Neustálé komplikace v těhotenství

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
27.2.22 11:24

neustálé komplikace v těhotenství

Ahoj, zakládám toto téma, snad možná jen proto, abych se trochu vypovídala a někomu svěřila. Snad nevadí anonym.
Od začátku těhotenství se potýkám s komplikacemi různého charakteru a doslova mi to začíná lézt na mozek.
V prvních týdnech tehotenstvi mi bylo klasicky špatně, vše se ale vyvíjelo slibně, miminko rostlo, těhotenství nebylo ohroženo. Na prvním screeningu se ukázalo, že miminko má v bříšku malou cystu neznámého původu a echogenní fokus na srdíčku (soft marker k Downovu syndromu, ale mají ho také v 1 % děti s normálním karyotypem). Tedy si mě pozvali na kontrolu za pár týdnů a tím mé běhání po doktorech začalo. Krevní testy i rozšířený trisomy (nipt) test dopadl dobře, tedy DS byl vyloučen a cysta se za par týdnu ztratila. Pro jistotu mě hnali ještě na kardiologii, kde se objevily další jemné odchylky, ale které údajně neznačí problém problém vzhledem k tomu, že krevní testy dopadly dobře. :nevim:
Nervy na pochodu. Neustále kontroly na kardiu, ujišťování sama sebe, že to bude v pořádku. V 25tt mi začalo tvrdnout břicho.
Zkracujici se čípek, přísný klidový režim a riziko předčasného porodu. Opět nervy nadranc.
Aktuálně jsem v 34tt a na třetím screeningu se ukázalo, ze miminko je menší, než by mělo. Roste lineárně, ale je drobné. Bříško zaostává o cca 2,5 týdne…kontrola každý týden. Přiznám se, že už nemůžu.
Osm týdnu ležím s nohama nahoře, břicho neustále tvrdne, chůze je pro mě téměř nemožná a mám tak samozřejmě víc času přemýšlet. Před každou kontrolou se děsím toho, co nového se zase najde. Nemusím popisovat, jak obrovský strach mám, že se mi nakonec narodí dítě s vývojovou vadou, i když zatím žádná prokázána nebyla. Ač se snažím být silná pro toho malého tvorečka, je to pro mě neuvěřitelně těžké. Nějaké tipy, jak zůstat nad vodou? Prošla jste si některá něčím podobným?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1724
27.2.22 12:32

Ahoj, mrzí mě, že máš v těhotenství takové nervy. Chápu, že jsi z toho v depresi, taky bych byla. Já jsem prožila první trimestr ležením v posteli kvůli hematomu, pak byly problémy s tlakem…ale je fakt, že oproti tobě jsem to měla min stresující, screeningy dopadly dobře. To já se spíš teď pořád nervuju sama a bojím se, aby vše bylo v pořádku, jsem teď 32tt. Co na to, moc nevím :wink: mně pomáhá sledování filmů, čtení pohodových knížek, kecani s někým přes telefon, kdo řeší něco jiného než tehu, procitani tady diskusí na Emiminu, kde řeší jiné problemy, teď valka s Ukrajinou…je to depresivní, ale odvádí to pozornost od strachu z porodu atd., Že se prostě zaměřím na neco jiného. Co nějaké návštěvy, chodí za tebou domů nějaká fajn kamarádka nebo rodina, že pokecas a přijdeš na jiný myšlenky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
27.2.22 13:10
@Giovanna1 píše:
Ahoj, mrzí mě, že máš v těhotenství takové nervy. Chápu, že jsi z toho v depresi, taky bych byla. Já jsem prožila první trimestr ležením v posteli kvůli hematomu, pak byly problémy s tlakem…ale je fakt, že oproti tobě jsem to měla min stresující, screeningy dopadly dobře. To já se spíš teď pořád nervuju sama a bojím se, aby vše bylo v pořádku, jsem teď 32tt. Co na to, moc nevím :wink: mně pomáhá sledování filmů, čtení pohodových knížek, kecani s někým přes telefon, kdo řeší něco jiného než tehu, procitani tady diskusí na Emiminu, kde řeší jiné problemy, teď valka s Ukrajinou…je to depresivní, ale odvádí to pozornost od strachu z porodu atd., Že se prostě zaměřím na neco jiného. Co nějaké návštěvy, chodí za tebou domů nějaká fajn kamarádka nebo rodina, že pokecas a přijdeš na jiný myšlenky?

Ahoj, moc děkuji za zprávu.
Snažím se všemožně rozptýlit, ale je to těžší a těžší. Kamarádky sem tam přijdou, rodiče jsou tady taky skoro každý týden. Na chvíli to vždy pomůže a pak zas přijde slzavé údolí…vždy se na chvíli zmátořím a snažím se být silná a nepoddavat se tomu, ale pak přijdou myšlenky typu “co když to špatně dopadne”. :(
No, nezbývá než se s tím asi vnitřně srovnat a akceptovat fakt, že se muže stát cokoliv. Teď už s tím neudělám nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
27.2.22 13:32

Ono za tím budou i hormony…já mám teď takové plačtivé období, kdy mě rozlitostni každá maličkost, stačí, aby se na mě někdo křivě podival…masakr… :jazyk: 8o Musíme obě doufat, že bude vše v pořádku :palec: Kdyžtak můžeš zkusit psychologa (nezávazně).Nevím, jestli musíš pořád ležet a mít klidový režim…ale hodně jsou na internetu online psychologické konzultace, že nemusíš ani nikam jezdit a pokecas s psychologem z domova a je to i dost anonymní. Je těch nabídek fakt hodne a termínů mívají dost…klidně ze dne na den můžeš mít u někoho už online konzultaci. Třeba ti to pomůže ;) Drž se, ale věřím, že to bude dobrý…navíc si to zasloužíš za všechny ty nervy a stresy!! :srdce: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.2.22 13:58

Rozumim ti. Ja sama jsem byla v tehotenstvi pomerne ve stresu, protoze v linii meho manzela se vyskytla tezka postizeni (muj muz postizeny neni), ktera nebyla objevena pri preventivnich screeninzich, takze jsem byla pod zvysenou kontrolou, ale samozrejme nervy byly…,jedina pomoc je se do porodu nejak zabavit. Ja hodne cetla, chodila jsem tedy i do prave az do tech 6 tydnu pred porodem. Porad jsem nejak zamestnavala hlavu. Jak pises, ted uz s „tim“ nic delat nemuzes…musis vyckat do porodu a pak se to rozsekne. Zkus Netflix, knihy, treba se zacni ucit nejaky novy cizi jazyk nebo co ja vim…

• Citovat
  • Upravit
184
27.2.22 14:10
@Anonymní píše:
Rozumim ti. Ja sama jsem byla v tehotenstvi pomerne ve stresu, protoze v linii meho manzela se vyskytla tezka postizeni (muj muz postizeny neni), ktera nebyla objevena pri preventivnich screeninzich, takze jsem byla pod zvysenou kontrolou, ale samozrejme nervy byly…,jedina pomoc je se do porodu nejak zabavit. Ja hodne cetla, chodila jsem tedy i do prave az do tech 6 tydnu pred porodem. Porad jsem nejak zamestnavala hlavu. Jak pises, ted uz s „tim“ nic delat nemuzes…musis vyckat do porodu a pak se to rozsekne. Zkus Netflix, knihy, treba se zacni ucit nejaky novy cizi jazyk nebo co ja vim…

Dekuju. Pořad si rikam, ze by se snad něco našlo, kdyby tam byla opravdu nějaká vada. Na screening chodím k největší špičce v oboru a tech kontrol už bylo tolik, že by si snad něčeho všiml. :nevim:
Ale samozřejmě ani ti největší odborníci a nejlepší přístroje nedokáží odhalit vše.
Jak to nakonec dopadlo s vámi? Miminko se narodilo zdrave? :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
27.2.22 14:13

@michavw
Ted si mozna reknes, ze „ono se to keca“, ale to, jak se vyviji miminko, nemas sanci ovlivnit.
Tak se tim nenervuj.
Zkus naopak verit, ze to bude dobre. Ver svemu miminku, ze je silne, zdrave a vsechno zvladne.
Klidne k nemu mluv nebo to rikej v duchu sama sobe.
Tyhle veci funguji.

Zkus se domluvit u dr., aby ti delali jen ty opravdu nezbytne kontroly, abys tam moc nemusela.

Miminka se rodi v rozptylu vahy cca od 2500 do 5000 g, tak je jasne, ze uz ted muze byt mimco mensi a vubec zadny problem to byt nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
27.2.22 14:20
@Lucie_Sx píše:
@michavw
Ted si mozna reknes, ze „ono se to keca“, ale to, jak se vyviji miminko, nemas sanci ovlivnit.
Tak se tim nenervuj.
Zkus naopak verit, ze to bude dobre. Ver svemu miminku, ze je silne, zdrave a vsechno zvladne.
Klidne k nemu mluv nebo to rikej v duchu sama sobe.
Tyhle veci funguji.

Zkus se domluvit u dr., aby ti delali jen ty opravdu nezbytne kontroly, abys tam moc nemusela.

Miminka se rodi v rozptylu vahy cca od 2500 do 5000 g, tak je jasne, ze uz ted muze byt mimco mensi a vubec zadny problem to byt nemusi.

Mas pravdu, ze neustálým strachováním ani jednomu z nás nepomůžu. Od začátku tehu jsem delala maximum. Brala vitaminy a kyselinu listovou dokonce ještě před otěhotněním. Hlídám si stravu, abych měla všech živin dostatek a stejně mám pocit, ze je to k ničemu a lip jsou na tom kamarádky, které nic neresi…dopřavají si tataráky, vínečka a mají zdravé děti. Vím, ze v tomhle spravedlnost hledat nemůžu, ale je to někdy fakt už na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
27.2.22 14:40

Ahoj, mrzí mě co prožíváš a přeji ať vše dobře dopadne… já měla začátek těhotenství divoký, nevolnosti a nejistota díky mé nemoci, první screening dopadl dobře, ale už v 20tt jsem skončila v nemocnici pro podezření na akutní infekci ledvin, trpím chronickou formou zánětu ledvin. Po týdnu jsem šla domů, ale v 25tt zkrácený čípek a vytvořena nálevka a hospitalizace, s hlavou z kopce a nohama nahoru…v 32tt podezření na růstovou restrikci plodu, čekala mě hematologie a injekce do břicha…v tu dobu čípek 6mm..ve 34tt mi praskla voda a už se to nedalo zastavit…nakonec měl malý krásnou váhu 2200g a 45cm.. týden dechová podpora a antibiotika na infekci, díky tomu, že jsem byla bez vody přes 30h…ale dnes je krásné zdravé miminko, vše dohnal a nic s čím strašili se nepotvrdilo. Takže doporučuji se opravdu nestresovat, věřit, že to vše bude dobré. Já ačkoliv měla plány jiné…a měla jsem pocit, že je vše proti mě, s odstupem času jsem nesmírně ráda, určitě mě to posílilo a určitě věci dnes beru s nadhledem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
27.2.22 14:43
@michavw píše:
Mas pravdu, ze neustálým strachováním ani jednomu z nás nepomůžu. Od začátku tehu jsem delala maximum. Brala vitaminy a kyselinu listovou dokonce ještě před otěhotněním. Hlídám si stravu, abych měla všech živin dostatek a stejně mám pocit, ze je to k ničemu a lip jsou na tom kamarádky, které nic neresi…dopřavají si tataráky, vínečka a mají zdravé děti. Vím, ze v tomhle spravedlnost hledat nemůžu, ale je to někdy fakt už na hlavu.

Co je to spravedlnost? Takhle nad tim vubec nemuzes premyslet :nevim:.
A k nicemu to urcite neni, vis, zes udelala maximum a vic uz neni v tvych rukou, to je myslim hodne dulezite si to takhle postavit.
„Udelala jsem co slo a verim, ze to spolu zvladneme.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.2.22 14:44

@michavw narodilo se zdrave :palec:
Mam i jednu znamou, ktera v tehotenstvi resila spatne vysledky screeningu, dite meli bejaky vypotek ba plucichch. V jednu chvili ji doporucili UPT…ona to pak jeste konzultovala jinde…nervy, protoze uz dve deti mela a „nemohla si divolit“ mit to treti postizene, no nakonec na upt nesla a dite se narodilo uplne zdrave, ted ma kluk uz myslim 4 roky a nema zadne potize…no jako kdyz pomyslis, ze by na ten potrat sla a pritom dite bylo zdrave…no, lepsi nemyslet :?

• Citovat
  • Upravit
339
28.2.22 14:11

Ahojky, je mi strašně líto, jaké pocity zažíváš. Zkus si pustit nějaký seriál, nebo film s více díly.
Mě teď trošičku pomáhá zaměstnat hlavu hra o truny, je to trošku blbost ale vážně u toho částečně vypnu a den uteče rychleji :).
Jinak já si od začátku těhotenství taky vůbec neužívam :nevim:.
Mám za poslední rok a půl za sebou 4 potraty. Takže už při dvou // to byla spíše panika, co se zase pos.. e.. No a pak to začalo - špinění v 5 tt první pohotovost, 7tt silné krvácení z hematom 2 pohotovost. V 11 tt hematom zmizel ale já stejně měla strach vůbec začít přemýšlet že budu mít miminko-bála jsem se zt, které bylo přesně před rokem v 12tt. No a minulý týden screening, ultrazvuk v pořádku, zato krev stojí za nic. Vychazí mi pozitivně všechny tři syndromy. A geneticka mě docela vystrasila že pokud to tyhle syndromy nebudou, že si je téměř jistá špatnou funkčností placenty - tzn. Předčasný porod, nebo potrat. Teď jsem ve fázi čekání na trisomy, test na preeklapsii a nějaké další, už jsem neměla ani sílu to probrat o co jde. Defakto zatím ležet nemusím nějak ale nemám sílu na to vstát :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
28.2.22 16:27
@Tereza202081 píše:
Ahojky, je mi strašně líto, jaké pocity zažíváš. Zkus si pustit nějaký seriál, nebo film s více díly.
Mě teď trošičku pomáhá zaměstnat hlavu hra o truny, je to trošku blbost ale vážně u toho částečně vypnu a den uteče rychleji :).
Jinak já si od začátku těhotenství taky vůbec neužívam :nevim:.
Mám za poslední rok a půl za sebou 4 potraty. Takže už při dvou // to byla spíše panika, co se zase pos.. e.. No a pak to začalo - špinění v 5 tt první pohotovost, 7tt silné krvácení z hematom 2 pohotovost. V 11 tt hematom zmizel ale já stejně měla strach vůbec začít přemýšlet že budu mít miminko-bála jsem se zt, které bylo přesně před rokem v 12tt. No a minulý týden screening, ultrazvuk v pořádku, zato krev stojí za nic. Vychazí mi pozitivně všechny tři syndromy. A geneticka mě docela vystrasila že pokud to tyhle syndromy nebudou, že si je téměř jistá špatnou funkčností placenty - tzn. Předčasný porod, nebo potrat. Teď jsem ve fázi čekání na trisomy, test na preeklapsii a nějaké další, už jsem neměla ani sílu to probrat o co jde. Defakto zatím ležet nemusím nějak ale nemám sílu na to vstát :nevim:.

Ach, to teda taky nemáš vůbec jednoduché. :( Mrzi me to. Někteří lidé si holt asi musí v životě zakusit víc. :nevim: Moc moc budu drzet palce, aby nakonec vše dobře dopadlo. Já dnes dorazila od lékaře a samozřejmě zase novinka - miminko má rozšířenou ledvinovou panvicku. Normálně mám pocit, že mě tam nahoře opravdu někdo trestá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
28.2.22 17:26

@michavw děkuji. Já tak strašně závidím těm, co mají krásne těhotenství a můžou si bříško užívat a radovat se z oznamování. Já to zatím řekla jen rodičům a i to bylo s brekem když jsme dojeli z pohotovosti.. Předpokládám že jsi zakladatelka? Co znamená rozšířená panvička? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
28.2.22 17:28

Prosím ještě jsi psala, že jsi podstoupila trisomy test, za jak dlouho jsi mela výsledky? Mě to přijde nekonečný! A to mi je odebrali teprve ve čtvrtek :zed:. Pokud to bude až po víkendu, tak si zde asi okoušu nehty 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí