Nevděční ukrajinci

14.3.22 09:41

Nevděční ukrajinci

Zdravím všechny.

Jen bych se chtěla podělit o můj názor na některé (ne všechny) ukrajince se kterými mám zkušenost a chtěla bych vědět i váš názor…

Hned na začátek, aby nedošlo k nedorozumění, chci říct, že tímto příspěvkem nijak nepodporuju Rusko, válku a ani Putina! Sama si neumím, představit být v kůži ukrajinců, zažít ztrátu blízkých a přijít o všechno…. Každopádně…

Pracuju v “hotelu” kde jsou ukrajinci momentálně ubytovaní.
Musím vám říct, že to jejich chování absolutně nechápu a je mi z toho smutno. Úplně mi to změnilo pohled na tuhle celou situaci. Já jsem člověk, který do sbírek nakoupil hygienické věci, jídlo za několik tisíc. Poslala jsem peníze do sbírky, ale prostě teď bych si to asi rozmyslela…

Chovají se k nám zaměstnancům povýšeně, arogantně. Dokonce kolegyni jedna ukrajinka seřvala, kvůli tomu, že nemáme skladem pomerančový džus 8o Teenageři dělají bordel, rozbíjí věci, chodí vysmátí, párkrát se stalo že byli opilí a přijde mi, jako kdyby jim byla nějaká válka jedno.

Známá měla doma ukrajince, kteří ohrnovali nos nad jídlem, řekli že jim to nechutná a šli se najíst do hospody, nakonec se po pár dnech sbalili a odjeli se ubytovat do města, protože vesnice pro ně není přece dost dobrá… :think:

Nevím no, přijde mi že nejsou za nic vděční, za tu pomoc, že nás berou jako samozřejmost a ještě se chovají povrchně, jakože jsou něco víc, než my…

Samozřejmě, že někteří jsou i vděční, ale tohle jsou moje zkušenosti…

Za tohle vyjádření jsem dostala už na dvou stránkách doživotní ban. Asi tak funguje svoboda slova. Proč už nemůžeme říct nic negativního? Jen protože je válka? A to jim dává právo se takhle chovat? Přijde mi to fakt na hlavu…

Doufám, že tady ban nedostanu…

A co vaše zkušenosti? Jak to všechno vnímáte?

Příspěvek upraven 18.03.22 v 20:23

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Reakce:

Velikost písma:
35791
14.3.22 09:46

Myslím, že očekávání nějaké bezbřehé vděčnosti asi není na místě. Jsou to pořád lidí, ne každému musí vše chutnat, nemusí být úplně za vše vděčný, není to jejich povinnost. Stejně jako není naše jim pomáhat do roztrhání těla. Lidi jsou prostě různý.
Už takhle to mají těžký, tak na ně ještě netahej špínu, že chtěli džus… Většina jich nejsou žádný trhani co by přišli z třetího světa kde nic nebylo, ale normální i docela bohatý lidi co byli něco zvyklý.

• načítám...
Uslava
14.3.22 09:48
@moonlight.fairy píše:
Zdravím všechny.

Jen bych se chtěla podělit o můj názor na některé (ne všechny) ukrajince se kterými mám zkušenost a chtěla bych vědět i váš názor…

Hned na začátek, aby nedošlo k nedorozumění, chci říct, že tímto příspěvkem nijak nepodporuju Rusko, válku a ani Putina! Sama si neumím, představit být v kůži ukrajinců, zažít ztrátu blízkých a přijít o všechno…. Každopádně…

Musím vám říct, že to jejich chování absolutně nechápu a je mi z toho smutno. Úplně mi to změnilo pohled na tuhle celou situaci. Já jsem člověk, který do sbírek nakoupil hygienické věci, jídlo za několik tisíc. Poslala jsem peníze do sbírky, ale prostě teď bych si to asi rozmyslela…

Chovají se k nám zaměstnancům povýšeně, arogantně. Dokonce kolegyni jedna ukrajinka seřvala, kvůli tomu, že nemáme skladem pomerančový džus 8o Teenageři dělají bordel, rozbíjí věci, chodí vysmátí, párkrát se stalo že byli opilí a přijde mi, jako kdyby jim byla nějaká válka jedno.

Známá měla doma ukrajince, kteří ohrnovali nos nad jídlem, řekli že jim to nechutná a šli se najíst do hospody, nakonec se po pár dnech sbalili a odjeli se ubytovat do města, protože vesnice pro ně není přece dost dobrá… :think:

Nevím no, přijde mi že nejsou za nic vděční, za tu pomoc, že nás berou jako samozřejmost a ještě se chovají povrchně, jakože jsou něco víc, než my…

Za tohle vyjádření jsem dostala už na dvou stránkách doživotní ban. Asi tak funguje svoboda slova. Proč už nemůžeme říct nic negativního? Jen protože je válka? A to jim dává právo se takhle chovat? Přijde mi to fakt na hlavu…

Kde dávají doživotní Ban?

• Upravit
53518
14.3.22 09:48
@moonlight.fairy píše:
Zdravím všechny.

Jsi nedovzdělaná. Kolik lidí tady kouká přes prsty na Ukrajince. Máme je za levnou pracovní sílu a uklízečky. Těm, co to někde nevyhovuje, můžou zkusit štěstí jinde nebo se vrátit. S tím jaksi nic neuděláme. Ale pořád je dost těch, co vděční jsou. Ono přijde vystřízlivění, až opadne stres. To je normální. Ta cesta, co absolvovali, je jen začátek. Čeká je toho ještě hodně. A nás pochopitelně taky.

• načítám...
5657
14.3.22 09:49

Na jednu stranu tě chápu, že bys čekala od nich víc vděku. Na tu druhou, musí to být na palici, když přijdeš někam, kde to vůbec neznáš a máš s sebou jen kufr. Nespíš ve své posteli, nemáš domov, práci, nemáš vlastně nic. Sama nevím, co bych dělala. Myslím, že časem bych asi taky byla nepříjemná. Zkus být trošku empatická a nedělej věci s tím, že ti každý bude děkovat. Pomáháš proto, že chceš, ne proto, aby ti líbali nohy.

Příspěvek upraven 14.03.22 v 09:52

• načítám...
Janli
14.3.22 09:50

Já spíš vidím problém v tom, že “dobrodinci” často čekají, že uprchlíci jim budou děkovat s hlavou u země a líbat nohy. Doslova. A pokud to tak není, tak je to špatně. Čekáte, že budou tiše sedět a lkát a vy je jako správní dobroseři utěšovat? Oni jsou jen lidi, přišli o domov, mnohým z nich zemřou ve válce manželé a otcové, vyrovnávají se s tím po svým a že se to tobě nelíbí, to je tvůj problém. Můžeš si to s nima s fleku vyměnit.

• Upravit
53518
14.3.22 09:50
@pikola píše:
Myslím, že očekávání nějaké bezbřehé vděčnosti asi není na místě. Jsou to pořád lidí, ne každému musí vše chutnat, nemusí být úplně za vše vděčný, není to jejich povinnost. Stejně jako není naše jim pomáhat do roztrhání těla. Lidi jsou prostě různý.
Už takhle to mají těžký, tak na ně ještě netahej špínu, že chtěli džus… Většina jich nejsou žádný trhani co by přišli z třetího světa kde nic nebylo, ale normální i docela bohatý lidi co byli něco zvyklý.

Byli jsme ubytovaní na dovolence a obsluhovaly nás dvě ženy s východním přízvukem. Kmitaly a dolévaly džus, aby si rozežraní hosté mohli nalít plné pohárky.

• načítám...
9918
14.3.22 09:58
@moonlight.fairy píše:
Zdravím všechny.

Muj nazor je, ze neni nic lepsiho nez si zazit osobni zkusenost a ze nase nazory by mely hlavne vychazet z osobnich zkusenosti a ne z toho, co se nam snazi namluvit ostatni a to ve vsech sferach zivota. Takze to ber jako pozitivum a bud rada, ze to zazivas jenom v praci :palec: :mrgreen:
Aspon se od toho muzes lepe odprostit.

• načítám...
2291
14.3.22 09:58

Smekám, že jste to napsala a statečně se postavila tomuto problému, který řeší nejeden hotel, také už je prostě nechtějí brát. Což se okrajově již objevilo. Na Idnes či seznamu je blokace za jakýkoliv jiný názor, doufám, že zde to tak nebude.
Já mám s lidma z Ukrajiny nejednu blbou zkušenost a tak jsem se prostě nezapojovala do ničeho a dal přispívám a pomáhám tam, kde to smysl má a kde si toho prostě váží. Třeba útulky. Letos to dnad už bude skrz Covid jiné a tak bych chtěla rozveselit babičky a dedečky ve zdejším DD.

Příspěvek upraven 14.03.22 v 10:00

• načítám...
14.3.22 10:00

@Janli

Já ale nejsem dobrovolník a ani nechci aby mi někdo “líbal nohy”. Stačilo by kdyby se ke mně nechovali nadřazeně, arogantně a chovali se ke mně jako normální slušní lidi, to přece není tak těžké.

Chápu, že se každý vypořádá se smutkem jinak, ale tohle mi prostě přijde moc.

Já taky přišla o domov, když tady bylo tornádo a vděčná jsem byla všem co naší rodině pomohli, vůbec mě nenapadlo někomu říct, že mi něco nechutná, byla jsem ráda i za to málo co máme, za to že nám někdo pomáhá. Proto jejich chování absolutně nechápu a nechápu, že nad vším ohrnují nos a nic jim není dobré.

• načítám...
1292
14.3.22 10:01

Nevěřím jedinému slovu, co píšeš. Máš klasickou rétoriku ruských trollů, kteří se snaží narušit jednotu západu v pomoci Ukrajině a vyvolat chaos.
Nechybí ani obligátní, i když přeformulované, „sdílejte, než to smažou“.

• načítám...
35329
14.3.22 10:01
@moonlight.fairy píše:
@Janli

Já ale nejsem dobrovolník a ani nechci aby mi někdo “líbal nohy”. Stačilo by kdyby se ke mně nechovali nadřazeně, arogantně a chovali se ke mně jako normální slušní lidi, to přece není tak těžké.

Já taky přišla o domov, když tady bylo tornádo a vděčná jsem byla všem co naší rodině pomohli, vůbec mě nenapadlo někomu říct, že mi něco nechutná, byla jsem ráda i za to málo co máme, za to že nám někdo pomáhá. Proto jejich chování absolutně nechápu a nechápu, že nad vším ohrnují nos a nic jim není dobré.

Tak se ohrad, kdyz nejsou v pravu. Jsou to lidi, ne?

• načítám...
2291
14.3.22 10:03
@Ancek píše:
Nevěřím jedinému slovu, co píšeš. Máš klasickou rétoriku ruských trollů, kteří se snaží narušit jednotu západu v pomoci Ukrajině a vyvolat chaos.
Nechybí ani obligátní, i když přeformulované, „sdílejte, než to smažou“.
? 8o :roll:
  • načítám...
2200

@moonlight.fairy A vy píšete pro jaké noviny?
Nebo kde je možné si pak přečíst Váš článek? Po tom co zde zjistíte pár informací. ;)

• načítám...
53518
@moonlight.fairy píše:
@Janli

Já taky přišla o domov, když tady bylo tornádo a vděčná jsem byla všem co naší rodině pomohli, vůbec mě nenapadlo někomu říct, že mi něco nechutná, byla jsem ráda i za to málo co máme, za to že nám někdo pomáhá. Proto jejich chování absolutně nechápu a nechápu, že nad vším ohrnují nos a nic jim není dobré.

A jak myslíš, že se chovají Češi k Ukrajincům, co tu už dlouhodobě jsou? Většina z nich zrovna slušně nežije, dělají bordel. Narazila jsi prostě na ty, co jsou podobní v chování nám Čechům.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová