Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Mě to přijde celé utahané za vlasy a klidně mě tu sežerte, ale já s většinou nesouhlasím. Dítě je vybíravé v jídle a odnese to učitelka? U nás je pravidlo, že to aspoň ochutnáš nebo sníš půlku. Ano má dcera taky nejí úplně všechno, ale nesní třeba jedno jídlo za celých 5dní ve školce, rozhodně ne denně. Jedno dítě řekne, že to jíst nebude a půlka třídy se hned bude opičet, že to taky nejí, tak co se učitelce divíte? Jak vysvětlíte svýmu dítěti, že holčička papat nemusí, ale to vaše jo. Moje dítě kdyby vidělo, že jeho kamarádka nejí, automaticky řekne, že to taky nejí, ikdyby to bylo jeho oblíbené jídlo. To samý s hračkama. Můžou si přinést svojí, ale bude na ně čekat v šatně. Jak by jste vysvětlila jinému dítěti, že tahle hračka je jenom vaší dcery a dcera nechce, aby se jí náhodou někdo nedotkl? Nedej bože si s ní chtěl hrát. Řvát bude vaše dcera, že to je její a řvát bude jiné dítě, že to chce půjčit. Učitelkám se nedivím. Akorát předchází v komfliktu. Ve školce se učí, že se mají o hračky dělit. Mě jako matku by vůbec nezajímalo, kdyby moje dítě omylem něco provedlo oblíbené hračce vašeho dítěte. Když mu ji tam dáte, počítejte s rizikem, že mu jí někdo zničí. Na to je dcera připravena? Když tohle zvládá pochopit má tříletá, měla by to chápat i šestiletá. Školku změňte, ale pokud je dcera až taková citlivka, tak si najde problém zase v něčem jiném.
A co takhle naučit popucovat? Nebo jim to vysvětlit?? Ze holt hračka je Aničky a záleží na ni…a anicce bych to řekla - Aničkou můžeš ale dávej si na ni pozor…A nutit dítě do jídla mi přijde úplně mimo, aby se poblilo??? Neřeknu ochutnat ale všichni si pamatujeme nuceni do jídla ve školce a já dokonce i deti které zvracely…kdo chce ať ji a kdo nechce nejí…jednoduchý. Deti sk časem rozmysli zda mají nebo nemaji hlad…
A jsou citlive deti, ale chce to citlivý přístup - naše byla taky citlivá a to hodne a krasne to zvládla…školka ji pomohla…ale nenechala bych ji někde kde to je jak popisuje zakladatelka…
Zakladatelko, zmen skolku a uvidíš
akorat premyslim nad tim, jak vis, ze to jidlo do dcerky nutili? Rekla ti to ona nabo ucitelky? To brani hracek do tridy chapu, jestli maji spolecnou tridu jako u nas vsechny deti, tak vysvetlovat dvouletemu diteti, ze si tu hracku pujcit nemuze, protoze patri jinemu diteti, ktere ji nechce dat z ruky musi byt fakt des. A ty vis jak se mala chova ve skolce kdyz odejdes? sedi nekde v koute place a trese se nez pro ni prijdes? A hlavne zname jenom tvoji verzi, zajimal by me i nazor ucitelek.
Všechno je to o učitelkách. Pár dětí v mém okolí chodilo do fajn školky. V předem určené dny si děti mohly přinést své hračky a byla jasně daná pravidla, co ano a co ne. Fungovalo to skvěle. V ostatní dny hračky musely počkat v šatně.
Stejně tak já i mnozí další máme zkušenost s osvícenými učitelkami, které zvládaly s dětmi komunikovat a jednat, aniž by dítěti nutily jídlo. Jedno moje dítě mělo smůlu na učitelku, která toto neuměla, a doteď se mu u jednoho jídla vyloženě navaluje. Druhé dítě chodilo do jiné školky a naučilo se tam (díky citlivému přístupu učitelek) jíst zeleninu, kterou mi doma do pusy nikdy nestrčilo.
Některé děti jsou nejedlíci, nejí doma ani jinde, a násilím nikdo nic nezmůže. Dítě bych dala do jiné školky, případně si domluvila individuální vzdělávání.
@Lioness34 s temi hrackami souhlasim s anonymni. Ve skolce je vsechno vsech, dite pocka, az si s tim druhe dohraje a muze si to vzit.
@Cuddy píše:
@Lioness34 s temi hrackami souhlasim s anonymni. Ve skolce je vsechno vsech, dite pocka, az si s tim druhe dohraje a muze si to vzit.
Naše s tím byly obeznameny ze se muže hračka rozbit a ze ji budou chtít popucovat ostatní. Taky nám některé hračky vrátily poškozené. Ono pak dítě dojde k závěru, ze raději si nechá hračku ve skříňce a nebo si vezme takovou která se nwrozbije. Nám ale třeba ty jejich hračky pomohly - bylo to super ze mohly mít něco svého. Dětem se vysvětlilo, ze to je hračka jirika - přišel třeba i s knížkou a všem ji ukázal u stolecku a popsal co tam je nakreslene. Hodne záleží na ucitelce jak se k tomu postaví.
Děkuji za všechny názory. Moje dcerka je spíše pasivní. Když odejdu sedí sama do kolektivu se moc nezapoji. Chodí právě do malé školky jsou tam jen dvě třídy a po pravdě Pani učitelky tam moc vstřícné nejsou. To že ji nutili jist to co vyloženě nejí mi řekla dcerka. Ihned jsem se ptala Pani učitelky proč ji nutí? Řekla mi na to, že se to musí naučit jist. Znova jsem ji řekla, že jsem jasně nahlásila aby ji nenutili k jídlu. Nemám ráda nucení vím, že k tomu dojde sama. Můj syn byl to same a teď ji vše. Je to o přístupu učitelek. Je tam právě jedna která je přísnější. Chápu je, že někdy musí usměrnit, ale mělo by to být přístupem vysvětlit a ne křik. Dítě se lekne, bojí se a kort takové které to neznají. Já nikdy nemusela použít křik abych usměrnila dítě a to mám 3. 18, 16 a 6 let. No u puberty zabírá v klidu zabavit mobil, tablet, PC
pak si to rozmysli. Projdu nějaké školky a tentokrát se zaměřím i na recenzi. Moje dcera ta 16 do školky nemusela je epilepticka tak ji nechtěli a nijak ji to nepoznsmenalo. Do první třídy zapadla super. Naopak syn do školky chodil a ve škole měl problémy. Je to o dítěti a jeho povaze buď je více citliví nebo naopak prubojny.
Tak my mame podobny problem. Vnuk plakal a nechtel vubec do skolky. Je dost citlivy, jeste atopik, takze je toho dost. Nyni se adaptoval, rano chodi bez problemu, zustava na svacinu a pred obedem zatim domu. Vypadalo to, ze se obraci vse k dobremu. Ale chyba lavky. Aktivni asistenka na stale nejaky problem. Kazdy den pri vyzvedavani vnuka si neco najde. Dnes treba ze si hodne pridal pri svacine. Nebo ze nechce uklizet hracky…jestli ji vubec vnima. Ze se nesoustredi a ze dokonce si pri hre s hrackami lehl na koberec v herne. Dcera je z ni zoufala. Vnuk je chytry ale svuj. Ale na to prece musi byt ve skolce pripravene. Myslim, ze ji dela naschvaly, protoze si na nej zasedla. A ted co s tim?
Tak my mame podobny problem. Vnuk plakal a nechtel vubec do skolky. Je dost citlivy, jeste atopik, takze je toho dost. Nyni se adaptoval, rano chodi bez problemu, zustava na svacinu a pred obedem zatim domu. Vypadalo to, ze se obraci vse k dobremu. Ale chyba lavky. Aktivni asistenka na stale nejaky problem. Kazdy den pri vyzvedavani vnuka si neco najde. Dnes treba ze si hodne pridal pri svacine. Nebo ze nechce uklizet hracky…jestli ji vubec vnima. Ze se nesoustredi a ze dokonce si pri hre s hrackami lehl na koberec v herne. Dcera je z ni zoufala. Vnuk je chytry ale svuj. Ale na to prece musi byt ve skolce pripravene. Myslim, ze ji dela naschvaly, protoze si na nej zasedla. A ted co s tim?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.