Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, vím že o kolikách je tady toho spousta. Ale nenašla jsem nic co bych potřebovala…Moje holčička má dnes ukončený 4. měsíc a trpí na celodenní koliky už od narození. Máme abkm, um neocate od konce 1. měsíce a stále se nic nezlepšilo. Pokaždé po jídle - max hodinu, hodinu a půl vydrží být jakžtakž spokojená - začne řev. A řve a kroutí se až do dalšího krmení. Zkusili jsme - snad všechny kapky na trhu, čaje, masírování, rourka, probiotika atd… dát víc mlíčka, dát míň mlíčka a se spánkem to taky nesouvisí. Sono bříška v pořádku. V noci spí krásně celou noc - usíná 19-20:00 a budí se až kolem 6 ráno na jídlo…pak jí každé tři hodiny a vždy po té hoďce a půl katastrofa… už nemůžu a nevím co dělat. Nemá někdo prosím podobnou zkušenost? Nebo nápad čím jiným než bříškem by to mohlo být?
Může mít také už prostě hlad, že by potřebovala pít častěji. Nevím, kdo vymyslel interval zrovna 3 hodiny, obvykle mají hlad/žízeň dříve, bez ohledu na velikost dávky.
A v noci se nekroutí? To je divné, to by měla kolíku i večer po kojení a ty říkáš, že usne. Není to opravdu vína jinde? ![]()
Mam zkusenost s mnohem horsimi kolikami, kdy mi dcera od 3 tydnu do 6 mesicu provriskala 16 hodin denne. Vecerni uspavani bylo kazdy den od 20 do 2 - 4 hodin (vazne 6 - 8 hodin uspavani v kuse), pak vstavani mezi 6. a 7. s vetsinou 7 probuzenimi na kojeni. Pres den spala pouze na prsu (jedine chvile, kdy jsem si treba sedla k pocitaci a pustila film, spat pres den mi neslo, ackoliv jsem bezne naspala 2 - 3 hodiny denne, a to jeste ne v kuse) nebo v jedoucim kocarku (nesmela jsem zastavit ani na zavazani tkanicky), a to treba 2 hodiny v kuse, ale po 2hodinovem vriskotu v kocarku.
Vyzkousela jsem vsechno mozne. Jedine, co aspon trochu pomahalo, bylo rourka. Ale fakt poradne vyprazdnit, davat hluboko, treba 20 minut, 4× denne. Proste dost mimo doporuceni k rource.
Bezplenkovka zabrala nam. Tohle dava smysl, ne? Krouti se hodinu po jidle, kdyz se asi chce vykakat. Ja vim, ze existujou deti, ktere se od narozeni s usmevem v leze pod sebe vykadi do pleny, no nase to rozhodne nebyly
Neprestava me prekvapovat, ze i takove deti existuji.
Příspěvek upraven 15.10.24 v 15:51
@vvvesela píše: Více
V těch 6 měsících jí zabrala probiotika. To byl klid ze dne na den. Jeden den katastrofa a další den klidné usměvavé miminko. Probiotika jsem zkoušela dřív, ale bez efektu. Asi předtím ještě neměla zralou trávicí soustavu a probiotika nepomohla. Narodila se 37 + 0, ale nevím, jestli to bylo tím.
Navíc měla extrémní reflux. Ten teda přešel až v 11 měsících - a úplně sám, ale ta bolest bříška v těch 6 měsících díky probiotikům.
Vysadila jsem probiotika. Mate neocate s nebo bez probiotik? Ty s probiotiky, taky obcas deti nedavaj. Syn mel teda Alfamino, ale kdyz jsem se snazila doplnit kapkami, tak rev. Zvladl je az kolem 8. mesice a to jsem dala jen kdyz mel prujem, jinak nedavam… velky zvrat jsem take videla kolem 6. mesice, ale v te dobe uz jel nejakou dobu prikrmy…pestra strava taky pak dost pomuze
@Sienim píše: Více
Máme bez probiotik. Zkoušela jsem vysadit i biogaiu na cca měsíc a žádná změna. Ted jsme začali příkrmy a přijde mi to snad ještě horší 😅..čekám do toho půl roku jestli se to aspoň trochu zlepší no.. pak asi budu chtít znovu vyšetření v nemocnici. Ona je totiž hrozně zaplynovaná. Dáme rourku, vyjde třeba 10 prdů a za hodinu můžu rourkovat znovu a znovu by toho hodně vyšlo ven..