Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Píšeš, že brečí kvůli jídlu, nejsem zastáncem „moje dítě, středobod vesmíru“, ale zase si pamatuju stravu ze školky a věčné dojez to nebo nepůjdeš od stolu a trauma má polovina z nás dodnes. Ve tvém případě bych si důrazně dupla na krk všem učitelkám že ji prostě nebudou nutit do jídla, nepřeješ si to a klidně se ohánět nějakou doktorkou nebo i třeba zkusit psychologa? Nebo změnit školku nebo si ji nechat doma na individuální vzdělávání, kdyz to jde na celou zš, snad to musí jít i na předškolní vzdělání, ne? Otázkou pak je, jaké máš možnosti a kam až to chceš hnát, třeba to na základce nebude jiné.
Ona jedna věc je povinné vzdělávání a druha věc povinné trpění všech manýrů učitelek. Když si nepřeješ nuceni do jídla, ať nejí… Učitelky ještě za rok nepochopily, že ji tím akorát šíleně stresují? Nebo dcera je ve školce v pohodě a brečí jenom tobě doma?
Rada je jediná. Změnit školku. Tyto problémy má chudinka z přístupu učitelek ve školce. Máme to samé - šíleného nejedlíka a kdyby ho někdo nutil jíst co nechce, tak by mohl mít i respirační záchvat. Ve školce jsme vše předem nahlásili a žádný problém. Na svačinu dostává suchý chleba nebo rohlík k obědu jí polévku ( ty kupodivu jí ) a když chce, tak dloubne i do druhého, ale nikdo ho nenutí!!!
No to nevim, jestli to bude jinde stejne. Syn je taky desny nejedlik. V podstate krome par jidel nic nesni. Ve skolce to vypada tak, ze svaciny se netkne a k obedu sni par lzicek polivky. Cas od casu ochutna neco z hlavniho chodu. Ucitelky ho ale nenuti. Kdyz jsem to rikala doktorce, tak jedine, co ji zajimalo, bylo jestli dostane poradnou snidani a doma pak dostane najist…
Brečí i ve školce. Důsledně jsem jim řekla, že má problém s jídlem napsala jsem jim co jí vyloženě nedávat. Sami ví, že se stresuje. Každý rána brekotem se ptala jestli dostane jen suché pečivo a byla jsem svědkem když ji Pani učitelka řekla ať už stim dá pokoj. Což jsem ji pěkně vysvětlila, že se mi její jednání nelíbí. U nás je malá školek a poblíž máme dvě tu kam chodila a má nastoupit a druhá tam zase chodí hodně Romů.
Pokusím se zeptat v těch školkách co jsou sice dál, ale třeba by to pomohlo.
@Anonymní píše:
Hlavní problém je s jídlem si myslím. Nutí ji tam jist a ona je velký nejedlik. Dnes jsem ji řekla že za chvíli uvidí kamarády a kamarádky a nemohla jsem ji uklidnit. Už ji bylo 6 let. Řešili jsme to u různých lékařů v minulosti když tam chodila. Byla s toho stresu pořád nemocná. Zažívací problémy blinkani. Došlo i k po očkování a to je od roku bez plen. Jak začala chodit do školky přišlo to. Přes prázdniny zase v pořádku. Chtěla jsem se ve školce domluvit že ji budu brát před obědem to nejde. Malá nesnese nic namazaneho a přesto, že jsem to hlásila tak ji chtěli zlomit. Ona se bála a plakala doslova se třásla. Myslím si, že ve škole to nebude problém jelikož tam nebude povine jídlo a bude jist jen co jí nachystám. Fakt nevím
Vyměnit školku. A nebo individuální vzdělávání a hlavně dobre vybrat školu a hodnou paní učitelku do 1.tridy… chtěli ji zlomit mluví za vše…
Vymenit skolku, zadna veda… kdyz nevyjdou ani jinde vstric tak najit soukromou ( u nas na vesnici a v okoli je jich teda fakt dost, od lesnich pres jazykove… ) a tam muzou deti nosit vlastni jidlo, no a mas po problemu ![]()
Školu už máme vybranou Pani učitelku bude mít moji kamarádku. Malá je narozena dříve a její sociální vývoj je malinko pomalí. Má oblíbeného medvídka bez něj nikam nechodí. Do školky si ho brala a musela ho nechat ve skříňce což jí také trápilo. Ona je více citlivá a na vše potřebuje čas a ke všemu musí dojít sama jak tomu začne věřit.
@Anonymní píše:
Pokusím se zeptat v těch školkách co jsou sice dál, ale třeba by to pomohlo.
No a chodi do te skolky a nebo jsi s ni doma? Ja chapu, ze jsi doma. Tak najdi nejakou soukromou, tam ji vyhovi. Ve skutečnosti bych chtela si byt jista, ze je lroblem v jidle, aby nebyl v necem jinem, ktery bys skolou neodstranila.
@Anonymní píše: Školu už máme vybranou Pani učitelku bude mít moji kamarádku. Malá je narozena dříve a její sociální vývoj je malinko pomalí. Má oblíbeného medvídka bez něj nikam nechodí. Do školky si ho brala a musela ho nechat ve skříňce což jí také trápilo. Ona je více citlivá a na vše potřebuje čas a ke všemu musí dojít sama jak tomu začne věřit.
Promiň ale když mas kamarádku učitelku tak nechápu proč jsi doteď nechala dceru v tohle nevhodném prostředí a stresu
Kamarádka učí ve škole první stupeň bou žel není ve školce.
Najdi nějakou malou školku, kde se jí budou víc věnovat a nebudou ji nutit do věcí jako je jídlo.
Mě to přijde celé utahané za vlasy a klidně mě tu sežerte, ale já s většinou nesouhlasím. Dítě je vybíravé v jídle a odnese to učitelka? U nás je pravidlo, že to aspoň ochutnáš nebo sníš půlku. Ano má dcera taky nejí úplně všechno, ale nesní třeba jedno jídlo za celých 5dní ve školce, rozhodně ne denně. Jedno dítě řekne, že to jíst nebude a půlka třídy se hned bude opičet, že to taky nejí, tak co se učitelce divíte? Jak vysvětlíte svýmu dítěti, že holčička papat nemusí, ale to vaše jo. Moje dítě kdyby vidělo, že jeho kamarádka nejí, automaticky řekne, že to taky nejí, ikdyby to bylo jeho oblíbené jídlo. To samý s hračkama. Můžou si přinést svojí, ale bude na ně čekat v šatně. Jak by jste vysvětlila jinému dítěti, že tahle hračka je jenom vaší dcery a dcera nechce, aby se jí náhodou někdo nedotkl? Nedej bože si s ní chtěl hrát. Řvát bude vaše dcera, že to je její a řvát bude jiné dítě, že to chce půjčit. Učitelkám se nedivím. Akorát předchází v komfliktu. Ve školce se učí, že se mají o hračky dělit. Mě jako matku by vůbec nezajímalo, kdyby moje dítě omylem něco provedlo oblíbené hračce vašeho dítěte. Když mu ji tam dáte, počítejte s rizikem, že mu jí někdo zničí. Na to je dcera připravena? Když tohle zvládá pochopit má tříletá, měla by to chápat i šestiletá. Školku změňte, ale pokud je dcera až taková citlivka, tak si najde problém zase v něčem jiném.
@Anonymní píše:
Kamarádka učí ve škole první stupeň bou žel není ve školce.
Aha. Tak to se omlouvám. Buď jinou školku a pokud ji tam nebude dobre nechat doma a ať jde až do školy. Já mam dceru taky citlivou a sla poprvé parkrat ve 4letech ale nesla sama, pak zasla chodit v 5ti a ke konci se tam už tak těšila… ale máme fajn učitelky. Taky jsme cosi řešili, ale rozhodne ne takových rozměru jako vy. U nás mají deti rady a deti chodí rady do školky. Vybírali jsme i školku a nechodime do spadove ani nejbližší… aby mělo dítě desy a stresy ze školky a sorry ale ani nuceni do jídla. Když nechce tak nechce. To jako čekají až se poblijou?? Fakt neuvěřitelný… u nás chtějí aby ochutnalo dítě ale jist to nemusí a vůbec když rodiče řeknou ať nenutí. Asi tak.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.