Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, posledni dobou mam neustaly hlad. Nejhorsi je, kdyz se nenajim tak me zacne bolet zaludek a musim se najist. Takhle to mam cca tyden. Driv jsem jedla treba jen obed, byla jsem sytá az do vecera. Jenze ted se naobedvam a za 2 hodiny uz mam zase hlad.
a jeste kdyz neco snim tak mam vetsinou plyny pote
Nevite Co by to mohlo byt? Bojim ze zdrav. potizi…moc dekuji za odpoved ![]()
Tak ono z vyzivoveho hlediska neni zrovna nejzdravejsi snist obed a do vecera uz nic. Co si rozdelit jidlo na mensi porce a mezi obedem a veceri si dat vetsi svacinku. Nejlip kysane mlecne produkty, ovoce, zeleninu, cerealie. Telo si diky tomu lip poradi s temi plyny
Příspěvek upraven 31.10.17 v 07:44
@Samuše píše:
A nejsi tehotna?to byl u me prvni priznak..nemohla sem byt,,hladova” nejedla jsem nejak vyrazne moc jenom pravidelneji..a plynatost az treba 1-2tydny po tom sem mela teprve termin ms
To prave nevim
test jsem si delala a je negativni, ale treba je jeste brzo, kdy jsi mela ty?
ale jinak fakt nevim co by to mohlo byt ![]()
@MartinaIrena píše:
Tak ono z vyzivoveho hlediska neni zrovna nejzdravejsi snist obed a do vecera uz nic. Co si rozdelit jidlo na mensi porce a mezi obedem a veceri si dat vetsi svacinku. Nejlip kysane mlecne produkty, ovoce, zeleninu, cerealie. Telo si diky tomu lip poradi s temi plynyPříspěvek upraven 31.10.17 v 07:44
To ja vim, ja se snazim jist i zdrave ale treba v nedeli se nacpu obeda a pak treba si vezmu az jogurt vecer a do te doby nemam hlad. A ted mam hlad i za 2 hodiny of obeda, coz jsem nikdy nemela, tak me to prekvapilo ![]()
Třeba u mě se takto projevoval žaludeční vřed. Prázdný žaludek bolel, kručel, kroutilo se mi břicho. Po jídle chvílí dobré. Později, to už byl vřed podrážděný, mě žaludek hodně bolel i při teplejším a kyselejším jídle. Ale samozřejmě může jít úplně o něco jiného, jen popisuji svoji zkušenost. Jsou různé gastritidy a jiné nemoci, třeba ze špatného stravování.
@Lucie19q píše:
To ja vim, ja se snazim jist i zdrave ale treba v nedeli se nacpu obeda a pak treba si vezmu az jogurt vecer a do te doby nemam hlad. A ted mam hlad i za 2 hodiny of obeda, coz jsem nikdy nemela, tak me to prekvapilo
Proti navalum hladu, boleni zaludku i tem plynum bych ti doporucila snizit mnozstvi cukru a bile mouky ve strave a soustredit se na potraviny s nizsim glykemickym indexem.
@Inuš11 píše:
Třeba u mě se takto projevoval žaludeční vřed. Prázdný žaludek bolel, kručel, kroutilo se mi břicho. Po jídle chvílí dobré. Později, to už byl vřed podrážděný, mě žaludek hodně bolel i při teplejším a kyselejším jídle. Ale samozřejmě může jít úplně o něco jiného, jen popisuji svoji zkušenost. Jsou různé gastritidy a jiné nemoci, třeba ze špatného stravování.
To je taky pravda. Pokud boli zaludek, neni od veci objednat se na gastroskopii. Plus odbery krve a moci a sono.
@MartinaIrena Přesně tak, gastroskopie a další vyšetření by nebyly od věci.
@Inuš11 píše:
@MartinaIrena Přesně tak, gastroskopie a další vyšetření by nebyly od věci.
Tak ted jste me uplne vystrasili. A to jsem vzdy jedla zdrave si myslela
treba k snidani jim cerne pecivo, bile moc ne, jen treba o vikendu kdyz nemam moznost tmave koupit. S tim obedem ze se nacpu jsem myslela v nedeli kdy jezdime na obed k pribuznym
ovoce i zeleninu take jim
tak vubec nevim, zkusim se objednat ![]()
Tak třeba vřed je i ze stresu nebo dědičný. U mě to byla kombinace obojího. Ale zase se hned nestresuj, že to je něco vážného. Třeba jsi jen něco snědla, co ti nesedlo nebo je to nějaký dočasný problém. Na vyšetření bych radši šla.
Mohu napsat jen svou zkušenost.
Za „mlada“ - cca před dvaceti lety jsem cca 2× řešila podobné problémy u lékaře, pokaždé jsem skončila na gastroskopii, kde se našel nějaký zánět.
Nyní, když mám podobný problém, nasadím dietu a dám tomu čas a zatím se to vždy do cca 14 dnů uklidnilo. Ale už poznám a vím.
Také mi tento stav vyvolávají určité léky - jeden z několika důvodů, proč nemohu brát preventivní léky (zatím to naštěstí nejsou léky na život ohrožující stav).
Já tedy nemyslím, že by ti hned dělali gastroskopii. Já měla něco podobného kdysi na vejšce, když bylo zkouškové období. Na lačno mě bolel žaludek a pálila mě žáha. Doktor mě tenkrát nic nezjistil, říkal, že to je prostě žaludeční neuróza. Mě pomáhalo zkrátka jíst po 3-4 hodinách, hlavně jíst v klidu, pomalu kousat a po jídle hned nepít, až tak za půl hodiny. Vařila jsem si nějaký žaludeční bylinkový čaj z lékárny, nebo mátový a meduňkový. Zhoršovalo mi to kafe, jablka (hlavně slupka), cibule, česnek, paprika, nadýmavá jídla, tučná a hlavně sladká jídla. Pálela mě i žáha.
Jídla jako jogurty, jogurtové a kefírové nápoje, banány, dietní jídla jako rizoto nebo jen rýže s vařeným masem, ovesná kaše bez mléka mě dělaly dobře. Nosila jsem u sebe piškoty nebo suchary. Co si tak pamatuju, tak jakmile skončil stres, začalo to pomalu odeznívat. Jo a přestala jsem pít nápoje s bublinkama, vlastně od té doby piju vodu nebo čaj.
Jinak co mě vždy pomohlo po ránu, Caro a klidně s trochou mléka, ale rozhodně bez cukru.
Jinak rozhodně tě nechci strašil, ale bolestí žaludku na lačno se projevují i vředy. Nech si udělat rozbor krve, lidé, co mají žaludeční vředy, mívají dost často bakterii Helicobacter Pylori nebo tak nějak.
Může to být i podrážděný žlučník.
Já bych nasadila dietku, bez sladkého, smaženého, tučného a nadýmavého. A když to nebude lepší, k doktorovi.
@Anonymní píše:
Mohu napsat jen svou zkušenost.
Za „mlada“ - cca před dvaceti lety jsem cca 2× řešila podobné problémy u lékaře, pokaždé jsem skončila na gastroskopii, kde se našel nějaký zánět.Nyní, když mám podobný problém, nasadím dietu a dám tomu čas a zatím se to vždy do cca 14 dnů uklidnilo. Ale už poznám a vím.
Také mi tento stav vyvolávají určité léky - jeden z několika důvodů, proč nemohu brát preventivní léky (zatím to naštěstí nejsou léky na život ohrožující stav).
Anonymní, chtěla jsem se tě zeptat, jaké potraviny jsi při dietě jedla a které naopak ne?
(Edit přestala mi psát klávesnice)
Příspěvek upraven 31.10.17 v 09:52
Já mívám také žravé období, nedávno jsem to měla před menstruací, někdy jsem nafouknutá jak balón a jindy propadlé břicho, buď žeru pořád a jindy nesním nic, hodně na mě působí stres… ![]()