Nevím si rady s příkrmy

134
24.9.20 08:36

Nevím si rady s příkrmy

Ahoj, prosím zkušené maminky o radu. Byla jsem na 4m kontrole, plně kojím a doktorka mi už říkala o příkrmech. Prý je lepší začít kvůli alergiím. Chci začít později, ale nevím, jestli úplně až po ukončeném 6m. Ale jediné, co vím je, že mám začít zeleninou k obědu. Ale nevím, jak dlouho? Kdy mám k té zelenině už přidat maso/ryby a těstoviny/kuskus? Budu ze začátku kupovat skleničky a tam je to už od 4m. A co pak zavést? Doktorka říkala ovoce na svačinu, ale všude čtu, že tu až naposled? A prý mám taky zkusit dát už vodu? Kdy? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7674
24.9.20 08:45

Já dávala hodně pomalu. Začala jsem asi ve 4,5m (částečně kojená, ale i dokrmovaná, klidně začni pozdějí u kojené) Měsíc jen zeleninu. Nejdříve jednodruhovou. Vždy dva tři dny. Takto jsem to dělala asi 14 dní. A pak už k těm zavedeným přidala další jinou zeleninu a pak už různě míchala. Měsíc fakt jen zeleninu. Vždy s kvalitním tukem (ghí, nebo v dm olej pro děti za studena lisovaný). Po měsíci jsem přidala poprvé maso (telecí, krutí, kuřecí, králičí, hovězi) maso stačí malý kousek 2×2cm a stačí 3× týdně. Už jsem začali dávat k té zelenině i rýži, kuskus (tím se zavede lepek kolem 6-7m), brambor, rýžové těstoviny, jáhly… A za další měsíc tedy fakt až nějak v 6,5m jsem zrušila dopolední mléko a dala jsem ovoce (banán, přesnidávky) a takto jsem to nechala další měsíc. Už jsem třeba dala do ruky okurku, jablíčko, kukuřičnou křupku. Kolem 7-8m ráno bílý jogurt, někdy 8-9m kaše domácí (jáhlová, rýžová, ovesná), kaše jsem nedávala ty kupované sladké a jen dopoledne jsou těžké na noc. A bylo to tedy fakt až kolem 8-9 že měla ráno UM (asi v 5hod), pak snídaně (kaše, bílý jogurt, banán s jogurtem…), svačina ovoce nebo UM, oběd (zelenina 4×, maso 3× týdně), svačina UM nebo ovoce (dle dopoledne jedno nebo druhé), večer UM. Pak v 10m večeři měla polévku zeleninovou. No a vyšlo to tak že v roce měla UM jen ráno, a pak večer. Tu polévku měla kolem 18hod. Na spaní UM. V 10m myslím žloutek začal. Ale já nespěchala. Solit jsme začli kolem 18m Pečivo, šunky, sýry jsem dávala taky kolem 18m. Vše jsem dělala pomalu. Po roce domáci pribinák. Bez cukru asi do dvou a půl. Na pití jen vodu a neslazený čaj. Vodu pije i dnes ve čtyřech, samozřejmě teď už preferuje džusy ovocné :-) Domáci pribinák neslazený nechce, už zná lipánky bohužel. ALe myslím že návyky má dobré. Má ráda zeleninu jakoukoliv, maso, ryby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2424
24.9.20 09:00

Pokud plně kojíš, tak bych klidně s příkrmy ještě měsíc nebo 2 počkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3712
24.9.20 09:07

@Lucek35 https://prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estranky.cz/

A s prikrmy ještě nemusíš začínat, je čas. Klidně ještě měsíc nic nevař ;) Měla jsem na začátku úplně ty stejne dotazy a ta stranka byla super

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
24.9.20 09:11

@Lucek35 Klidně můžeš počkat. Já začínala těsně před 5tým měsícem. Asi dva týdny jsem postupně dávala zeleninu. Vždycky dva dny jednu, kvůli tomu, kdyby to nesedělo. A potom jsem zeleninu vařila ve vývaru. Asi po 3 týdnech jsem začala s ovocem. A pak postupně malé kousky masa dávala jsem nejdřív třeba rýži. Postupně kuskus atd.

Skleničky jsem neměla vůbec a zeleninu pasírovala od začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
24.9.20 10:33

Ja zacala kolem 4.mesice tema sklenickama k obědu, ono stejne, nez tu sklenicku sni, tak to je takove ochutnavani. Citila jsem, ze uz mu mleko nestaci. Asi za 3 tydny jsem mu dala sklenicky s masozel od 4.mesice. zaroven ve 4,5 kasi k veceri, s UM nebo kozim mlekem nebo mlecne kase. Od 6.mes. ma k snidani par kousku bileho peciva s máslem. Mezitim nedoslazovane presnidavky. Po 6.mesici davam k odpoledni svacine kozi jogurt s bananem nebo piskotama. Mlicko ma 2× dopoledne, 2× odpoledne a na noc, vzdy 180ml, ne vzdy to vypije ;) k dalsimu piti ma vodu, tak si cucne.

Asi by mi spousta maminek napsala, ze je to vsechno brzo, ale mam cvalika s vybornym travenim. Citim, ze je to tak správně, tak ti posilam pohled, jak taky mozno ;)

• Citovat
  • Upravit
7674
24.9.20 10:43
@PaníKadrnožková píše:
Ja zacala kolem 4.mesice tema sklenickama k obědu, ono stejne, nez tu sklenicku sni, tak to je takove ochutnavani. Citila jsem, ze uz mu mleko nestaci. Asi za 3 tydny jsem mu dala sklenicky s masozel od 4.mesice. zaroven ve 4,5 kasi k veceri, s UM nebo kozim mlekem nebo mlecne kase. Od 6.mes. ma k snidani par kousku bileho peciva s máslem. Mezitim nedoslazovane presnidavky. Po 6.mesici davam k odpoledni svacine kozi jogurt s bananem nebo piskotama. Mlicko ma 2× dopoledne, 2× odpoledne a na noc, vzdy 180ml, ne vzdy to vypije ;) k dalsimu piti ma vodu, tak si cucne.Asi by mi spousta maminek napsala, ze je to vsechno brzo, ale mam cvalika s vybornym travenim. Citim, ze je to tak správně, tak ti posilam pohled, jak taky mozno ;)

Cvalíka máš z těch kaší, rohlíku, másla, piškotu… proč tak brzo proboha? A co na to trávicí ustroji??? Proč to tak uspěchat vše tomu fakt nerozumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
24.9.20 10:54
@Veru1987 píše:
Cvalíka máš z těch kaší, rohlíku, másla, piškotu… proč tak brzo proboha? A co na to trávicí ustroji??? Proč to tak uspěchat vše tomu fakt nerozumím.

Na otazky koncici vyrazem ‚proboha‘ se mi moc nechce odpovidat, ale dobre.

Takze, cvalik byl cvalik jiz z materskeho mleka a v percentilu se po zavedeni prikrmu nepohl, tolik k tve analyze pricin vyssi vahy, je dost usmevna :lol: Jinak cvalik ma percentil asi 60, takze i v teto oblasti muzes zklidnit hormon :hug:

Jinak jak pisu, ma cesta ted neni povazovana za moderni, ale pisu ji pro inspiraci, kdyby autorka chtela, tak jak to ta doktorka taky mohla myslet.

K tomu doplnuji: te housky sni asi 20g, vecerni kase 150ml, ta se mi osvedcila uz u prvniho. Dale doplnuju, ze se kluk prepijel MM a nasledne mel reflux. Ten zavedenim pevne stravy zmizel. Stolici ma ridsi spis po mlice nez po pevne strave.

Co tam mas dal?

• Citovat
  • Upravit
7674
24.9.20 11:14
@PaníKadrnožková píše:
Na otazky koncici vyrazem ‚proboha‘ se mi moc nechce odpovidat, ale dobre.

Takze, cvalik byl cvalik jiz z materskeho mleka a v percentilu se po zavedeni prikrmu nepohl, tolik k tve analyze pricin vyssi vahy, je dost usmevna :lol: Jinak cvalik ma percentil asi 60, takze i v teto oblasti muzes zklidnit hormon :hug:

Jinak jak pisu, ma cesta ted neni povazovana za moderni, ale pisu ji pro inspiraci, kdyby autorka chtela, tak jak to ta doktorka taky mohla myslet.

K tomu doplnuji: te housky sni asi 20g, vecerni kase 150ml, ta se mi osvedcila uz u prvniho. Dale doplnuju, ze se kluk prepijel MM a nasledne mel reflux. Ten zavedenim pevne stravy zmizel. Stolici ma ridsi spis po mlice nez po pevne strave.

Co tam mas dal?

JE to tvůj problém čím děcko zaplácneš. Dítko má zkoušet pomalu jídlo, a ne v půl roce si dát rohlík. Koukala jsi na složení toho rohlíku?? Kaše na večer… no já nedávala ale ok, dáva večer hodně mamin. Já dávala kaše od 8-9m a to jen domácí… takže jen vločky, jáhly, rýže… Dítko když ti v půl roce si dává rohlíky představuji si to že prostě po roce už jí vše… slané atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
24.9.20 11:17
  • Citovat
  • Upravit
646
24.9.20 11:19

Nám to paní doktorka také doporučila ve 4měsících, ale s tím, že zatím má miminko jen ochutnávat zeleninu..Dala nám k tomu i materiály. Také mi to přišo moc brzy, ale malý se začal v té době strašně často budit v noci na kojení - co 2hod.
Začala jsem mu tedy dávat mrkvičku cca kolem 4,5 měsíce ( když jsme měli vlastní od rodičů ze zahrady), jen 2-3 uvařená kolečka, pak se přidal kousek brambůrky, pak zkusil malý kousínek uvařené cuketky.. Všechno jsem mu důkladně mačkala vidličkou, chutnalo mu. :-) Maso dostal cca v 5,5 mesících a jen malý kousíček - doporučuje se dávat dost hovězího kvůli nedostatku železa u miminek v tomto věku ( dočerpají zásoby z dělohy), ryby, krůtu, králíka, kuře, jednou týdně žloutek. Teď ( 7 měsíců) už dáváme i trochu rýže do večerního příkrmu zeleninovo masového a pomáhá to na jeho lepší spaní ( 3-4hod.). Z vařené zeleniny vyzkoušel malý už kde co - v kombinaci s brambůrkou a mrkví a masem - kořenovou petržilku, kadeřávek, brokolici, kedluben, květák, zelenou fazolku ( ta trochu víc nadýmá :-( ) Vše mu chutná a nejraději má červenou řepu. :-) Je po uvaření taková sladká, ani se mu nedivím. :-) Doplňujeme to olejem pro miminka z DMka a chystáme se na vařená rajčata.
Kojení si malý vzít nenechá, i když čaj pije také rád.
Pomalu se chystáme na ovoce - začneme domácím jablečným pyré - babička tak do velké míry zpracovala jinak špatnou letošní úrodu jablek..
Jinak jasné a stručné informace jsou tady: www.1000dnu.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
24.9.20 11:21

Jo a ještě mě napadá pro maminky, co nemají domácí zeleninu a šetří každou korunu - určitě vyjde levněji si zeleninu koupit a udělat si ten příkrm vlastní, než ho kupovat.. I při dnešních cenách zeleniny a masa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
24.9.20 11:22
@Floriska píše:
Nám to paní doktorka také doporučila ve 4měsících, ale s tím, že zatím má miminko jen ochutnávat zeleninu..Dala nám k tomu i materiály. Také mi to přišo moc brzy, ale malý se začal v té době strašně často budit v noci na kojení - co 2hod.
Začala jsem mu tedy dávat mrkvičku cca kolem 4,5 měsíce ( když jsme měli vlastní od rodičů ze zahrady), jen 2-3 uvařená kolečka, pak se přidal kousek brambůrky, pak zkusil malý kousínek uvařené cuketky.. Všechno jsem mu důkladně mačkala vidličkou, chutnalo mu. :-) Maso dostal cca v 5,5 mesících a jen malý kousíček - doporučuje se dávat dost hovězího kvůli nedostatku železa u miminek v tomto věku ( dočerpají zásoby z dělohy), ryby, krůtu, králíka, kuře, jednou týdně žloutek. Teď ( 7 měsíců) už dáváme i trochu rýže do večerního příkrmu zeleninovo masového a pomáhá to na jeho lepší spaní ( 3-4hod.). Z vařené zeleniny vyzkoušel malý už kde co - v kombinaci s brambůrkou a mrkví a masem - kořenovou petržilku, kadeřávek, brokolici, kedluben, květák, zelenou fazolku ( ta trochu víc nadýmá :-( ) Vše mu chutná a nejraději má červenou řepu. :-) Je po uvaření taková sladká, ani se mu nedivím. :-) Doplňujeme to olejem pro miminka z DMka a chystáme se na vařená rajčata.
Kojení si malý vzít nenechá, i když čaj pije také rád.
Pomalu se chystáme na ovoce - začneme domácím jablečným pyré - babička tak do velké míry zpracovala jinak špatnou letošní úrodu jablek..
Jinak jasné a stručné informace jsou tady: www.1000dnu.cz

Večer taky maso? Já se bálá dávat na večer maso. I u starší jsem dávala spíše zeleninové příkrmy třeba s menší přílohou. Já nedávala kaše večer tedy. A maso se snažíli dávat jen 3×-4× týdně max.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
24.9.20 11:34
@Veru1987 píše:
Večer taky maso? Já se bálá dávat na večer maso. I u starší jsem dávala spíše zeleninové příkrmy třeba s menší přílohou. Já nedávala kaše večer tedy. A maso se snažíli dávat jen 3×-4× týdně max.

Malý je celkově velký, tak potřebuje energii. :-) Ne vážně, toho masíčka mu dávám večer opravdu malý kousíček a obvykle bílé maso -králíka nebo krůtu, atd. Jak jsme na to s partnerem dívali, miminka potřebují energii a prvky obsažené v mase i ke správnému prospívání..Sacharidy z kaší potřebují miminka také, zatím dávám trochu rýže nebo doplňuju zeleninový příkrm s kousíčkem masa trochou kašičky.
Kaše by se neměla dělat v kravském mléce a samotná vařená ve vodě mi přišla na noc moc „jalová“..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
24.9.20 11:39
@Floriska píše:
Malý je celkově velký, tak potřebuje energii. :-) Ne vážně, toho masíčka mu dávám večer opravdu malý kousíček a obvykle bílé maso -králíka nebo krůtu, atd. Jak jsme na to s partnerem dívali, miminka potřebují energii a prvky obsažené v mase i ke správnému prospívání..Sacharidy z kaší potřebují miminka také, zatím dávám trochu rýže nebo doplňuju zeleninový příkrm s kousíčkem masa trochou kašičky.
Kaše by se neměla dělat v kravském mléce a samotná vařená ve vodě mi přišla na noc moc „jalová“..

Ty to máš tedy nastudované krásně. Dcera už je velká, jsou ji čtyři roky. Ale stále se snažím ať má pestrou stravu. Udělám ji taky občas maso na večeři. Dělávám ji polévky zeleninové, občas placky zeleninové. Ale samozřejmě i pečivo s máslem, šunkou, zelenina. Střídáme to. Já myslím že hodně ovlivní strava u děti do těch dvou let, co se naučí, na co si zvykne. Dokud nezkusila ovocný džus, pila vodu a nepřišlo ji to… ted už je to horší s vodou ale i tak vypije za den třeba 0,5L vody a pak 0,7 džusu (hodně ředěného)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí