Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kazda skola to ma jinak… co zavolat do ty skoly? Asi by to vsechno vyresilo ![]()
U nás je to tak, že kontroluji např. nájemní smlouvu (nebo jiný doklad o přestěhování) a musí byt starší než pul roku. Pak budou na tu adresu posílat dopis.
V krajních mezích může i město či škola poslat “kontrolu” zda tam opravdu s dětmi bydlíte.
Naše škola tohle neřeší. Zkontrolují obcanku, zákonného zástupce, rodný list dítěte a je to.
@Micaella22 píše:
Kazda skola to ma jinak… co zavolat do ty skoly? Asi by to vsechno vyresilo
A co si tak představuješ, že jim řekne? Chci se dopustit podvodu a jak to mám přesně udělat, abyste na to nepřišli?
Tak ono se hlavně také zjišťuje trvalé bydliště rodičů, takže změnit ho jen synovi moc nepomůže.
Není ti to trapné? Uvědomuješ si, že je to podvod? Že se pak na tu školu třeba nedostanou děti, co tam opravdu bydlí? Omlouvám se, ale musím tuhle diskuzi nahlásit.
Podvod to není jelikož v dané spádové ulici žijeme, jen tam nemáme trvalé bydliště, které z jiných důvodů potřebuji mít jinde.
Že na sebe nechceš upozorňovat, jsem si stihla přečíst ještě předtím, než jsi to smázla. ![]()
Pak bych normálně zavolala do školy a zeptala se. Vždyť to tak má dost lidí. Znám lidi, kteří ještě nemají zkoulaudováno, tudíž ani nemůžou mít trvalé bydliště. Ale děti normálně zapsali podle místa pobytu. I když mají trvalé bydliště jinde.
@P4ja Jí se do školy volat nechce. Psala, že tam na sebe nechce upozorňovat. Ono to nebude křišťálově čisté.
@Kakachna Já jsem sem psala kvůli prosbě o rady, né kvůli dohadování se a rýpání
O žádný podvod se nepokouším, jen chci zajistit pro svého synu základní školu, kterou bude mít 3 minuty od domu ve kterém žijeme. Já si klidně trvalé bydliště změním na adresu kde reálně žijeme a pod danou zš spadáme, ale pak se budu muset kvůli jiným věcem přehlásit zpět na druhou stranu města, proto se ptám a proto jsem prosila o zkušenosti/rady. Takže mne neobviňujte z podvodu když o mé situaci nic nevíte.
Město/městská část plánují potřebné kapacity podle toho, kolik tam mají hlášených dětí. Pak se jim tam takhle fingovaně „prestěhují mraky“ jiných dětí a jsou v háji. To nemluvím o penězích, které to zřizovatele stojí.
Nekde na novinkach psali, ze obec s tim stejne nemuze nic dělat, nejak se mi nezdaji ty kontroly, jestli v udanem miste skutecne bydlíte, @petula.bir - a je to v podminkach vyberu deti? Skolsky zakon o spadovych skolach hovori dost jasne a neni tam casova podminka pul roku pred zapisem apod. Takze kdyz bude prestehovana v den zapisu, tak dite vylouci? To bych se tedy odvolala do spravniho rizeni ![]()
Zakladatelko. Je to ve skolskem zakonu, precti si jeste kriteria. Jestli nechces vypadat blbe, tak se tam s klukem nekdo z vas rodicu prihlaste, pripadne muzes rict, ze jste jeste porad hlaseni v puvodnim byte kvuli prevodu nebo tak něco.
A jinak s tema „podvodama“ - muj kamarad kupoval novy byt v lete pred prazdninama. Byla tam spadova skola, kam mela nastoupit dcera jako prvnak. Jeste nebyl ten byt preveden. Tak holku prihlasili k babicce ve stejne ulici. Ano, byl to podvod, ale kdo si v techto situaci bude kopat, toho povazuji za hloupeho ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.