Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@stinga u nás to samé, seděl, dokud si toho někdo nevšiml a nikdo se mu nikdy nesmál…někdy si toho třeba nevšiml nikdo a tak jsem ho vyzvedla a byl celý durch - fakt super, když zrovna jedete někam na kroužek
jinak učitelky o tom věděly a měly náhradní oblečení - ve třídě i v družině (počůrával se vždy až v družině), náhradní oblečení v aktovce i v sáčku v šatně…a stejně se nepřevlékl
a k tomu posmívání - fakt největší problém jsou tzv. „kamarádky co to myslí dobře“, zatímco ve škole musím říct, že jsou děti úplně v pohodě, aspoň na tom prvním stupni jsou děti chápavé a tolerantní…kdyby i ti rodiče, bylo by to fajn.
@Kazimíra Olejovka mně ho z družiny pro jistotu vyloučili už na začátku druhé třídy
@Tamtama Chudáček, tak to já mám štěstí, že máme tak skvělý a vzdělaný personál na ZŠ. Ještě jsem se teda nikdy nesetkala s takovým jednáním. Ale asi holt některé učitelky/vychovatelky nezvládají jiné, než zcela bezproblémové děti.
@Kazimíra Olejovka Ono nejde o ten skvělý a vzdělaný personál, ale o to, že koberec a čalouněná křesílka, sedací vaky v družině „zechcaná“ od dítěte by brzy byla na odpis a někdo to musí zaplatit. Nehlede na ti, že by to tam brzy smrdelo jako v opičárně
Zkuste se na to podívat i z druhé strany, je to na profesionální čištění.
Podobný případ se u nás řešil ve speciální škole, vysokofunkcní autista měl neustále nehody, kdekoliv a nepředvídatelně. Mám praxi ve spec. skolce. Děti, které mají s tímto problémy, musí mít k vůli ochraně nábytku a vybavení natahovací plenu.
Kromě tohoto hlediska k tomu personál přistupuje, že je to problém jako každý jiný a musí se řešit adekvatními postupy. Pokud se takové dítě dostane do běžné školy, mělo by mít asistenta, který se postará o režimová opatření, pravidelné pití a vyprázdnění. Takové dítě znám taky.
@Pears206 moje dítě bohužel na záchod nejde, ani když ho tam pošlu, na asistenta nemá nárok.. A dát mu natahovací plenu by tenkrát taky problém nevyresilo, těžko může být v jedné plene od 6 ráno do 4 odpoledne.. Tam si naopak myslím, že by se spíš děti posmivaly, až by na to přišly..
@Tamtama To je sice krásné, můžu to chápat, ale sama opakovaně píšeš, v jakém stavu je váš nábytek. Nedivím se, že ho do družiny nevzali
Ve škole je pod ním maximálně někde louže pod židlí, ale družiny jsou pěkně moderně vybavené a děti si volně hrají.
Já mám teda zkušenost, že drtivá většina dětí, co s tím má problémy, ať ze specky nebo běžné školy, jen sem tam ucvrnkne, nedochází k úplnému vyprázdnění močového měchýře a louže není. Prostě si to uvědomí pozdě a běží. Vedu z toho nikdo nedělá, přístup je profesionální. Děti si toho skutečně nevšimnou. A větším problémem je spíš zadržování než pomočování. Někteří experti jsou schopni to vydržet než si je v poledne vyzvednou rodiče. U normálních dětí se to taky projevuje u ADHD nebo jiných poruch.
Další hledisko je hygienické. Ostatní děti by neměly přijít do kontaktu s exkrementy. Veškeré vybavení by mělo být adekvátně vyčištěno.
Na specce se děti normálně prebaluji, dopomaha se jim a v běžné škole může v tomto směru dítěti dopomahat asistent pedagoga, pokud to má dítě napsané v doporučení z PPP nebo SPC. Myslim, ze by se to při dobré vůli dalo vyřešit tak, kdyby byl ve třídě AP k jinému dítěti, postaral by se i o to s enurezou. Pokud nemá jiný problém a nárok.
Spíš se divím, že u vás nezabírá žádná léčba. Tím častým pitím v malých dávkách a posazení na záchod pravidelně se u většiny dětí nehody minimalizují
A pokud se dítěti věnuje AP, většinou potřebu pozná podle chování a zadrzovacich manévrů. Na to ale učitelka nemá čas.
@Pears206 na něm potřebu nepoznám ani já, natož cizí osoba.. Pití po malých dávkách nevedeme, on prostě nemá žízeň, nebude pít, nepotřebuje na záchod, nejde.. ![]()
Na jednu stranu se družině nedivím, na druhou stranu nemít babičku OSVČ, tak jsem v pr.deli a nemůžu chodit do práce, jsem s klukama sama, neměli bychom z čeho žít..
@Tamtama S tím pitím po malých dávkách je návyk, musí se to naučit. Měla bys na tom trvat, stejně tak na tom, aby šel pravidelně na záchod
Nechci být zlá a nemyslím to zle, ale z Tvých diskuzí mi přijde, že Ti mírně skáče po hlavě
Možná pro řešení jiných situací nemáš tolik energie na řešení problémů s ním. Ale prát se s ním, že se mokrý nepřevleče
Teď už je to těžší, zavádět jakékoliv mantinely, když pomalu dospívá do prepuberty.
Ve škole musí udržovat čistotu, koneckonců ten požadavek je už i při vstupu do školky. Jednorázová/občasná nehoda se může stát a stává i u dětí v nejnižších třídách, pravidelné pomočování je nepřípustné. Z mého pohledu je to problém jako každý jiný, k jeho řešení je nutné mít vhodné podmínky včetně prostředí a personálu.
@Pears206 u nás jsou tyhle boje na denním pořádku fakt od malinka, i takové večerní rituály, co bys řekla, že v devíti letech bude mít zažité, jsou u nás boj.. A ne občas, ale fakt denně, i když ví, že ho stejně nakonec preperu a ty zuby mu vycistim a osprchuju ho.. Se divím, že na nás sousedi ještě nezavolali socialku, každý večer řev, jako když vraždí bejka..
Edit: s tím skákáním po hlavě asi souhlasím, dělá si, co chce, ale já netuším, jak na něj..
@Pears206 Tak evidentně to není problém všude. A nehledě na to, že pokud by bylo potřeba něco čistit, škola se obrátí na rodiče, aby škodu uhradil. Nikdy se mi to nestalo.
A prosím ještě o dovysvětlení jaké „takové dítě“ potřebuje asistenta? Jako že dostane do družiny na tři hodiny asistenta? Tak tohle by spíš problém ještě více prohloubilo, nemyslíte? Totiž čím víc se do toho někdo plete, připomíná a řeší…tím to je horší.
@Kazimíra Olejovka Máme ve škole integrované dítě s PAS, lehce snížený intelekt, v anamneze enurezu, ale díky rezimovym opatřením se mu to nestává a má asistentku i do družiny.
Tak pokud jste ochotni nabehnout do školy a čistit koberce parním mopem, případně uhradit škodu, patříte do kategorií rodičů, se kterými se dá domluvit. Myslím si ale, že ne každý rodič je ochotný na toto přistoupit ![]()
Ve speciální školce si rodiče nenosí ani domů pocurane povlečení, všechny nehody řeší školka, je tam na to vybavení-pračka, parní mop a personál. Třídy pro děti s kombinovanými vadami mají k tomuto svoji uklízečku a jak už jsem psala, děti s permanentními nehodami mají plenu. Sami s ní manipuluji pod dozorem asistentky, na záchodě je koš na pleny. Tyto pracovnice mají v popisu práce i dopomoc s dětmi v tomto směru, aby na to asistent nebyl sám. Navíc čím starší dítě, tím je těžší vahově a může být problém ho zvládnout. Ve speciální škole, která na školku navazuje, je to podobně. A některé děti jsou těžké a obézní k vůli různým genetickym syndromům. A existuje nějaká bezpečnost práce, váha, se kterou může jedna osoba manipulovat.
A ano, souhlasím s tím, že čím větší rozruch kolem toho tím hůře. Myšleno tak, že se dítě počurá a všechny děti a dospělí kolem něho přeruší činnost a budou cucet nebo komentovat. Ale rezimova opatření jsou v pořádku a fungují. Jak už jsem psala, některé děti mají budíček a tím si kontrolují čas pití a odchodu na toaletu samy. Většinou je to spojeno s malou kapacitou močového měchýře a dítě chodí po hodině. Vždy je vhodné najít nějaký rozumný čas protože chodit třeba co 20 minut taky není ideální, močový měchýř se musí trénovat.
Ale s tímto je nutné začít ve 3 nebo 4 letech, když nemizí primární enureza, případně ihned později, když se objeví sekundární enureza. Nechat dítě čůrat všude jak zvířátko není v pořádku. A taky už jsem psala, že všechny zásahy ze strany dospělých v tomto směru musí probíhat v klidu a je nutné se zaměřit na kladné stránky osobnosti dítěte, dát i takovému dítěti šanci uspět ve školce/škole, začlenit se do mimoškolních aktivit při dodržení určitých opatření. Speciální školka se běžně účastní kulturních akcí jako divadlo a sama má vystoupení pro rodiče. Děti, u kterých hrozí, že pomočí sedačku v divadle nebo se pomočí na pódiu během představení pro rodiče mají plenu. Je to problém jako každý jiný ![]()
Pracuji teď jen s jednotlivci a malými skupinami(před koronou, teď jen jednotlivci), ale to, ze dítě potřebuje, poznám. Poposedava na židli, nedokáže se soustředit
U těch předškolních dětí ve spec. školce to šlo poznat ještě víc-přerušení hry, preslapovani atd.
Vím, že na samotnou enurezu dítěti nikdo AP nepriklepne. Ale jsem toho názoru, že pokud má dítě tento problém, rodiče by před vstupem do školy měli vypěstovat návyky pití a močení(žádné omlouvání dítěte, že se nenapije a na záchod nepůjde) a měla by se hledat škola, kde AP ve třídě bude. Z pozice rodiče dalších dětí bych nebyla ráda, kdyby třída byla rušena vytíraním louží, děti by byly ohroženy pocuranym kobercem, který nemá kdo řešit, až uschne a místo učení by se musela učitelka zabývat enurezou jednoho žáka ![]()
@Tamtama A co tatínek? U něj se chová stejně? On by nepomohl nastavit mantinely a vytvořit návyky? Nebo babička, se kterou tráví čas?
@Pears206 jenže jsou případy, kdy ani režimová opatření nestačí. Aktivně jsme tento problém řešili od 3 let a troufám si říct, že všemi možnými způsoby.
Lékaři, psychologové…všichni se shodli na tom, že to chce čas a nikdo se nevyjádřil k tomu, abychom hledali nějakou jinou školu či sháněli asistenta.
Rodiče by měli vypěstovat návyk… a to je právě ono. To bylo to, co nás stresovalo neuvěřitelným způsobem. Že jako rodiče selháváme, zkoušíme vše možné a nic. Zatímco odborníci nás dávali do klidu, že se to děje, a není to žádná tragédie, která by se měla hrotit, rodina a přátelé naopak - by to už měl umět…zkoušeli jste toto a tamto…a co bude dělat ve škole?
V družině se nepočůrával každý den. Během výuky nikdy. Na doporučení odborníků jsem to ve škole nesdělovala, neměl to nikde napsané a ani pediatr to nezapsal do karty. Když se 2× v družině počůral a já šla za třídní a vychovatelkou, tak se mi dostalo takové podpory, že jsem to vůbec nečekala. Řekly, že není ani první ani poslední, že takové děti už měly a že si nemám dělat starosti a jen mu do družiny dát oblečení navíc.
Pokud by v družině došlo k majetkové újmě, má škola právo žádat nápravu. Samozřejmě tam nepoběžím s parním mopem (i když bych s tím problém neměla), ale zaplatím firmu. Nikdy jsem to nemusela řešit. To třeba v MŠ jsme dostali domů povlečení od krve, když mu tekla z nosu.
A určitě bych nedávala dítě do jiné školy, když ve třídě má všechny kamarády se kterými byl v MŠ jen proto, že na této škole ve třídě není AP. Nápad jak dítě poškodit ještě víc.
Jsem ráda, že je problém za námi, o to víc cítím s ostatními rodiči a mrzí mě, jaký přístup k tomu někteří mají. Tohle totiž rodiče neuvěřitelně stresuje a problém to může jen prohloubit.
@Tamtama syn měl také problémy s pitím. Jako malý pil opravdu hodně a pak se to hodně snížilo. Nicméně ani režim nás nespasil. Ale určitě je to úplný základ, který byste měli splnit, nebo se o to aspoň hodně snažit. Prostě takový začátek.
@Kazimíra Olejovka Podle toho, co popisuješ, to zase tak často nebylo
Během výuky nikdy. V družině občas. Ne denně
Měla jsem představu, že jde o dítě s většími problémy v tomto směru. Některé děti tečou jak prutokáč, ale nemohou za to, protože mají organovou nebo funkční vadu vylučovací ústrojí. Musí se pravidelně vyprazdnovat, jinak hrozí záněty močového měchýře, ledvin
Ani pro zdravé dítě není dobré celé dopoledne nečurat. A zácpa to zhoršuje.
Hodně dětí to má jako to vaše, že se mu to nestává ve škole a na veřejnosti, ale doma.
V doporučení to napsané mít musí. Ve speciální škole a školce jsou všechny děti jednou za rok vysetrovany v SPC, přímo se tam ptají, jestli udrží čistotu a v běžné škole, pokud to nemá v doporučení nebo to aspoň rodiče nenahlásí, nemá právo ani na pomoc asistenta nebo další osoby v případě nehody. My na děti sahat nesmíme a pokud by to bylo zatajeno, klidně bys mohla být volana z práce, ať si jedeš vyřešit každou drobnou nehodu sama
Dítě dostane maximálně igelitku a instrukce, ale sáhnout na něj nikdo nesmí, pokud to nemá v papírech. Rozhodně se nikdo nesmí prát s mokrým dítětem, které se nechce převléct. Ale děti se ve škole a v družině chovají jinak než doma a vychovatelům se do opozice nestaví.
Pamatuji si spoluzacku ze školy, která měla cukrovku. Párkrát se ve třídě pocurala nebo cestou na záchod, že nestihla doběhnout. Pan učitel upozorňoval každou přestávku všechny děti, aby si došly a potom jmenovitě ji. Když se to stalo, louzicku přišla uklidit uklízečka, měla náhradní oblečení a sama se šla převléct. Do družiny nechodila. Občas si pro ni přišla maminka dřív, protože jako švadlena mohla pracovat i z domu. Ve třetí třídě odešla na speciální školu, měla další jiné problémy.
Všechno má svoje pro a proti. Dospělí, kteří s dítětem pracují, by to vědět měli. Moc se mi teda nechce věřit, že v dnešní době, kdy hrozí pracovníkům s dětmi soudní spory k vůli blbostem, by Ti někdo doporučil to nikde neuvadet a že by si to dětský lékař nezapsal
Naše doktorka si dělá záznam, i když maminka pacienta telefonuje o radu. Moje sestra trpěla taky do podobného věku noční enurezou a sem tam denní enurezou, bylo to uvedené všude, kde to mělo souvislost. Taky to vymizelo ze dne na den asi v 8 letech.
Spíš mě překvapuje, že o tom ví široký okruh přátel a známých a dává rady
Já to vím jen o dětech, se kterými pracuji. A mám na to přístup absolutně s odstupem, snad profesionální
Problém jako každý jiný. Ale jaké problémy mají děti známých, které chodí na jiné školy, fakt nevím
Občas se mi během života svěřila nějaká hodně dobrá kamarádka, že mají tento problém. Většinou se to spontánně vyřešilo v různém věku.
Hledat jinou školu má smysl ve větším městě, kde je škol víc a rozhodně neplatí, že všichni kamarádi ze školky jdou s dítětem i do školy. Třeba tady bys ve všech školách nemusela narazit na vstřícný přístup. Ve městě, kde je jedna škola, to asi moc řešit nejde.
Jsem ráda, že je to za vámi
Do puberty by to mělo odeznít u každého dítěte. U dívek se píše, že by problém měl vymizet s nástupem menstruace.