Neustálý strach!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5708
27.9.16 16:32
@Anonymní píše:
Manžel se strašně snaží, ale mám dojem, že mě má dost…Tvrdí, že synovi nic není, že jediný, kdo potřebuje pomoc, jsem já..a já tomu rozumím…Všichni i tvrdí, že všechno dožene do svou až tří let..to já teda nedám, nevydržím…Chci všechno hned a okamžitě..:(( a to je kámen úrazu…

S tvým manželem souhlasím a nedivím se, že toho má dost, mě by z tebe asi kleplo. To, že ses objednala k doktorovi, je dobrý počin. Můj kluk začal mluvit až skoro v roce a půl a bobky dělá do kalhot do teď a nervy si z toho nedělám. Každé dítě má jiné tempo. On ty bobky do kaťat taky nebude dělat na dosmrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.9.16 20:19

V první řadě okamžitě vyhoď ty tabulky, jen tě to zbytečně deptá a ty potom všechny kolem.
Dítě není robot, který šlape jen podle pravidel. Dítě je originál vás dvou, tak začni konečně spokojeně žít a nesžírej se úplně zbytečně :hug:
Kdybych dětství svých dětí brala podle tabulek jsem už dááávno v blázinci :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
28.9.16 07:43
@Alušáček píše:
Zajdi si k psychiatrovi, problém nemá tvůj syn, ale ty…

Bohužel mám stejný dojem.

Byla jsem také trochu úzkostná matka. Ale tohle už zatěžuje nejen mámu, ale i manžela a hlavně dítě, které samozřejmě vycítí, že je tlačeno do něčeho, na co nemá.
Chce to klid, zbavit se nadměrné úzkosti. Psychiatr asi nebude nutný, ale několik sezení u psychologa, klidně dětského psychologa, který osvětlí zákonitosti dětského vývoje…

Drřím pěsti tobě i tomu malému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.16 14:15

Když všichni a všude se pořád píše, že má žvatlat a tak, že když do roka nezvatla tak k neurologovi a potom na jiná vyšetření… mám o něj prostě příšerný strach…

• Citovat
  • Upravit
33005
29.9.16 14:58
@Anonymní píše:
Když všichni a všude se pořád píše, že má žvatlat a tak, že když do roka nezvatla tak k neurologovi a potom na jiná vyšetření… mám o něj prostě příšerný strach…

A uklidní Tě to, když ho vezměš k neurologovi a ten Ti řekne, že máš naprosto normální zdravé dítě?
Jinak konkrétně ty prosím zahoď všechny příručky, co by dítě mělo či nemělo umět (btw, ty z porodnice a maminkovských časopisů jsou kolikrát dost mimo mísu) a už nikde nečti, co má a nemá dítě umět a spolehni se jen na úsudek vašeho pediatra, uzda je dítě v širší normě.

Jinak děti opravdu nemusí verbálně komunikovat do tří let - to je fyzilogická hranice, do kdy by měly dozrát řečová cenztra a dráhy v mozku. Urychlit to nejde, některé dítě mluví v roce a půl, jiné začne mluvit až třeba krátce před tím třetím rokem.
Důležité je, že rozumí, sdílí, komunikuje alternativně (ukazováním, znakováním, dovede člověka k tomu, co chce apod.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.16 15:10

Já ho právě nechci tahat po všech čertech…ale možná bych byla klidnější… Já tak nějak vnitřně vím, že mu nic není (asi v to doufám)… snažím se ho nepozoroval a neusuzovat, ale vůbec vůbec mi to nejde… :,( mi

• Citovat
  • Upravit
853
29.9.16 15:21

Hele moje dítě ( nyní 1,5 ) v roce teda taky nežvatlalo, sotva ze sebe dostala mama, te, tata a to je vše. Ted mi přijde, že začala teprve žvatlat, tento týden začala používat k, g, j a jinak pořád jen mama, papá, táta, ne, haf. To je celý slovníček, jinak dělá skřeky…hhh, eeeh a tak. Ale vidím, že nám rozumí, komunikuje po svém. Ani by mě nenapadlo, že je něco v nepořádku, spíš si říká, že si dává s lecčíms na čas. Ale jinak chytrá je jak opička. Nedělej si se vším takovou hlavu. Na nočník posazuje králíka místo sebe, no, co naděláme…
Věř tomu, že tvé dětátko má svůj čas a raduj se ze zdravého človíčka. Já občas taky potřebuju uklidnit od druhých rodičů, že ostatní mají také své. Opravdu, nehledej problémy kde nejsou a užívej si toho štěstí, které se ti nabízí, se svojí rodinou :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.16 15:28
@aterka píše:
Hele moje dítě ( nyní 1,5 ) v roce teda taky nežvatlalo, sotva ze sebe dostala mama, te, tata a to je vše. Ted mi přijde, že začala teprve žvatlat, tento týden začala používat k, g, j a jinak pořád jen mama, papá, táta, ne, haf. To je celý slovníček, jinak dělá skřeky…hhh, eeeh a tak. Ale vidím, že nám rozumí, komunikuje po svém. Ani by mě nenapadlo, že je něco v nepořádku, spíš si říká, že si dává s lecčíms na čas. Ale jinak chytrá je jak opička. Nedělej si se vším takovou hlavu. Na nočník posazuje králíka místo sebe, no, co naděláme…
Věř tomu, že tvé dětátko má svůj čas a raduj se ze zdravého človíčka. Já občas taky potřebuju uklidnit od druhých rodičů, že ostatní mají také své. Opravdu, nehledej problémy kde nejsou a užívej si toho štěstí, které se ti nabízí, se svojí rodinou :hug:

Víš, mě spíš děsí, že neříká vůbec nic…jako kdyby z něho něco vypadlo nebo tak, tak bych byla v klidu…ale on prostě neříká nic… třeba kýchnu a on se na mě podívá a řekne euu? A to je všechno.. žádné máma, ani táta… občas tam slyším bau…

• Citovat
  • Upravit
853
29.9.16 15:30

Jo a vyřeš to v sobě co nejdříve, pokud chceš mít sebevědomé, zdravé dítě v budoucnu. Aby pak chudák nezačal trpět pocitem, že se ti nikdy a ničím nezavděčí a že není normální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
29.9.16 15:41

Ale to je normální. Myslíš, že řekne,, zdravíčko?" Prostě řekl eu. Reagoval. Reaguje na vás i jinak? KOmunikuje s vámi, usměje se, slyší na své jméno, otočí se atd?
Jo a naše princezna začala chodit v 15 měsících sama. Taky to pro mne bylo nekonečné, ale nehrotila jsem to. Není první ani poslední.
Naše malá taky nejčastějí říká aaaa, nebo eea. To je jí rok a půl. Máma nebo táta řekne, jen když to je rozkazem. Nemá potřebu to říkat. Ted začala používat nové hlásky a hraje si s melodií hlasu-takové jako zpívání hlásek… Nech ho rozvíjet se jeho tempem. A opravdu pozor na to přílišné pozorování, hlavně i do budoucna. Ono to pak pokračuje, že nevysvlovuje dobře, že neumí tohle a tamto, že má potíže se čtením nebo matikou a neumí kotrmelec atd… Doporučuju na dítě hodně mluvit, číst mu, zpívat, radovat se s ním než hledat to negativní. Ty děti to cítí a reagují na to, když je pořád rodiče posuzují a porovnávají, nedůvěřují mu. Reagují nemocemi, chováním, nízkým sebevědomím, problémy ve vztahy v budoucnu…Jakmile zase budeš mít o něm pochybnosti, tak ho pohlad nebo polechtej nebo mu zazpívej…at je z toho negativního co nejméně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.9.16 15:48
@Anonymní píše:
Víš, mě spíš děsí, že neříká vůbec nic…jako kdyby z něho něco vypadlo nebo tak, tak bych byla v klidu…ale on prostě neříká nic… třeba kýchnu a on se na mě podívá a řekne euu? A to je všechno.. žádné máma, ani táta… občas tam slyším bau…

Tak vidíš, něco říká. Syn neříkal máma do 20 měsíců, tati řekl ve dvou a čtvrt. Do dvou a půl převažovalo ehe, auu, eaa a občas nějaké rozumnější citoslovce jako brr nebo ňam a univerzální slova jako ba nebo nini. Jsou mu tři a čtvrt, říká čisté R, používá věty, časuje, skloňuje, chápe gramatiku a tvorbu slov a snaží se to používat (i když ne vždy dokonale v praxi). A to ve dvou letech opravdu vypadal mezi vrstevníky jak retard, protože neřekl ani to blbé táta nebo bába.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15170
29.9.16 15:54
@Anonymní píše:

Nehceš náhodou aby ti v roce recitoval básně :roll: Můžu ti uvést přáklad, má starší dcera ve dvou letech uměla asi 10slov, které používala minimálně, že by nějak moc žvatlal, to taky ne…mezi 2-3rokem se rozmluvila, ve 4 už mluvila krásně, r-ř, velká slovní zásoba, dobrá výslovnost. V podstatě přeskočila, takovou tu šišlací a opakovací fázi, prostě nejdřív dlouho nic a pak rovnou mluvila.Dnes už je to 18letá slečna, studuje poslední ročník gymplu a její vysvědčení jen velmi výjmečně vylepší nějaká dvojka :lol: Tvůj chlapeček je ještě malinký, dneska nemlví, ale za pár měsíců mu pusa pojede, až tě bude hlava bolet ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.9.16 16:08

Nevím tedy, sestli moje děti jsou úplně relevantní vzorek. Ale přijde mi, že hodn0ě maminek, když se jich někdo zeptá, zda dítě mluví či kdy začalo mluvit, tak jako mluvení uvádějí takovou tu žvatlací fázi, kdy dítě buď nevědomky opakuje, co slyší (řekne bába, protože to je poměrně jednoduché, ale ještě si neuvědomuje, že tím je myšlena jedna konkrétní osoba) nebo už si uvědomuje, používá nějaký konkrétní „zvuk“ pro určitou věc, osobu či děj, ale do skutečného slova vysloveného dospělým to má hodně daleko.
O své půlroční můžu říct, že umí říct pití, číča, čůrat, teče, sype se, ale ve skutečnosti z ní pokaždé vypadne jen slové čí(či), jen pokaždé v trochu jiné intonaci. Používá to přesně pro konkrétní situace, takže se s ní i vcelku domluvíme, ale pro cizí je to jen nesrozumitelný pazvuk, který s mluvením má pouze pramálo společného.

Takže pokud chytrá příručka píše, že dítě v roce začíná mluvit, tak to taky může znamenat, že řekne pa a buď tím vůbec nic nemyslí, nebo to je ekvivalent pápá, pálí, papat, paci, párek…

Já třeba ani u jednoho dítěte nevím, které slovo řekli jako první, protože prostě vydávali nějaké zvuky, které sice při trochu fantazie už mohli něco znamenat, ale jestli to tak skutečně bylo, težko říct. Pak to postupně vypilovávali, takže ten přechod k nějakým smysluplným citoslovcům byl tak plížíví, že se optavdu nedá říct, že Pepíček řekl 1.9. svoje první slovo a to bylo XXXX.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
29.9.16 21:08

A co na něm budes hledat za chyby az bude mluvit?  8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie