Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chtěla bych poradit co vám zabíralo na zácpu? Někdy nejdu i tyden a k tomu ještě mám předepsané železo. Jsem v 27 týdnu těhotenství. Děkuji moc za účinné rady
Já jsem jedla večer ovoce, hlavně jabka a hrušky, zabíraly také sušené meruňky a švestky.
Mně hodně zabíraly a zabírají sušené meruňky (v nich by mělo být i hodně železa). Ale musejí se dobře rozkousat a hlavně hodně zapíjet. Nebo kysané nápoje typu Activia. Někdy jsem ho ani nestihla dopít
.
Ale řekla bych, že úplně nejdůležitější proti zácpě je hodně pít, a pak hýbat se (aspoň chodit).
Švestkový kompot. Dostávaly jsme ho i v porodnici každý den… ![]()
Jak píší holky, ovoce (u mě to zase jsou jablka), activia a dobré je i lněné semínko, ale musí se dobře rozkousat, takže pozor na dásně-leze to mezi zuby a do nich
. Já se železem bojuji nyní - šestinedělí, takže vím, jaké máš pocity. ![]()
fusa píše:
Po ranu kafe…
Jo jo, kafe. Anebo hooooodně studená kyška, to byl fičák potom
.
Mě teda nezabíralo vůbec nic: švestky, teplá vod apo ránu atd. Jedině pravidelné užívání psyllia. Pokud ti to připadá hnus, doporučuju ochucenou verzi Psyllicol a zkus jí dávat do jogurtu. Teda má to jeden blbý vedlejší efekt (promiňte), že následné produkty plavou na hladině a jdou blbě spláchnout.
Te´d jsem naprosto Ok, přesto ve strachu před zácpou odmítám jíst železo ve formě kapslí.
Z toho lněného semínka se udělá odvar, pak to do zubů neleze. Ale prý to opravdu kvalitně prožene, nemám vyzkoušeno… ![]()
Pomohla Lactuloza. První asi 3 dny 3× denně (ráno po probuzení ještě na lačno, odpoledne, večer před spaním).
První den jsem si musela pomoct čípkem, jinak bych to ze sebe nedostala.
Po 3 dnech další 3 dny Lactulosa už jen 2× denně (ráno, večer).
Do toho denně jogurt s ovesnýma vločkama a chia semínkama.
Po 6 dnech už bez potřeby Lactulozy - ale stále na ovesných vločkách a chia semínkách. Do toho ještě během dne kefír a švestkový kompot (ale to když mám po ruce).
Ale První dny bez čípku a lactulozy bych nedala. Pak po vysazení jsou spása ty ovesné vločky a chia semínka. Už několik dní mám klid a chodím na WC každé ráno a vše úplně v pohodě.