Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hoky,poraďte nebo skončím v péči Chocholouška.Vím,můžu si za to sama,u druhého mimi to neudělám (doufám).Ale naučila jsem malou usínat se mnou,ze začátku to bylo z vyčerpání,kojila jsem FURT,tak jsme spolu spaly,někdy s námi v posteli,teď usíná ve své postýlce v ložnici,doteď mi to nevadilo,ale dnes jsem u ní seděla hodinu a nic,pak jsem ječela a šel manžel,usnula asi po třičtvrtě hodině
Jsem tak naštvaná,hlavně na sebe
Má dudlík,má plyšáka,rituály na spaní dodržujeme,koupání,kaše,kojení,pusa a pak sedím a sedím a sedím…Jo,má 21 měsíců.Děkuji za rady,diskuze jsem pročetla,ale jde mi z toho hlava kolem.Ven chodíme 2× denně,máme zahradu,psa,plaveme,utahaná je snad dost ![]()
Jo to znám, doporučuju diskuzy o tom že se jen jdu třeba najíst a že příjdu ať zatím zkusí usnout, nebo že jdu hlídat aby nikdo nerušil.. atd, zkoušet ukecávat, někdy musím zvednout hlas aby se sklidnil.Většinou tuhej do 10 minut.
Já ti neporadím, jak to odstranit, protože máme v podstatě úplně to samé. Jen s tím, že spí s námi dodnes v posteli. Já ti jen poradím, jak to přežívám. Já to prostě beru jako fakt a doufám, že do puberty to přejde
Já u ní ani nesedím, já musím dokonce ležet a dělat, že spím. Ale každý měsíc pozoruju pokroky. Dřív se muselo povídat pět pohádek, později zpívat do usnutí a teď už opravdu jen ležim a dokonce už i usínám. Jsem už „naprogramovaná“ tak, že se za 15-20 minut vzbudim a to malá už spí. A já jsem docela osvěžená. A když nespím, tak přemýšlím. Je to snad jediná chvíle za den, kdy mě nikdo neruší a já můžu přemýšlet o plánech na druhý den, o vaření a podobně. Radikálně to budu řešit, až bude druhý. Prostě vydrž a spolehni se, že jednou na to budem ještě vzpomínat !!
A.
Pilcando,děkuji,děkuji,děkuji!!!!
Funguje to 2 dny,bez řevu,slziček až jsem z toho v šoku!Hlavně ty otevřené dveře a máma se jde napít,za chvíli přijde.Když jí řeknu,zavři očička a spi,tak se tomu řehtá
Hlavně ať to nezakřiknu.
Mame doma to stejne. Do predminuleho tydne umela usnout sama,nevzbudila se za celou noc,dopostele se tesila,jeste nam delala „papa“ …a najednou zlom,sama usinat nebude,to bude radsi tri hodiny rvat. Takze to mam jako Adela-lezim vedle ni,koukam do zdi nebo drimam,ona behem 10minut usne a ja muzu jit..stve me to…ale na vyrvavani uz mi prijde velka, kdysi stacilo tri dny ji nechat vyrvat a byl klid,ted rvala tyden v kuse strasne dlouho a nepomohlo. Takze cekam, az to nejak zase prejde nebo tak neco ![]()
Máme to doma úplně stejné. Sama jsem si ji navykla, že usínáme v posteli spolu a teď nevím, jak to odnaučit. Ať se snažím jak chci, beze mě neusne. Jen málokdy zafunguje věta: „hned přijdu“, to už musí být opravdu k.o.
. Taky si říkám, že do puberty to snad přejde
.
ahoj holky, mam doma to same, akorat u klucika. usinal sam uplne bez problemu. pak jsme odstavili a konec. bud ja nebo manzel u nej musime byt. min. tyden uz jsem se nastvala a opet zkousela Est. metodu. kdysi bajecne fungovala, stacili 3 dny. Ted je to nervy. maly rve nekolik hodin a nic. takze to nechavam konovi a doufam, ze se to casem spravi. taky mame male zlepsini, driv jsem s nim musela lezet v postylce, ted staci, kdzy lezim vedle. chci pomalu zacit prosluzovat vzdalenost od postylky az budu uplne pryc z pokoje. tak doufam, ze to zabere. drzim na vsem palecky ![]()
Zuzaa : U nás je to taky tak do roku a 3/4 sám usínal - těšil se do postýlky, zamával pusinku - my jsme odešli a spal - pak najednou ze dne na den zlom - řev a řev , jako u vás klidně i 3 hodiny - takže doteď (od 3 let sp veí vlastním pokojíku) - ležím s ním, koukám do zdi, nebo předstírám, že spím a pořád už rok a půl čekám, kdy to přejde....... ![]()
když mu řeknu, že se jdu napít - tak je schopnej třeba za 15 min. vylézt a zeptat se, jestli už jsem se napila.....
Ahoj holky, přidávám se k Vám. Naše malá také neusíná sama. Nejčastěji zabere, když jí nosíme, houpeme v náručí, chováme… Někdy jí postačí, když si k ní jen vlezeme do postele. Ale většinou dělá dost scény, křičí, až to tahá za uši ![]()