zkusím něco od pana Cuketky, ale to je už vyšší dívčí, má tam spoustu pracných věcí, to už tě musí bavit se v tom vyžívat :P
A to nakupování - naše prababičky si ráno vyrazily pro čerstvé pečivo, pak rozmyslely, co bude k obědu a šly na to koupit čerstvé suroviny, tzn žádný nákupy na týden dopředu. Prostě počítej s tím, že všechno mít doma na týden prostě mít nebudeš, pokud jste mlsní a není to nic špatného ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí