Nevhodné zaměstnání v těhotenství

andrejka87
29.4.10 09:52

Nevhodné zaměstnání

Krásný den všem,jsem v 5týdnu těhotenství bohužel vykonávám práci která je v době těhotenství nevhodná,navíc směny jsou 18ti hodinové.V zaměstnání jsem již 3 roky.Zatím jsem zaměstnavatele neinformovala z důvodu krátké doby těhotenství (nejraději bych až po projití genetiky v 10týdnu).Ke gynekologovi jdu na kontolu 5.5 ale zkouším zda s tím nemáte nějaké zkušenosti,jestli je možné abych šla už teď na nemocenskou jak se vyplácí (jestli vůbec) a z čeho se pak počítá mateřská ( jestli z této nemocenské nebo z platu který jsem doposud v zaměstnání měla)…Díky moc za názory a rady :-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hanka1
29.4.10 10:01

Andrejko, na neschopenku byt tebou jdu co nejdrive. Ale z ceho a jak se pocita ti bohuzel neporadim.

• Citovat
  • Upravit
584
29.4.10 10:24

Ahojky, nemocenská je 3dny nic, do 14 dní zaměstnavatel 60%platu, dál sociálka taky 60% platu. Mateřská se počítá z platu před nástupem na neschopenku. Taky být tebou práci raděj neprotahuju…Držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrejka87
29.4.10 10:33

Dornicko takže jsi si 100pro jistá že ta mateřská se opravdu počítá z platu před nástupem na neshopenku? nidkde to nemohu vyčíst ale snad máš pravdu.Moc moc ti děkuji jsi zlatá :-)

• Citovat
  • Upravit
Via
5078
29.4.10 10:41

Taky už jsem to někde četla, že je to tak jak píše Dornička :wink: A jinde mi taky holky psaly, že to tak je…taky se chystám na marodku, tak jsem si to zjišťovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
29.4.10 10:47

Pokud se skutečně cítíš zdravotně mizerně, tak jdi na nemocenskou. Pokud by důvodem měla být dlouhá pracovní doba a práce nevhodná pro těhotné (noční, chem. látky atd.), tak oznam zaměstnavateli těhotenství a požádej o převedení na práci, při které není těhotenství překážkou. Pokud tě zařadí na hůře placenou práci musí ti doplácet rozdíl mezi výdělkem při starém a novém zařazení, pokud ti jiné zařazení nenabídne, budeš doma se 100% stávajícího platu (průměr za poslední kavartál).
Já bych se nechala převést „na denní“ a pracovala dokud to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1126
29.4.10 11:09

Ja delala 24hod smeny a mesic jsem to vydrzela, pak jsem sla na nechopenku. Docela me to stvalo, protoze mi bylo celkem dobre, ale zamestnavatel mi nenabidl jinou praci a bylo pro nej jednodussi vzit nekoho jineho, dokonce mi doporucili jit na neschopenku. Materska se pocita z platu za rok zpet, nemocenska se nepocita, takze z tech par mesicu nez jsi nastoupila na nem. Aspon pokud se dobre pamatuju. Ja tam mela jako na potvoru dovolenou a neplaceny volno, takze mam materskou fakt hodne mizernou :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
29.4.10 11:25
andrejka87 píše:
Dornicko takže jsi si 100pro jistá že ta mateřská se opravdu počítá z platu před nástupem na neshopenku? nidkde to nemohu vyčíst ale snad máš pravdu.Moc moc ti děkuji jsi zlatá :-)

Andrejko ano, jsem si jistá, neb jsem zrovna na mateřskou nastoupila po 4 měsících neschopenky a naše zlatá paní účetní mi už před PN všechno hezky vysvětlila. Takže se neboj a klidně jdi „marodit“ :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
29.4.10 12:37
fusa píše:
Ja delala 24hod smeny a mesic jsem to vydrzela, pak jsem sla na nechopenku. Docela me to stvalo, protoze mi bylo celkem dobre, ale zamestnavatel mi nenabidl jinou praci a bylo pro nej jednodussi vzit nekoho jineho, dokonce mi doporucili jit na neschopenku.

Zaměstnavatel tě nemá co nutit k nemocenské. Pokud ti nenabídné práci vhodnou v těhotenství (i třeba proto, že žádnou takovou nemá), tak je to překážka v práci na straně zaměstnavatele se 100% náhradou pro zaměstnance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
anickaaa86
7.7.13 11:07

placné volno

Já pracuji v ustavě pro mentálně postižené, takže riziko napadaní…gynekolog mi napsal posudek, že je to práce nevhodná, zažádala jsem o přeložení a oni mě přeřadili na jednu a tu samou práci, jen na dvousměnný provoz. s čím jsem nesouhlasila tak mi řekli at jdu na nemocenskou, ale jsem těhotná a né nemocná, k jsem jim řekla, že ze zákona mi musí platit 100% platu a oni hned no to se uvidí, zjdete si k závodní lékařce a ta posoudí, jestli je práce vhodná nebo nee. Takže v pondělí na nspektorát práce a budou to řešit oni

• Citovat
  • Upravit
2
28.3.15 08:26

nevhodne zamestnani- potrat

Ahoj,

Pracuju s různými chemikáliemi (pouze ve formě prášků), s přítelem jsme se začli snažit o miminko, vyšlo hned napoprvé ale ted cc v 7 týdnu samovolý potrat s následnou revizí. Na UZV na konci 6 týdne byl pouze váček, ale paní doktorka říkala že je ještě brzo. Přijde mi že poslední týden těhotenství už vymizely příznaky. Mám strach že za to může moje práce, ale v práci to nechci řešit dokud není potvrzené že je tam opravdu život. Nemají mě kde přeřadit, takže dopředu mi nikdo nepomůže. Doufám, že šlo jen o náhodný jev. Je tady někdo kdo má taky rizikové povolání a musel třeba nějakou dobu pracovat v nevhodném prostředí. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35329
28.3.15 08:31

Nerozumim. Takze jsi po potratu nebo jen jeste cekas na srdicko?
Jestli jsi tehotna a pracujes v nevhodnem prostredi, melas to hned nahlasit zamestnavateli.
Rizikove povolani mam treba ja, proste jsem to nahlasila hned zamestnavateli( hned po pozitivnim testu) a pracovala jen tam, kde to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
28.3.15 08:40

@Marin1 Ahoj,já jsem anesteziolog, pracuju na operačním sále, s plyny a rentgenem které muzou způsobit potrat. Potratila jsem dvakrát. Ted jsem znovu těhotná, nejdřív jsem si vzala dovolenou, nechtěla jsem po dvou potratech samozřejmě říkat nikomu nic, pak když bylo srdíčko na ultrazvuku, šla jsem hned za primarkou a nechala se vyskrtat ze salu.Moc práce pro me ted není-chodim jen na porodnici:) a tak, ale mám na to právo. Stejně jako ty. Já už bych neriskovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
29.3.15 09:53

No potratila jsem, ale už když jsem byla na kontrole u paní doktorky tak se jí něco nezdálo, něco s umístěním a tvarem váčku, tak jsem z toho už byla špatná a zá pár dní to přišlo. Ted tam půjdu znovu po revizi tak se jí na to pořádně poptám. S těmi chemikáliemi nedělám pořád, a snažím se co nejvíce v digestoři, ale i tak odběry vzorku a ve vzduchu to poletuje taky. V celé firmě je prach a těhotné tam normálně dělají. Příště budu muset asi jít hned na nemocenskou a doufat že se nic nestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí