Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To bude nejspíš novorozenecká kolika
Dcera to měla stejně, s mlékem to nesouviselo. Bohužel jsme v té době ještě nevěděli co s tím dělat, takže první 4 měsíce jen probrečela
U druhé dcery jsme už věděli a zvládli jsme jí uklidnit max do 5ti minut ![]()
Na pláč je dobré nosit co nejvíc v šátku. Děti také velice dobře spí v závěsné houpačce (hacka). No holt se to musí vydržet, neboj, vyroste z toho. Nebo třeba zkusit vibrační lehátko. Musíš si holt přijít na něco, co zrovna tvému dítku pomůže.
@Adelka951 píše:
Na pláč je dobré nosit co nejvíc v šátku. Děti také velice dobře spí v závěsné houpačce (hacka). No holt se to musí vydržet, neboj, vyroste z toho. Nebo třeba zkusit vibrační lehátko. Musíš si holt přijít na něco, co zrovna tvému dítku pomůže.
Doporučuji si přečíst knížku od dr. Karpa - nejšťastnější miminko v okolí. Název sice trapný ale mě knížka neskutečně pomohla, nebýt té knížky tak si nevím rady. Je tam psané o tzv. čtvrtém trimestru kdy miminko vyžaduje stejné podmínky jako v bříšku a trvá to právě 3-4 měsíce a pokud je mimi nedonošené tak se to počítá podle toho kdy se mělo skutečně narodit. takže radím bílý šum (vysavač, fén atd.), těsně zavinout s ručkama u těla, houpání a dudlík. SUper věc závěsná houpačka hacka, houpe se nahoru dolů což mají miminka moc rádi. Mně to pomohlo opravdu vždy, když měl záchvat pláče. Tak vyzkoušejte, snad to pomůže i vašemu miminku. přeju pevné nervy a hlavně úspěšné uklidňování ![]()
Tak tak, zavinou, bílý šum a nebo do šátku. Moc dobře vím, o čem mluvím, ale já nosila od narození a malá se neskutečně zklidnila. Ještě asi hodně pomohly homeopatika. Jestli máš v okolí slušnou homeopatku, zkus to.
@Anonymní píše:
Ahoj, máme 3měsíční holčičku, narodila se o dva měsíce dříve. Je neustále neklidná, pláče - před jídlem, po jídle.. stále. Krmena je umělou výživou, tu jsme také po poradě s lékařem měnily, zda není příčinou. Ovšem neprokázalo se. Máte někdo podobnou zkušenost? Díky.
A pozoruješ to už od narození? Není to od nějaké doby, nepláče tak třeba od doby, kdy byla malá na očkování? Někdy se stává, že se po něm začne objevovat „neutišitelný pláč“, je to složitější… ![]()
A při krmení z flašky s ní buď v co nejtěsnějším kontaktu - jako, kdybys kojila
@Anonymní píše:
Ahoj, máme 3měsíční holčičku, narodila se o dva měsíce dříve. Je neustále neklidná, pláče - před jídlem, po jídle.. stále. Krmena je umělou výživou, tu jsme také po poradě s lékařem měnily, zda není příčinou. Ovšem neprokázalo se. Máte někdo podobnou zkušenost? Díky.
Uplne stejne to bylo u nas. Vsichni rikali kolika a byl to reflux. Podotykam neublinkavala takze doktori reflux vyloucili. Nakonec jsme zkoncili ve spitale. Jednou reflux vyloucili. Podruhe znova kdyz plakala 20 hodin denne a spala max 2 hodiny ve dne a dve v noci. Po druhe se reflux ukazal a bylo po problemu. Zvysena poloha a nutriton do um.
A co vigantol, berete? Zrovna teď jsme dorazily s malou od pediatry, popíšu svou zkušenost.. Malá se narodila včas, hned klidný vyrovnaný dítě, ale po necelých dvou týdnech se to změnilo.. Pláč, podrážděnost, nespavost. Nejdříve po chvílích, několik hodin denně, no a v 5. týdnu to vygradovalo na 14h nespání, v noci buzení se po hodině a něco a na prdíky ani espumisan nepomáhal. Už jsem byla hotová, přítel hotový a tak jednou jsem prostě ji ten vigantol zapomněla dát. A ejhle, hned další den úplná změna. Ve dne spánek po 3h, v noci to samé, bříško se zklidnilo a dcerka byla hned uvolněnější a zase usměvavá. Tak jsem začala přemýšlet, co je jinak. A došlo mi to. Jen podotýkám, že některé děti vitamin D opravdu potřebují. Jenže já jsem závislá na rybách, vyrůstala jsem mimo ČR, kde se ryby hojně a pravidelně konzumují, jak mořské, tak sladkovodní. Takže u mě to je, pořád losos, lososí bříška, tresčí játra, makrela, sem tam kapr, uzené šproty..atd. A ani v těhotenství jsem se tomu nevyhýbala, takže dítě má zásoby.. No a zvláštní bylo, že když jsem ji třeba navečer dala do kočárku, že ji uspí a šla ven, ale ještě dost svítilo sluníčko, tak najednou byla o to čilejší a neklidnější i když doma před chvílí usínala, podotýkám, že první tří týdny normálně vytuhla hned jak jsme opustily byt… Dnes jsem to probírala i s doktorkou a vigantol mi nenutila, takže pokud ho budu podávat, tak na podzim, ale to spíš nějakou přírodnější variantu, třeba rybí olej.. Každopádně můžeš to zkusit např. na týden vysadit (ono se opravdu nic nestane) a zároveň trošku,,léčit,, prdíky a hodně nosit u sebe nebo houpat (mě se opravdu osvědčil míč). Přeji vám spokojené miminko!! ![]()
Mám 3,5 měsíčná holčičku a poslední 3 dny večer před spaním strašně pláče, takový ten neštěstný pláč, stejně jako když měla očkování nebo píchání uší a dnes to vygradovalo na 3hodinový pláč bezz přestávky, na bolené bříšká má kapičky to jí pomáhá takže vůbec netuším proč tak moc vyvádí, pomohla bych jí ale nevím, jak, dětská doktorka se naní ani nepodívala a řekla že to je normální ale mě to moc normální nepřijde tak dlouo brečet, nechtěla pak už ani mlíčko ani čaj a docela neklidně i dnes spí pořád se s křikem probouzí a zvedá se na patách zádama z postele, nevíte někdo čím to může být, nebolí jí něco jiného než ty prdíky na to jí ty kapky opravdu pomáhají a když tak moc bude brečet i zítra nebylo by lepší třeba zavolat na pohotovost, ale zase aby neřekli že zbytečně plašim když je to moje první škvrně,
Nema nekde napuchle dasne, ze by se chystaly nejake prvni zuby? casto to boli nejvic vecer.
Nic mě nenapadá, ale nemohla jsi změnit aviváž nebo práše, který jí třeba svědí na tělíčku, když se zvedá jak píšeš? Je to divné. A co zuby? Bylo by to sice celkem brzo, ale i to je možné.
Přeji, aby maličká byla zase v pohodě. Bobeček malý. ![]()
Ale pokud se zvedá jak píšeš, tak bych asi na tu pohotovost zavolala a poradila se s nimi a oni snad řeknou, zda máš přijet. ![]()