Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím holky
Mam 3 leteho kluka z IVF-hned na první pokus ET. Vsechno proběhlo v pořádku. Zbyli ještě tři mrazacci.Tak jsme se rozhodli jit do toho znova.Ted 1.11 v pátek jsem byla na ketu.5 denní embryjko. Odebrali mi i krev a dnes mi vola sestra z car ze mi vyšlo ze mam hodně málo progesteronu a ze si mam utíkat do lékárny pro injekce prolutex a zavádět víc utrogestanu. Neni to už pozde?
Embryjko se zahnizduje během jednoho dne co vim. Chapu ze timhle by se mělo udržet ale co když už se davno nedrží. Poprve jsem tohle vůbec neměla. Zatim příznaky žádné nemám jsem 4 dny od ket, když nepočítám den zavedení. Jen me poboliva v podbrisku, někdy i dost..těžko rict co to je
jak vůbec úspěšný ten ket je? Děkuji za každou radu ![]()
No bylo by dobré se řídit pokyny car. Jinou radu asi nemám. Nicméně ten jejich postup je zvláštní. U nás testují progesteron před KET, výsledky jsou cca do hodiny, hodiny a půl, až poté se provádí KET, právě kvůli tomu, aby se vědělo, jaké dávky progesteronu dát. Takže pokud si vzpomněli po 5 dnech…
Teď s tím už nic neuděláš, prostě navýšit to dávkování, ale pokud by to nevyšlo, tak bych asi zvážila přestup do jiného caru. Toto mi nepřipadá moc profesionální přístup.
Souhlasím s @Enitka. Zkus věřit CAR a svému embryjku, třeba to nebylo tak nízké abys ho musela nasadit hned. Ono pokud to nevyjde tak to nutně nemusela být chyba toho progesteronu. Ale také by mi to vrtalo hlavou, že si vzpomněli po 5 dnech a asi bych to chtěla objasnit.
Mě brali progesteron 2 dny před KET a pak ještě v den KET a to zjistili, že ani navýšení před těmi dvěma dny nepomohlo, tak odpoledne volali, že mám hned začít píchat prolutex (odpovídala jsem ti v listopadové diskuzi). V předchozím car mi progesteron třeba neměřili vůbec.
Tohle není moc dobrý postup, ten Progesteron je celkem důležitý protože chystá i sliznici na příjem embryjka. Mě teda vždy odebírali krev v den transferu a u toho prvního jsem taky měla nižší a volali mi teda ještě ten den, že mám připichávat Prolutex, ale embryjko se už nechytlo.
Při dalším KET jsem si zjišťovala informace a poprosila lékařku, zda si můžu ten Progesteron navýšit ještě před KET, takže jsem měla 5 dní 3× denně Amelgen a k tomu obden Prolutex a tam se embryo chytlo, ale bylo špatné a nerostlo, takže 3. KET, tam lékařka už doporučila 5 dní před transferem 3× Amelegen a každý den Prolutex a opět se chytlo a jsem 28tt uf. U tebe to nemusí mít vliv, ale stačí se podívat na studie různých center a lékařů, kde popisují ten Progesteron jako zásadní při otěhotnění a následnému udržení. Nechápu, že někde v centrech ten Progestron vůbec nekontrolují. ![]()
„Lékařské studie ukázaly, že nízká hladina progesteronu v den embryotransferu snižuje šance na otěhotnění,“ uvádí Tomilová. Na klinice proto lékaři začali hladinu progesteronu v den embryotransferu sledovat a zjistili, že zhruba třetina pacientek ji mívá nižší, což naštěstí nemusí být důvod k panice. Tato situace má řešení. Pokud v den provedení embryotransferu, zejména u pacientek v bezovulačních cyklech, zjistíme, že hormonální hladina není dostatečná, jsme schopni zachránit cyklus tím, že přidáme progesteron.“
Asi tak, ale nějak nerozumím navyšování Progesteronu 5. den. ![]()
@Katrin99
Ahojky, s timto mam cerstve zkusenosti, takze te uplne chapu.
Mohu se zeptat, kolik jsi mela, jakou jsi mela tu hodnotu Progesteronu??? Meli by ti to totiz rict, aby bylo mozne to posoudit. Zatim ti to tady nikdo nenapsal, tak ti to chci vysvetlit.
Minimalni hodnota Prg by mela byt 35.
Pokud je nizka, pak se musi leky navysit a navysuji se tak, ze se kombinuje normalni Prg v lecich s injekcnim Prg.
Podle informaci od meho Caru k implantaci embrya dochazi behem 72 hodin po ET/Ket!!! Takze to nemusi byt pouze jeden den jak pises!
Navic moje lekarka me uklidnovala, ze jedna vec je krevni hodnota a druha vec je, ze tam dole muze byt hodnota jina, respektive dole je pry hodnota Prg vyssi, takze se ti to mozna mohlo podarit a embryo se mohlo zahnizdit!
Proto je dulezite ho ted podporit zvysenou davkou Prg, tak jak ti ji doporucili a zacit Prolutex rychle uzivat.
Doufam, ze sis ho vcera aspon byla v lekarne objednat, protoze vetsinou takovy lek nemaji zrovna skladem a nemluve o tom, ze si k tomu musis sehnat aplikacni material. V odstupu nekolika dnu by ti pak meli Prg zkontrolovat, na to muzes zajit i ke svemu OG, pokud mas Car daleko a nemuzes tak jezdit ![]()
Dekuju holky za odpovědi. Presnou hodnotu mi sestra do telefonu neřekla. Jen řekla ze je nízká, poslala recept a ze ten den mam začít píchat prolutex. Samozrejme jsem si to vyzvedla a ten den začala užívat, plus navýšení dávky utrogestanu.Pak mi to nedalo a volala jsem ji zpátky a ptala se co to pro me znamená a on ze nic ze to bude dobry
ale víte co…žádný doktor tam nebyl, možná me jen chtěla odbit, ja fakt nevim
@Mandarinka104 Když to nevyjde tak nikomu nedokážu čím to bylo..to už je asi jedno no..Dnes jsem 5ty den po KET…myslíte ze za dva dny už mužů zkusit test..
teď je to čekání ještě horší.
@Katrin99 můžeš, já testuju od prvního dne a mám pocit, že dneska 6dpt tam vykoukám neviditelný stín. Co jsem tak zkoumala diskuze tak se 1.duch po transferu objevuje tak 6-8.dpt. Ale tak do 10 dne nepanikař ještě se může objevit ![]()
@Ardilera ja prave taky v prvním těhotenství po ET jsem měla přesně 6.den slabou čárku..proto jsem teď taky začala testovat dřív..dnes 6.den a nic..vim ze centra říkají čekat tech 14 dni ale ja už sama ze zkušenosti proste vim, ze se to ukáže dřív..no uvidíme, budu testovat, je to buď a nebo..
podbrisek poboliva asi z hormonu ze?
@Katrin99 jojo progesteron bohužel může dělat všelijaké příznaky a ke všemu ještě i pokaždé jiné, takže při něm se na žádné příznaky nedá spoléhat.
@Ardilera je mi to jasný no
budeš dnes zas testovat? Dej vedet jestli sílí, ja to zkusím zas zitra rano
@Katrin99 testovala jsem, ale pořád je to jen neviditelný stín, čekala jsem už aspoň růžového dušíka
tak musím ještě pár dnů počkat, jestli z toho něco bude nebo si to jen představuju.
@Ardilera ty jo takhle na fotce to jde špatne vidět
a jak se citis, pociťujes na sobě něco jinak? Me jen boli furt v tom podbrisku..zkusím testovat rano..a pokud se nic neukáže 7.den tak už asi nedoufam..vim jak to bylo při předchozím ET…proste 6.den už to tam bylo.. ![]()
@Katrin99 všechny příznaky už jsem měla i když to nevyšlo, takže při braní progesteronu jim nevěřím. Bodání v podbříšku jsem měla tak 2-3 dny, teď už je to jen spíš takové pnutí, nebo bolest třeba při kýchnutí, některé dny mě bolí hlava a občas bodne v prsu.
Vždyť říkám, že je neviditelný a zatím ho vidím jen já
Co jsem googlila, tak nejčastěji se objevují 6-9dpt. Takže do 10dpt bych ještě neztrácela naději ![]()
Teď v jedné skupince jedna měla 6dpt večer krásně růžovou slabou čárku a hned druhý den ráno téměř nic, že to ani nešlo vyfotit… takže to i může být tím kdy testuješ.
@Ardilera Pokud vidíš aspoň ducha tak mas naději a mic držím palce
ja nevidím absolutně nic..a jak říkáš nějaké příznaky můžou být k utrogestanu nebo estrofemu…chodím i dost curat, ale to je taky bůh vi k čemu..preci jen to jsou docela svinsta co do sebe perem ![]()
@Katrin99 Dneska (8dpt) už ho vidí i manžel
ale pořád je hoooodně světlounký. Tak vydrž, ty jsi až den po mě. tak pořád je ještě naděje, že se II objeví ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.