Sauna a těhotenství

36
28.4.10 07:56

sauna a těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat zda tady má někdo zkušenost.Celé období od zaří do konce května chodím jednou v týdnu do sauny. Jelikož teď jsem 3krát vynechala protože mi bylo dost zle a zjistila jsem že jsem těhotná. Ale ráda bych v tom pokračovala. Jsem v 7tt a chtěla bych opět do sauny, ublíží to nějak dítěti? Nebo je tam nějaké riziko? Díky za odpověd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30309
28.4.10 08:04

Ahoj,

mam informace,ze jakekoli prehrivani organismu maminky v tehu rozhodne mimcu neprospiva-a je jedno,jestli se jedna o horecnaty stav maminky nebo napr.pobyt v saune…

Takze bych to ted na par mesicu vynechala :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
28.4.10 08:24

Ahoj,
jj takovy horko uz vadi, vsechno se hodne prokrvi a pro mimino to nemusi dopadnout dobre. Proto se nedoporucuje ani koupel nebo virivka nad cca 38 stupnu. Ja doporucuju saunu az s miminkem, po 6ti nedeli nebo 2 mesicich jdete do toho spolu! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
28.4.10 08:42
asha píše:
Ahoj,
jj takovy horko uz vadi, vsechno se hodne prokrvi a pro mimino to nemusi dopadnout dobre. Proto se nedoporucuje ani koupel nebo virivka nad cca 38 stupnu. Ja doporucuju saunu az s miminkem, po 6ti nedeli nebo 2 mesicich jdete do toho spolu! :palec:

Při prvním těhotenství jsem chodila do sauny až do samotného porodu (přenášela jsem ;) ). Při druhém těhotenství jsem dokonce ke konci prvního trimestru absolvovala lázeňský pobyt s několika saunami denně, vířivkami, horkou vodou atd.(netušila jsem, že jsem těhotná :lol: ). Vše bez problémů. Asi záleží na tom, jak jsi na saunu zvyklá. Já se saunuju pravidelně každý týden už několik let a miluju to, takže předpokládám, že si i organismus natolik zvykl, že to těhotenství neuškodilo. Jsou lidi, kteří v sauně nevydrží ani minutu, i když těhotní nejsou. Je to individuální. Na mně se teda dost lidí dívalo jako na exota, když jsem si s břichem užívala v sauně. Jasně, že kdybych se necítila OK, tak bych tam nelezla, ale když mi to pomáhalo, tak proč ne? :nevim:
A naše malá princezna se saunuje od svých 5 měsíců. Žádná infra nebo bio sauna, ale klasická finská. Miluje to! Asi to má v genech (s manželem jsme se v sauně seznámili :oops: ). Slovo SAUNA bylo jedno z jejích prvních :lol:
Pokud jsi zvyklá a nevadí ti to, klidně bych chodila do sauny dál. Názory lékařů se na tuto problematiku různí, což už jsi jistě zaznamenala. Raději se staví k této problematice zdrženlivě, kdyby se náhodou něco stalo, tak ať jsou z obliga.
Přeji příjemné těhotenství (většinu ho prožiješ v letním období, takže organismus bude na přehřívání zvyklý :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1278
28.4.10 08:42

ahojda, já jsem také naučená každý týden na saunu a zrovna cčera jsem si našla článek, že v 1.trimestru rozhodně ne, ale ve druhém to lze, sice s opatrností a na kratší dobu, ale že to není problém. tak také přemýšlím, že tento pátek s přítelem vyrazím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
28.4.10 09:18

Na netu jsem se dočetla, že v prvním trimestru v žádném případě do sauny nelézt, naproti tomu můj gynekolog mi to „dovolil“ až do 24. týdne :nevim:
Někde jsem četla, že saunování jako takové nenarozenému dítěti neškodí, problémem je nedostatečné ochlazení dítěte po suanování.
My chodíme do sauny pro malé děti (max. 80°C), a navíc na chvilku, takže u nás asi nehrozí ani to přehřátí.
Být tebou, nelezla bych do sauny za každou cenu, pokud ju zbožňuješ a dělá ti dobře, jdi, ale při jakýkoliv pochybnosti/nevolnosti bych ju vynechala. Prostě zdravej selskej rozum pomůže se vším :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dalmatinka2004
28.4.10 09:19

My jsme jeden čas chodili s mužem pravidelně do sauny a chodila tam s náma paní, která už měla jedno dítko a druhý čekala. Chodila pravidelně až do porodu a pak hned i s mimčem, obě děti naprosto v poho, takže si myslím, že taky byla zvyklá a nijak jí to nevadilo… :wink: Asi je to o tom, jak je tvůj organismus zvyklý. Jo a věřím taky tomu, že tělo si samo řekne, co ještě jo a co už ne. Jde o to, jak se budeš sama cítit. :-P

• Citovat
  • Upravit
739
28.4.10 09:27

Tak jak už tu zaznělo. Známá byla na saunu zvyklá, v prvním trimestru ji vynechala, ale pak chodila. Dělala kratší cykly a hlavně se pořádně zchladila. Myslím, že pokud si zvyklá, tak tohle je asi ideální postup. Prostě zkrať jednotlivé cykly, pořádně se ochlaď a nelezla bych v sauně na ta nejvyšší místa. Jakmile ti bude jen trošku divně, šla bych od toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
28.4.10 09:29

Jo a ve tretim se to taky nedoporucuje, muze to spustit porod…takze az na konci :). Ja myslim, ze za to riziko to zrovna nestoji, to ze jednomu se nic nestane jeste bohuzel neznamena, ze to plati obecne. A se zvyknutim to nema nic spolecnyho, zrovna tehotenstvi je „jiny stav“, kdy telo muze reagovat dost nevyzpytatelne :think:
Vsak jsem taky napsala, ze to NEMUSI dopadnout dobre, nikdy nepisu nic kategoricky ;) zato mi trochu vadi, kdyz nekdo pak napise, ze jemu se nic nestalo (a tudiz je to ok) :nevim: s tim uz jsem se taky setkala, ja bych si to na triko nevzala.

Jinak ja mimino saunuju od 4 mesicu a vzdycky vzbudi uzas, protoze nejenze saunu vydrzi nejdyl ze vsech dospelych, ale po potopeni do ledovy vody ani nepipne, narozdil ode mne :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
28.4.10 09:42

Lulje, ja byt doktor, stavim se k tomu uplne stejne, ty ne? To neni ani tak proto, aby byli z obliga, ale hlavne proto, ze nikdo nemuze vedet, jak ten druhy zareaguje. A vysvetluj to pak zensky, ktera prijde o dite. :nevim: Nemuzou se spolihat na to, ze maji vsechny zensky vlastni zdravy rozum, spousta nas da jednoznacne na mineni lekaru (ja zrovna teda ne, no… :D )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
29.4.10 08:50
asha píše:
Lulje, ja byt doktor, stavim se k tomu uplne stejne, ty ne? To neni ani tak proto, aby byli z obliga, ale hlavne proto, ze nikdo nemuze vedet, jak ten druhy zareaguje. A vysvetluj to pak zensky, ktera prijde o dite. :nevim: Nemuzou se spolihat na to, ze maji vsechny zensky vlastni zdravy rozum, spousta nas da jednoznacne na mineni lekaru (ja zrovna teda ne, no… :D )

Naprosto souhlasím. Proto jsem to sem i psala, že žádný doktor ti saunování neodporučí, ale ani nezakáže. Prostě je to jen a jen na tobě, jak se cítíš. Já teda na doktory dost dám :oops: ale v tomto je třeba neposlechnu, protože jen já vím, co mi dělá dobře a co ne. A jeden den mi v sauně může být božsky, druhý den se mi ale může udělat špatně. Ale vždycky to bude jen a jen na mně, co udělám. Když mi nebude dobře, už tam nepolezu. když mi to naopak bude maximálně příjemné, nevidím důvod do sauny nechodit. A tak je to se vším.
Momentálně mi nedělá dobře cvičení, protože mi tvrdne břicho, takže cvičit nebudu, i kdyby se všichni kolem mě stavěli na hlavu a doporučovali, jak je to dobrá věc.Stejně tak já nenutím nikomu saunu. jen píšu, jak jsem o měla já. Netvrdím, že když MNĚ sauna pomáhá, bude pomáhat i ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
29.4.10 08:54
asha píše:
zato mi trochu vadi, kdyz nekdo pak napise, ze jemu se nic nestalo (a tudiz je to ok) :nevim: s tim uz jsem se taky setkala, ja bych si to na triko nevzala.

A o tom to je - o té toleranci. Zakladatelka se ptala, jestli nemáme se saunováním v těhotenství zkušenosti. Jen píšu, že ano, a že všechno bylo v pohodě. Nikomu nic nevnucuji. Takže ti ani trošku „nemusí vadit, když napíšu, že mně se nic nestalo“ . Nebudu tady ani jinde lhát jen proto, že by to někomu mohlo vadit :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aasdfasewq
11.1.12 12:09

No tak to nevím,byť jsem totalni laik. Saunovani v tehotenství mi přijde v poho, protože nevěřím, že se nějak mění dramaticky teplota v děloze. Avšak, vzít 2 měs. dítě, jehož termoregulační systém je naprosto nerozvinut do sauny mi přijde jako žádost o kriminál.

• Citovat
  • Upravit
9879
11.1.12 12:18
lulje píše:
asha píše:
Ahoj,
jj takovy horko uz vadi, vsechno se hodne prokrvi a pro mimino to nemusi dopadnout dobre. Proto se nedoporucuje ani koupel nebo virivka nad cca 38 stupnu. Ja doporucuju saunu az s miminkem, po 6ti nedeli nebo 2 mesicich jdete do toho spolu! :palec:
Při prvním těhotenství jsem chodila do sauny až do samotného porodu (přenášela jsem ;) ). Při druhém těhotenství jsem dokonce ke konci prvního trimestru absolvovala lázeňský pobyt s několika saunami denně, vířivkami, horkou vodou atd.(netušila jsem, že jsem těhotná :lol: ). Vše bez problémů. Asi záleží na tom, jak jsi na saunu zvyklá. Já se saunuju pravidelně každý týden už několik let a miluju to, takže předpokládám, že si i organismus natolik zvykl, že to těhotenství neuškodilo. Jsou lidi, kteří v sauně nevydrží ani minutu, i když těhotní nejsou. Je to individuální. Na mně se teda dost lidí dívalo jako na exota, když jsem si s břichem užívala v sauně. Jasně, že kdybych se necítila OK, tak bych tam nelezla, ale když mi to pomáhalo, tak proč ne? :nevim:
A naše malá princezna se saunuje od svých 5 měsíců. Žádná infra nebo bio sauna, ale klasická finská. Miluje to! Asi to má v genech (s manželem jsme se v sauně seznámili :oops: ). Slovo SAUNA bylo jedno z jejích prvních :lol:
Pokud jsi zvyklá a nevadí ti to, klidně bych chodila do sauny dál. Názory lékařů se na tuto problematiku různí, což už jsi jistě zaznamenala. Raději se staví k této problematice zdrženlivě, kdyby se náhodou něco stalo, tak ať jsou z obliga.
Přeji příjemné těhotenství (většinu ho prožiješ v letním období, takže organismus bude na přehřívání zvyklý :mrgreen:

To je fakt zajímavý . Taky bych šla ale zvyklá nejsem tak radši nebudu riskovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
11.1.12 15:29
aasdfasewq píše:
No tak to nevím,byť jsem totalni laik. Saunovani v tehotenství mi přijde v poho, protože nevěřím, že se nějak mění dramaticky teplota v děloze. Avšak, vzít 2 měs. dítě, jehož termoregulační systém je naprosto nerozvinut do sauny mi přijde jako žádost o kriminál.

Takže pozavírat všechny maminy, které se objeví v mrazech s kočárem venku. Co kdyby mráz miminku ublížil ;)
Prosim tě, když vezmu dvouměsíční mimčo do sauny, neznamená to, že ho položím na rozpálené prkno co nejblíž ke stropu a nechám ho tam 20 minut škvařit. Doporučuju si přečíst něco o tom, jak se mají sunovat mimina. začínáš třeba na minutě nebo dvou, pak se intervay prodlužují, chladíš pomalu vlažnou vodou, žádné šoky v ledovém bazénu atd atd. Saunuju od malička obě děti a můžu říct, že jim to jednoznačně jen prospívá. Žádná negativa to nepřineslo. Miluju ty, kteří by hned posílali do kriminálu každého, který nedělá všechno, jako oni. Já bych třeba zas nesnesla sedět s dětmi doma a nejít dvakrát denně na vzduch, přestože vím, že jsou tady maminy, které třeba za celý den nedopřejí dítěti trošku čerstvého vzduchu. A i přesto bych nikdy neřekla, že patří do kriminálu.
Trošku mě tvůj příspěvek nadzvedl ze židle. Už si sedám. Raději ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí