Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, prosím vás, máte některá podobnou zkušenost? V květnu 2015 jsem ve 12 týdnu prodělala zamlklý potrat, v lednu tohoto roku samovolný potrat v 11 týdnu, ale mimi odpovídalo 6 týdnu a nyní v 7 týdnu znovu samovolný potrat. Již po druhém potratu jsem byla vyštřena na hematologii, ta v pořádku. A potom z krve na vše možné. Byly mi zjištěny chlamydie - uspěšně přeléčeny. Prý to mohly způsobyt ony, ale ted i po přeléčení ten třetí potrat. Doma máme již skoro 6 leté dítko, v tom těhu bylo vše v pořádku. Otěhotním naštěstí rychle, ale… máte někdo podobnou zkušenost? S manželem jsme již zoufalí, naštěstí je mi velkou oporou ![]()
@lekeska mám, téměř tu samou.. sp i zt nepočítaně.. pak už jsem na to neměla nervy
na příčinu se nepřišlo, ale dr mi řekl, že dítě už mít nebudu.. no ejhle, po 8 letech zcela nečekaně.. teď tu poletuje skoro dvouletý rarach ![]()
A genetické vyšetření ti dělali? A imunologii? Přece jen, od prvního těhu se mohlo něco změnit ![]()
Ahoj! Mám podobnou zkušenost, jen s tím, ze vse u mě skončilo vždy kolem 7tt.Po třetím potratu máš nárok na komplexnější vyšetření. Nas vyšetřili úplně na vsechno-pohlavni nemoci, genetika i imunologie, nasli mi hraniční imunologického reakcí, dostala jsem prednison a za dva mesice jsem byla tehu a teď mi tu spinká osmiměsíční holcicka ![]()
@lekeska A gynekolog to s tebou neřeší? Já mám syna taky přirozeně. Před ním i po něm několik zamlklých těhotenství. Proto mě gynekolog odeslal na vyšetření a to genetiku a imunologii. Problém byl nejdřív v imunologii, ale nakonec to nebylo jen tohle. Zřejmě při spojení vajíčka a spermie docházelo k problému, takže jsme museli podstoupit IVF s tím, že embryo bylo před vložením geneticky vyšetřeno a povedlo se. Taky jsem vždy byla do dvou měsíců těhu, ale těch revizí bylo už dost…
Takže to chce podstoupit vyšetření, aby se přišlo na příčinu.
Samozřejmě mě to mrzí, vím, jaké to je.
Určitě si prosad tu imunologii, to je teď docela častý problém, co tak pozoruji..odkud jsi? Pokud z Prahy, doporucuji Podoli-prof. Madar
Genetiku ještě ne, ani imunologii, to se rozběhne pravděpodobně ted. zítra mám jít znovu na gyndu, jestli budu muset jít na revizi a pak asi začne další vyšetřování. Jsem ráda, když slyším, že nejsem v téhle situaci sama a že máte i další zdravé dětičky ![]()
Podobného nemám, ale mám kamarádku, která měla asi 5-6 potratů, a má dva syny, s odstupem 9 let.
Mám podobnou zkušenost, nejdřív dva sp, pak porod, pak zamlklé, teď jsme zase těhotná tak se děsím. PO dvou sp mi dělali genetiku a po zt i imunologii. Jsme s manželem zdraví, nikdo neví co to může být. Pokud teď opět dítě nedonosím, čeká mě odběr kousku sliznice dělohy
Myslelela jsem, že ty chlamydie byla příčina, tak asi pravděpodobně ne. Určitě chci zkoušet dál, ted je to moc čerstvé, tak jsem dost na dně, ale vím, že musím jít dál. Ale ta touha po miminku je velká, tak to musím zvládnout ![]()
Moje sestřenka prodělala víc potratů. Příčina se nezjistila, nakonec ivf a narozená holčička. Teď je těhotná opět spontánně, už v druhém trimestru. Já si myslím, že to bude opět holčička.
@lekeska pokud nemáš problém otěhotnět, ale udržet to těhotenství, tak bych rozhodně zkusila reprodukční imunologii, není od věci nechat udělat i genetiku (jak sebe, tak partnera) a podrobnou hematologii. Jinak infekce můžou taky nadělat paseku, takže klidně i podrobné vyšetření na infekčním, tam by měli zjistit, jestli se v poslední době ne/prodělalo nějaké onemocnění. Já mám v pohodě imuno, genetiku, hematologii a nakonec našli něco na infekčním, ale stejně závěr žádný. Mám za sebou za poslední 2 roky potraty v 14 a 16 týdnu, plod byl pokaždé živý a zdravý, jen něco způsobilo předčasný rozjetí děložní aktivity a tím pádem byl konec, protože s tím nešlo už nic dělat. Doktoři vymýšleli různý příčiny, ale stejně ve finále řekli, že netuší co se stalo…
My jsme to naštěstí brali celkem v klidu, teda aspoň já, protože razím teorii, že stres může za polovinu problémů. Teď jsem opět těhotná, změnila jsem doktory a už jse to doklepala do 25 týdne, sice už podruhé řeším nějakou infekci, láduju se hořčíkem, 2× jsem byla na kapačce hořčíku v nemocnici, ale vypadá to dobře. Hlavně teda jsem si musela dost věcí vydupat, ale šlo to dobře až se změnou doktora a nemocnice! Teď se o mě starají a nemusím se bát, že mě pošlou domů se slovy „co my tu s vámi“!
@lekeska píše:
Holky a jak probíhá ta genetika?
Vezmou krev tobě i manželovi a pak je dlouhý rozhovor s genetikem, kde se ptá na onemocnění v rodině. Ptá se i vás, co jste prodělali a tak. Pohoda
Výsledky trvají cca 2 měsíce. Myslím. Už je to déle.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.