Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Anonymní píše:
Rizoto dělám výborné, ale jím ho sama, polévky nejedi.
@Ou pomazánky jí jen vajickovou, saláty vůbec.
Tak to opravdu nezávidím. Zeleninu předpokládám také nechtějí?
@Anonymní píše:
Namátkou zapečený chřest, mangold (to ani netuším, co je), sýr feta, hummus, tofu, cizrna
aha. tak to je pak těžký. chřest, cizrna, mangold (používá se jako špenát), hummus… ![]()
pravda, feta a tofu není pro každýho.
@debra.morgan ja tyhle veci treba take neznam a nepouzivam… takze se zakladatelve nedivim ![]()
Ja myslim ze nejlepsi je takova ta klasika a tam mi cizrna a tofu fakt nesedi… klidne kureci platek s broskvi, cocka s parkem, spenat s veprovym, testoviny s rajcatovou omackou…
@Anonymní píše:
hele to je otázka postoje a výchovy. Když to nejí, tak vždycky mají možnost dát si chleba s máslem a nazdar. postupně je ta rozmazlenost přejde. Hlady neumřou.
Primárně tady hledáš jak to nejde udělat.
Ano - pak to prostě nejde.
@Anonymní píše:
Co krémové polévky, ale s krutonkama? U nás s krutonkama začaly děti milovat dynovou, brokolicovou a cuketovou. Jinak jsou taky vybíravé až běda.
@Kirstenn píše:
@Markéta188 díky moc za recept, je vynikajícídala jsem dvě 70% a jednu na vaření. K tomu šlehačku, jahodu a vanilkovou zmrzlinu
Kalorická bomba
To jsem ráda, že chutnalo, mám radost, že recept hned někdo ozkoušel ![]()
Kolik je dětem? Moje taky měly období, kdy nad spoustou věcí ohrnovaly nos. Nedala jsem se, nenutila, ale extra jsem nevyvářela. Nechceš maso, omáčku, květákový mozeček? Tak si sněz omaštěné brambory nebo si na ně maximálně dej trochu lučiny.
Jeden čas ani jeden nejedl luštěniny, nemusely ryby, jeden chtěl jen krémové polévky, druhý zase vývary, mladší zase maso. Kdyby na to přišlo, budou spokojení týden s těstovinami s kečupem.
S nástupem do školky přišlo období, že doma něco nejedly, ale ve školce jo.
Nicméně nemyslím, že jsou zmlsaní nebo vybíravý. Čočku už červenou i zelenou v různých úpravách snědí (někdy s nadšením, jindy se povrtají, neřeším), to samé fazole, cizrnu na paprice. Celkem běžně se u nás vaří cizrna, jáhly, kroupy, pohanka. Masa točíme: kuře, krůta, králík, hovězí (včetně mletého), vepřové, ryby (mořské i sladkovodní), jazyk, játra.
Teď už vyrostly do období, že začínám experimentovat s mezinárodní kuchyní (indická kuchyně, pallea, chilli con carne apod.). Mám ozkoušeno, že když jim to předložím 4×, tak si na to zvyknou. Sice třeba neskáčou metr vysoko, ale něco snědí.
Vařím hlavně, aby to nezabralo moc času a nebylo to složité. Prostě něco nakořenit a strčit do trouby + příloha, nebo něco kde se udělá restovaný základ, zalije a nechá se dusit. Doma prakticky nesmažíme a minutková jídla taky moc nevedeme.
Podle mojí mámy vařím jen pár věcí: kuře na paprice, rajskou omáčku a rajskou polévku, guláš. Cukroví dle receptů od babičky nebo tchýně.
Zbytek většinou podle Albert časopisu, pak mám takovou šikovnou kuchařku od Škachové, kde je všechno dost polopaticky vysvětleno, občas sáhnu po komunistické klasice Chutně, zdravě, hospodárně. Některá jídla jsem se naučili vařit podle Kluků v akci (např. dýňovou omáčku), jiná podle Itala v kuchyni.
Pokud jedí kuře na paprice, tak co zkusit nějaké obdobné omáčky (místo papriky tam třeba strčit kari nebo kurkumu).
Když jedí plněné knedlíky (plnit to salámem mi teda přijde šílené, proč do toho nestrčíš uzené nebo mleté), tak co třeba ovocné knedlíky, různé noky, chlupaté knedlíky, špecle, halušky, klasické bramborové knedlíky s pečeným masem - všechno je to konzistenčně i chuťově dost obdobné.
Pokud jedí krupičku, tak zkusit ovesnou kaši, jáhlovou (ta jde na slano i sladko). Místo palačinek občas udělat lívanečky nebo bramborové placky.
@Anonymní píše:
Rajskou obě zhodnotily jako fuj, ryby nejedi. Kaši milujeme všichni, ale tam mám právě problém s tím, co k ní. Protože je to většinou něco smazeneho nebo tucneho.
K brkaši mleté hovězí orestované na pánvičce s cibulí, česnekem a třeba římským kmínem, vařený vepřový jazyk, uzené, pečené kuře. Asi by šla i ta pečená krůta, ale já si jí dám raději s rýží, bulgurem nebo kuskusem.
Kaši můžeš udělat na půl s celerem, nebo ji vylepšit smetanou na šlehání a muškátovým oříškem.
Edit: k te kasi jeste sekana, karbanatky, „svedske“ masove koule - vse lze upect v troube.
Příspěvek upraven 06.03.21 v 19:53
@jita22 píše:
Co krémové polévky, ale s krutonkama? U nás s krutonkama začaly děti milovat dynovou, brokolicovou a cuketovou. Jinak jsou taky vybíravé až běda.
U nás děti vzaly na milost brokolicovou a čočkovou když jsem jim do toho šoupla trochu orestovaná anglické slaniny, nakrájený párek nebo takový ten smažený hrášek.
To se pak brokolicová i přidává.
Asi před půl rokem se začali zase ofrňovat nad celerem a mrkví v polévce. Tak to strouhám na hrubém struhadle a to jim nevadí.
Chce to vědět, kdy děcko fakt něco nejí a kdy je jen zpovykané.
A hlad je nejlepší kuchař.
Příspěvek upraven 06.03.21 v 19:55
@Tamtama píše:
Tohle období u nás trvá už pár let, bohužel nechtějí ani ochutnávat. Starší dítě není úplně standardní a mladší od něj dost okoukava. A když už se uvoli, že něco ochutnaji, tak mi na to stejně řeknou, že tenhle hnus jist nebudou.
Tak moje děti by si nedovolily říct, že jídlo je hnus. Od mala pomáhají a o víkendu se podílí na tvorbě oběda a večeře. Zítra budou všichni společně dělat bramborové knedle s uzeninou
Ale jako malé byly konzervy. Příloha jen bramborová kaše nebo rýže a řízek, karbenatek, plátek masa, kuře na paprice, rajská, svíčková. Postupně si rozšířily repertoár jídel a dnes sní i čočku, hrachovou kaši, špenát, křenovou omáčku a hodně dalších věcí. K pomazánkam si taky našly vztah až časem, stejně tak k nejrůznějším polévkam(hrstkova, cockova se zelím, hraskova, gulasova, bramborová s houbami). Dřív jen vývar a malé děti taky jedí snad jen vývar. A samozřejmě mají rádi moderní jídla, různé plněné tortily, kebab s hranolkama. Ty menší jsou lautr to samé. Samozřejmě s individuálními rozdíly v oblíbených potravinách a nejmenší má ráda pomazánky od mala. Žádné dítě nemá v oblibě přemíru vařené zeleniny a jídla typu Čína, i když čerstvou zeleninu milují, i prilohovou, třeba červené zelí. Takže tato jídla nevařím.
Sladká jídla jako ovocné knedle, zemlovka, těstoviny s mákem nebo tvarohem, má rádo jen nejstarší dítě.
Dnes jsem po dlouhé době dělala dusenou mrkev s hráškem, protože to mám ráda já a muž a i babička, které o víkendu nosíme obědy. Mládež měla brambory, maso a tatarku, zeleninový salát z čínského zelí. Tu dusenou mrkev mi deti proste nesní a my jsme chtěli zavzpomínat na dětství
Maso z toho důvodu nedělám v mrkvi, ale zvlášť. Stejně tak nemají rady kapustu, ale ani já ne. A nemám ráda prilohove zelí přímo z hlavky(České zelí), jen ze sklenky v nálevu a je jedno jestli kysané nebo sladkokysele.
Smažený hrášek do polévky u nás taky frčí. A nejen do polévky. Uziraji to i tak ![]()
@Kirstenn píše:
Tak to opravdu nezávidím. Zeleninu předpokládám také nechtějí?
Jen rajčata, papriku (starší dítě navíc jen červenou) a salatovou okurku, všechno v syrovém stavu. Ale já vařenou zeleninu taky nerada, jídlo, které bych nepozrela (krom různých srdíček, zabijacky, vepřového jazyka, mozecku), je lečo.
@Ou píše:
hele to je otázka postoje a výchovy. Když to nejí, tak vždycky mají možnost dát si chleba s máslem a nazdar. postupně je ta rozmazlenost přejde. Hlady neumřou.Primárně tady hledáš jak to nejde udělat.
Ano - pak to prostě nejde.
Chleba taky nejedi, to radši budou hlady. Jenže to jsou zase na zabití a tak já víkendy trávit nechci.
@jita22 píše:
Z polévek sní jen koprovou, jednou za čas spenatovou. Přitom já miluju polévky, obzvlášť ty krémové.