Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebovala bych poradit. Nemůžu si vzpomenout na název jedné knížky třeba mi někdo poradíte. Hlavní hrdinka přijede bydlet do internátní školy jenže se ráno probudí v jiné době (spí ve speciální posteli)- přestavěná část školy je pryč a místo ní roste před oknem velký javor. Probudí se na pokoji s Emily, sestrou té holky co spala na jejím místě. Postupně se střídají, jelikož vypadají stejně, vždy hlavní postava a sestra Emy v době za 2 světové války a v té potom. nakonec jsou hlavní postava se „sestrou“ emily poslány do náhradní rodiny jenže tak už se nemůžu střídat. V náhradní rodině žije slečna Anežka a pak pan a paní na jméno si nevzpomenu. Anežka měla bratra Artura, ukazuje děvčatům fotku, kde je Artur s bubínkem, ale zemřel ve válce a nechává je hrát si s jeho cínovými vojáčky. Nakonec se hlavní postavě podaří vyměnit a pak se setkává s již starou Emily ve své době.. Mám dojem, že je v názvu něco s tím javorem, jenže na to nemůžu přijít. Postupně se hlavní hrdinka ve své době spřátelí se starší studentkou - dcerou Emily a díky ní se potkají. Je to už poměrně stará knížka, moje 26 letá sestra jí četla když jí bylo kolem osmi a nevim, zda není ještě starší. Poradíte?
Promin, ze reaguji, protoze netusim o jakou knihu jde, ale se ztratila jsem se uz v polovine tveho prispevku ![]()
Nicmene me chaoticke veci zajimaji a rada bych si ji precetla, jsi ve me vzbudila zvedavost ![]()
Jojo jmenuje já si zaboha nemůžu vzpomenout na jméno knihy ani hlavní postavy
Marně vzpomínám na název knihy. Vybavují se mi jen útržky, hlavní hrdinka snad na gymplu, psala básničky či povídky, ale do soutěže je poslala její teta, u které bydlela na nějakou dobu. Nějakou úlohu tam hrál i šermířský kroužek.
Sázela jsem na Elišku Horelovou, ale podle wiki mi nic nesedí. Pak mě napadala Hana Pražáková a Výhra, ale když jsem to dogooglila, tak mi ten obsah taky až tak úplně nesedí. Určitě to vyšlo cca 1983 - 1987 v edici Veronika
Ahoj, staršně dlouho mi taky vrtalo hlavou, jak se ta knížka jmenuje, jako malá jsem ji četla a vybavuju si už jen útržky. Dlouho jsem googlila klíčová slova jako dívky, internát, válka a jedný, co jsem našla, byla vaše diskuze. Ale nedalo mi to spát a ejhle: podle mě je to Klára a Karolína, dvojčata přes propast času. Autorka je Penelope Farmerová. Pomohl mi tento referát http://ireferaty.cz/…propast-casu , popis sedí. Tak teď už jen obejít antikvariáty, já si ji rozhodně ještě jednou přečtu!
Holky, poradíte? Indícií málo, ale snad někoho něco napadne…
Hledám knížku, kde paní umírá a sepisuje návod pro manžela, jak se chovat a co dělat, až zemře…Nebo možná píše o posledních přání? Měla jsem to, že si to přečtu a teď to nikde nemůžu dohledat ![]()
@Katerina308 To jsem četla, ale tohle je myslím něco jiného…tedy jen myslím ![]()
Připomíná mi to Hemingwae, ale nevzpomenu si na název knihy, ale pamatuji si, že na obálce je závodní auto.
@Salorka Ahoj až to budeš vedět hod sem info docela bych si to přečetla podívám se na net jestli něco najdu ![]()
@Salorka Google zatím nic nenašel podívám se na to ještě doma ![]()
@kaja00 Ani google ani databaze knih…ale zkusím hledat ještě večer ![]()