Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý den všem, s manželem se již skoro rok snažíme o miminko, přirozenou cestou nám to neslo, vzhledem k tomu, že mam nízkou rezervu vajíček. Proto nám lékaři doporučili IVF, bohužel máme za sebou 2 neúspěšně pokusy, vždy nám bylo sdílení, ze embrya jsou velmi kvalitní, takže nevím, co by mohlo stát v cestě… Budu velmi vděčná za rady a sdílení zkušenosti. Též zvazujeme i adopci.
Prvně bych chtěla říct, že mě to mrzí… zároveň však 2 IVF cykly jsou “ještě málo” oproti tomu, co si prochází ostatní.
Mám kolegyni, která se s manželem nedařilo 5 let a skončilo to adopcí.
Také mám ale v okolí ženy, které když to “vzdaly” otěhotněly přirozenou cestou a jediné vysvětlení byla psychika….
Já bych byt tebou zkusila ještě chvíli vydržet. Případně si dala pauzu a zkusila vypnout (přeci jen psychika dělá své) pak se buď pokusit o další pokus nebo tu adopci. Ale taky asi záleží kolik ti je, zda mas “ještě” čas s nebo už moc ne.
To že embryo je kvalitní neznamená, že se uchytí a vydrží. Bohužel tomu tak je i při přirozeném početí. Vajíčko se oplodní ale neudrží se.
Nějaké podrobné vyšetření jsi podstoupila? Hormonální stav, imunologie,…
Dekuji za pochopení, je mi 30 let prave už, manželovi 32 let, hormonální ani imunologickw vyšetření ani genetiku zatím nemáme. Byla mi doporučena fyzioterapie a akupunktura.
@VeronikaKolarova2202 píše: Více
Tak bych zkusila doplnit ještě tahle vyšetření, jestli náhodou není problém i tam….
Každopádně moc držím palce, ať vše brzy dobře dopadne! ![]()
Ještě bych neházela flintu do žita
Z tvého příspěvku není jasné, jestli jsi měla 2 IVF cykly, nebo 1 IVF cyklus a 2 vklady.
Máš ještě nějaká embrya v mrazáku?
V každém případě by to před dalším IVF pokusem chtělo vyšetřit tu genetiku, imunologii a partner DNA fragmentaci spermií.
U jaké jste kliniky, že vám ještě třeba tu genetiku neudělali? Máte vyšetření na ureaplasmu, mykoplasmu a chlamydie?
Díky, měli jsme 2 pokusy s jedním embryem vždy. V mrazáku máme ještě 2 embrya. Jsem u IVF Clinic Olomouc, žádné specifické vyšetření nám zatím nedělali. Příští týden máme termín konzultace. Moc dekuji ještě jednou ☺️
Za mě naprostý nesmysl plýtvat pokusy na IVF bez základních vyšetření. Stačí, že máš protilátky proti embryím a takto naprosto nesmyslně vyplýtváte pokusy a dobrá embrya v hodně nízkém věku. ![]()
To mě moc mrzí, zakladatelko. Mohu se zeptat, jak konkrétně IVF cykly probíhaly? Tzn. byl v každém 1× odběr vajíček a kolik transferů?
Ono každý má něco, já se přiznám, že u nás byla zas ta anomálie, že u nás 1 IVF cyklus trval strašně dlouho, protože jak mi to mávalo s psychikou a zdravím, neustále se transfer oddaloval. Měli jsme jen 1 zdravé oplodněné embryo, které ještě chudák podstupovalo genetické testování, takže měsíce čekání, a pak měsíce odkládání, protože jsem neustále byla nemocná a prostě to nedovoloval můj stav.
Ale nakonec happy end: jsem v 5. měsíci těhotenství, takže ten jeden jediný transfer nám naštěstí klapnul - nevzdávej to! My měli zase krkolomnou tu cestu k tomu, jiní lidé za tu dobu stihnou 5 transferů a ten 5. klapne, takže časově to je vlastně stejné.
Já vím, že to je náročné, je to šílené… a hlavně člověka štvou a závidí ostatním, kteří do toho vlítli přirozeně a hned… a my ostatní musíme podstupovat taková martyria. A ještě stupidní dotazy z okolí „kdy budete mít dítě“… nenáviděla jsem to. Mě to taky strašně zničilo, psychicky i fyzicky. Kvůli lékům jsem přibrala, zošklivěla, vypadalo mi spousta vlasů, to pak nepřidá ani na sebevědomí, že si člověk říká, že je neplodný a ještě ošklivý… doma jsme se kvůli tomu hodně s manželem hádali, přišlo mi nefér, co pro to musím vše dělat a podstupovat a manžel nic, i k psychologovi jsem chodila. Děsný no, už na to nechci ani vzpomínat - ale zároveň chci svým výsledkem podpořit ostatní, ať věří, že to klapne!
Víš co mi pomohlo? Když už konečně došlo na transfer, prostě jsem si od prvního dne vsugerovala a věřila, že jsem těhotná. Vím, zní to esotericky, ale prostě někdy fakt stačí přepnout tu psychiku z „to zas určitě neklapne“ na „teď už to určitě klaplo“ ![]()
Držte se ![]()
Takže jsi měla 1 stimulaci, z toho 4 embrya a 2× KET které nevyšly?
To kolikrát jsi měla stimulaci je podstatná informace, protože pokud pouze 1×, tak máš ještě další 3 pokusy na pojišťovnu a hromadu šancí na to, aby to vyšlo. Kor když jste měli 4 hezká embrya.
Zkus se na té konzultaci zeptat na ty testy, pokud vám nedělali, tak opravdu ty chlamydie, ureaplasmu a mykoplasmu. Ty by mohly bránit zahnízdění, nebo způsobovat biochemko. Pak před dalším KET kdyžtak tu imunologii. Pokud by byla třeba další stimulace (další cyklus IVF), tak před zahájením by to chtělo udělat i tu genetiku. Pozor ale, na genetiku se dlouho čeká, my výsledky měli až za nějakých 6-7 týdnů.
Ale třeba jedno z těch 2 embryí která ještě máš u ledu bude to pravé a mimnko bude za chvíli
![]()
Jinak v zahraničí se traduje, že v průměru jsou potřeba tak 3-4 netestovaná embrya na jedno živě narozené dítě. To jsou ale jenom statistiky. Některým to hold vyjde hned s prvním transferem a jiná musí těch transferů podstoupit několik.
Ahojky holky, mohu se k vám vetřít?
Mám teď obrovské dilema a vůbec nevím, jak s tím naložit
![]()
Jsme s manželem 9 dní od transféru (KET) a zároveň to je 9 dní od aplikace Ovitrellu a mám už 4 dny tohle. Měl to taky tak někdo? Nebo co si o tom myslíte? Je to už těhu? Nechala jsem si vložit 2 embrya. Moc děkuji za názory. ![]()
@Zuzka594 píše: Více
Hele, tohle může být klidně ještě ovitrelle, ještě chvíli vyrž a snad začnou čárky sílit.
Tobě dávali Ovitrelle v den transferu? ![]()
V reálu jsou krásně silné
pročetla jsem milion diskuzí a nikdo tohle neměl
s manželem se snažíme už skoro 3 roky. Příčina neznámá. Ano, taky jsem se divila.
prý to pomůže k zavrtání. Nevím no
@Anonymní píše: Více
@Gracetheworld
Moc dekuji za milý a povzbudivy příběh, hrozne Vám to přeji. Tohle zní jako splněny sen.
U nás to probíhalo tak, ze jsme byli na stimulaci, z toho byla 4 kvalitní embrya, 3 zamrazena, to čerstvé mi hned transferovalo, nevyšlo to, dále proběhl další pokud z toho zmrazeneho vajíčka, opět negativní…
Je to opravdu hodne psychicky náročné, obrovský nápor. Též je mezi námi s manželem ohledně toho napětí. Všichni jsou nervózní.
Vyšetření se určitě budou nyní realizovat!
Ještě jednou moc díky ![]()
@Gracetheworld
Velmi dekuji za povzbudivá slova. Vyšetření budeme určitě absolvovat 👍 ☺️
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.