Nevděční ukrajinci

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
5391
14.3.22 11:16
@Ellenk89 píše:
Ahoj, ja mam zkusenost stejnou. Na chatě na horach mame nekolik let sousedy, kteri teprve pred asi peti lety rozjeli penzion. Ted kdyz prisla tato “krize” zavolali paní sousedce Ukrajinci, ze jejich známý u ni byli kdysi v penzionu a ze u nich je valka a jestli by se k ni mohli na týden schovat. Paní souhlasila. Měly prijet 3 zeny a pet dětí. No jake prekvapeni bylo kdyz ji pred penzionem zastavily dva novy mercedesy, ze kterych vyskákalo pet chlapu, jedna žena a dve deti. Ubytovani i s polopenzí bylo domluveno na symbolickou stokorunu na noc za osobu. No takže už jsou tam dva tydny, nezaplatili jeste ani korunu, rano sni vse na snidani, protoze asi nechteji utrácet za obed, takze aby bylo i pro ostatni hosty musi paní vse dotovat. Nehledě na to, že po snidani vzdy vyrazí cela skupina na lyže (denni listek zde stoji kolem 1100,–) a jeste probudili bouchanim na recepci v jednu rano cely penzion, protoze jim nefungovala wifi. Jsou zoufalí, je to skoro uz 14 dni a vyhodit je nelze, ale aby nejak pomohli také ne, nehlede i na energie, ktere stouply.
Babička mi vypravela, ze toto se driv delo taky a fungovali jakesi sdruzene rodiny. Nase rodina v minulem stoleti, tez hostila ukrajinskou rodinu, ale vždy to bylo za nejakou práci. Myslím, že prijmout uprchliky a pomoc jim je super nápad, ale měli by nejak pomoc alespoň s prací at uz kolem domu/ na zahrade v zemedelstvi a ne jen vyžírat. Kazdopadně nase rodiny jsou dodnes v kontaktu, i kdyz to je už nekolikata generace :-)
Nechci samozrejme hazet vsechny do jednoho pytle, nikdy jsem se zatím k tomuto tematu nevyjadrovala, ale za poslední tyden toto je uz asi sesta zkusenost z meho okoli, bohuzel negativni…:(

Proc je nemůžou vyhodit?

• načítám...
26873
14.3.22 11:18
@Takco píše:
Když přijdu na úřad, začnu mluvit „ukrajinský“ a zapru papíry, dostanu poukázky nebo peníze na ruku?

Asi ne. Nejprve se museji registrovat na cizinecne policii. Takze tech, kteri jsou tady legalne jiz nejakou dobu, se to netyka :think:

• načítám...
Anonymní
14.3.22 11:18

@Russet
Rodiny s dětmi většinou nelegálně nejsou. Ale o dospělých, kteří jsou tu sami jednotlivě a zůstali z turistického víza už pár let vím. A ano, šli teď do centra říct, že jsou uprchlíci aby svůj pobyt zlegalizovali. Bydlet a pracovat budou tam jako dosud, ale už ne načerno. Upřímně, kolikrát jsou to slušní lidé, kteří jenom z nějakých důvodů nejsou schopni si normálně vyřídit papíry, ale už se tu dávno uživí, mají vazby a rozhodně nic neprovedli, protože i kdyby je jen zastavila silniční hlídka, už jsou vyhoštění. Tak nemůžu říct, že by mě to nějak štvalo, ať jsou tu radši legálně než nelegálně.

• Upravit
33985
14.3.22 11:19
@Anonymní píše:
@arinecka
Kde se vzali…no, je jasné, že ne každý je připravený padnout za svoji vlast a prostě se snaží utéct i ti chlapi. Kdyby byla válka u nás, taky bychom asi chtěly, aby zrovna náš manžel mohl utéct s námi, než ho tam nechat. Tak některým se to zřejmě daří.Ale nějak se mi nechce věřit tomu, že by policie někoho nutila kohokoli ubytovávat dobrovolnicky proti jeho vůli zdarma. Jako ano, jít kam asi nemají, sehnat ukrajince na tlumočení u nás snad takový problém není, tak bych jim řekla, že dál buď musí platit nebo jít do nějakého nouzového ubytování od státu. Pokud opravdu chodí na lyže a peníze mají, tak asi radši zaplatí. Nebo by prostě druhý den snídaně na stole nebyla.

Taky mi to přijde divné. To že nemají asi kam jít, tak ok, ale domluva zněla jasně, budou prostě platit. S tou snídaní jsem si říkala to samé, prostě by nebyla. Sehnala bych někoho, kdo by jim vysvětlil, že takhle to prostě nejde, buď budou platit, nebo můžou jít o dům dál. Tohle není pomoc, ale využívání.

• načítám...
788
14.3.22 11:21
@Russet píše:
Ve fabrice nelegálové nejsou. Černí zaměstnanci na stavbách nebo v hospodách, to ano. Pochybuju, že by třeba Škodovka nelegálně zaměstnávala. Protože jich tam má hafo. Uklízečky jsou vesměs jen cizinky :P

I ty naivko! Jsou tam hlavně na polská víza, a to přes ukrajinské agentury, které tyhle své krajany vždycky braly pěkně na hůl. A kolik ti chudáci museli ještě doma zaplatit na úplatcích, aby ta polská víza vůbec dostali? Ukrajina je/nebo před válkou byla/ neskutečně zkorumpovaný stát s mafiánskými manýry, a to napříč společností.

Příspěvek upraven 14.03.22 v 11:39

• načítám...
5391
14.3.22 11:23
@ida007 píše:
I ty naivko! Jsou tam hlavně na polské víza, a to přes ukrajinské agentury, které tyhle své krajany vždycky braly pěkně na hůl. A kolik ti chudáci museli ještě doma zaplatit na úplatcích, aby ta polská víza vůbec dostali? Ukrajina je/nebo před válkou byla/ neskutečně zkorumpovaný stát s mafiánskými manýry, a to napříč společností.

Amorat se o tom nesmi teď psát?

• načítám...
2932
14.3.22 11:27
@Anonymní píše:
@thalasan
No já bych jim koupila první den pečivo, a když bych viděla, že peníze mají a umí si dojít koupit cigára, řekla bych jim, kde najdou obchod s potravinami :nevim: Jak oni mají vědět, že ty si utrhuješ od pusy. Jako oni mají poznat v cizí zemi, pro koho jsou to drobné a pro koho ne. A píšeš, že při nalezení práce hned vypadli - no tak to evidentně byli lidé, kteří fakt pomoc zneužívat nechtěli, využili první příležitost postavit se na vlastní nohy. To je přece dobře ne?

Jo ty si opravdu myslíš, že jsem to nezkoušela? Že při zmince, že by si měli koupit jídlo sami byli agresivní, sprosti, vulgární, hlucni, teatralni výstupy. Při zmince v okolí jsem byla prorusky agent nebo jsem čekala líbání nohou :lol: jinak jo byla jsem ráda, že jsou pryč. Práci odmítli a šli za jinými dobrovolníky :lol: využili první příležitost :lol: jinak nevím no, kdyby nešli tak co? Za nohu ven bych je asi vytáhnout nemohla, bydleli by zadarmo a jídlo by nosil někdo jiný nebo nějaká neziskovka.

• načítám...
35948
14.3.22 11:27
@Anonymní píše:
@Russet
Rodiny s dětmi většinou nelegálně nejsou. Ale o dospělých, kteří jsou tu sami jednotlivě a zůstali z turistického víza už pár let vím. A ano, šli teď do centra říct, že jsou uprchlíci aby svůj pobyt zlegalizovali. Bydlet a pracovat budou tam jako dosud, ale už ne načerno. Upřímně, kolikrát jsou to slušní lidé, kteří jenom z nějakých důvodů nejsou schopni si normálně vyřídit papíry, ale už se tu dávno uživí, mají vazby a rozhodně nic neprovedli, protože i kdyby je jen zastavila silniční hlídka, už jsou vyhoštění. Tak nemůžu říct, že by mě to nějak štvalo, ať jsou tu radši legálně než nelegálně.

Tohle je případ naší uklízečky. Živila svoje 3 děti na Ukrajině a prarodiče, její ex nesouhlasil aby jim udělala pas a tak se to pro ni vlastně vyřešilo. Měsíc před tím měla problém s cizineckou, že ji chtěli vyhodit zpátky, dělá tu samozřejmě na černo. Prý si tak vydělá o dost víc. Když jsem ji nabízela pomoc nic nechce, že si vydělá a věci jim koupí a ať to zbyde pro ty co vážně nic nemají :nevim: teď tu má svoje 3 děti a mamu a bráchy manželku a děti. Děda a její bratr zůstali tam. Já osobně nevím fakt co bych dělala…

• načítám...
33632
14.3.22 11:32
@šklíbakočka píše:
a proruští trollové jedou jak diví :-)
heledte, pište ty pohádky trochu věrohodněji, tohle fakt nejde, nesmysly z toho skoro padaji. Když chci agitovat, trochu si nastuduji reálie, ne? Aby to k něčemu vypadalo.Příspěvek upraven 14.03.22 v 11:19

Tak nějak.
https://www.facebook.com/…68159727537/

Iluze si nedělám, jsou to jenom lidi, ani nechci přemýšlet, jak bychom se předvedli v podobné situaci my, Češi.
Nevím, proč čekat, že budou z vděčnosti tlouct hlavou o zem. Nebo jak se projevuje vděčnost, přihrbený postoj, ponížený tón?
Kdo chce a může, pomůže. Kdo nechce, nemusí. Není to povinnost a nikdo nikoho nenutí ubytovavat zdarma kohokoli.
Většina z nich má za sebou to, co by žádná z nás nechtěla zažít. Neumím si to vůbec představit. Přijeli vycerpani, vystreslí, vyhladli. Někteří v životě nebylo mimo Ukrajinu a najednou museli popadnout děti, pár věcí do tašky, staré rodiče, a s pocitem odpovědnosti za celou rodinu vyrazit do úplného neznáma, do cizí země, bez vyhlídek, bez peněz. Dorazili někam na nádraží a prespavají v halách, na lavickach, závislí na tom, že se jich někdo ujme a někam je nasmeruje. Dá jim najíst, napit, prášek na teplotu, vložku.
Mrazí mě jen to píšu. A už se klubou hlasy, které jim tu trošičku lidské pomocí, důstojnosti, jídla, zavidi :poblion:

• načítám...
Silverine247
14.3.22 11:33
@pikola píše:
A nezapomeň si sebou vzít to nejhorší oblečení a roztrhané boty :think: aby člověk vypadal autenticky. Tuhle jsem viděla v nějaké diskuzi, jak je možný že paní v Mariapolu kde není co jíst je namalovaná :roll:

Ano a nejlip se jeste nekde vyvalet v blate, pro jistotu. :zed: Ze ja jsem sem lezla, smutne cteni.

• Upravit
Anonymní
14.3.22 11:33

@thalasan
No tak pokud byli agresivní, to je něco jiného :?. Jako být na mě agresivní někdo v mém vlastním domě, tak volám policajty okamžitě a jestli by měl někdo řeči že dělám málo, tak ať si je vezme domů sám. Jo tak tyhle případy jsou bohužel ti, co se s tím svezou no.

• Upravit
53518
14.3.22 11:38
@ida007 píše:
I ty naivko! Jsou tam hlavně na polské víza, a to přes ukrajinské agentury, které tyhle své krajany vždycky braly pěkně na hůl. A kolik ti chudáci museli ještě doma zaplatit na úplatcích, aby ta polská víza vůbec dostali? Ukrajina je/nebo před válkou byla/ neskutečně zkorumpovaný stát s mafiánskými manýry, a to napříč společností.

Nauč se psát. Píše se ta polská víza.
O mafiánech se psalo už dávno a jsem narozená dávno před revolucí, takže mi nepíšeš nic nového.

• načítám...
33632
14.3.22 11:40
@thalasan píše:
Protože by se z nich stali proruští agenti, vyvrhelove společnosti, ti strasni zlí majitele, kteří odmítli pomoc chudákum ukrajincum a vyhodili je :nevim: vždyť to vidíš i tady v diskuzi. To je takové nedotknutelne.

No a co, tak by vám to někdo vyčetl, tomu se postavit je snadné - tihle lidi se prostě tady nechovají slušně a neklape to, takže je dal neubytujeme, tečka. Můžete si je samozřejmě vzít domu vy.
Dve věty. A vy jste raději dal trpeli a sloužili zpivakanym ukr. chlapům a dětem, sháněli jim práci a školu, ano?
Verim, přesněji nepochybuji, že se v tom množství lidí najdou vyčúránci, neslušné podvodné existence. Jako by byli mezi námi.
Ale nevěřím těmto historkam.

• načítám...
3339
14.3.22 11:40
@liptom píše: Že by to bylo tím, že většina těch, kteří sem přišli nejsou přímo v kontaktu s válkou? A prakticky jsou to jen existence, kteří vidí šanci na lepší život?

Můj názor. Nezaujatý.

Pro Rusko rozhodně nejsem. Ani pro Ukrajinu.

No jasně, ty hromady žen s dětmi se jen třásly až bude konečně v jejich zemi válka a ony se budou moct s igelitkou vydat do své země zaslíbené. Tak jo.
S válkou jsou tam v kontaktu naprosto všichni. Nebo mají nárok utéct jen ti, kteří už přišli o dům, o nohu? Nebo jak si to představujete? Kdo má nárok bát se o život?

Příspěvek upraven 14.03.22 v 11:41

• načítám...
788
14.3.22 11:41
@Russet píše:
Nauč se psát. Píše se ta polská víza.
O mafiánech se psalo už dávno a jsem narozená dávno před revolucí, takže mi nepíšeš nic nového.

Reagovala jsem na tvůj výkřik, že ve fabrikách nelegálové nejsou/nebyli. To prostě není pravda a kdy jsi narozená na tom nic nemění, takže nelži. Za češtinské okénko děkuji.

Příspěvek upraven 14.03.22 v 11:42

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová