Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@monallisa píše:
Dobrý den maminky..dceři je rok a půl a poslední dobou po jízdě v autě zvrací..ne hned, ale až noci a zvrací kusy jídla. Kolikrat vim ze špatně pokouse jidlo ale nevyzvrací ho..jen v kombinaci s autem. Doktorka mi dala nějaké pilulky, na zklidnění zaludku, ale to do malé nemuzu dostat protoze je hodně hořké i v jidle.Chci se zeptat, nemá některá z Vás zkušenost s tímto typem nevolnosti?
Před jízdou jsi kinedryl zkusila? Kluk klidně zvracel až po výstupu z auta, ale v noci už ne. Ja jako malá jsem jízdu autem nesnášela a zvracela jsem pořád. Teď se mi to stane, když jdu hodně hladová po denní do autobusu. To mi je zle chvíli i doma. Lehce nechat najíst, ne přecpat, chvíli počkat a pak jet. Ale dítko si musí prostě zvyknout. Kluk už taky ve 4,5 vydrží víc. A to nejsme automobiloví nadšenci a kam to jde, jedeme vlakem.
@Adelka951 Mám jí to dat při jízdě v aute? Nebo az potom doma..cetla jsem že zazvon a mata zklidnuje žaludek. Tak treba vyzkousim na noc i ten caj
@Russet no ja si nejsem prave jistá jestli je to přímo tou jízdou autem..kdyz zvrací az dlouho potom ![]()
@monallisa píše:
@Russet no ja si nejsem prave jistá jestli je to přímo tou jízdou autem..kdyz zvrací az dlouho potom
Jestli blindí v den, kdy jste třeba byli daleko, tak bych tomu i věřila. Zkus dělat přestávky v jízdě, nech prťouse projít. Nech ho klidně cucat lízátko. Zpívejte, povídejte si. Nebo jezděte na dobu spaní. Když usne, nebude zvracet.
@monallisa píše:
@Adelka951 Mám jí to dat při jízdě v aute? Nebo az potom doma..cetla jsem že zazvon a mata zklidnuje žaludek. Tak treba vyzkousim na noc i ten caj
Ano, do auta. Jinak když vím, že nás čeká nějaká cesta se zatackami, tak si beru pilulky s obsahem zázvoru, moc mi to pomáhá a nejsem potom ospalé jako po kynedrylu. A potom ještě je důležité koukat celou cestu z okna a ne do knížky nebo tabletu.
@Russet Právě spí v autě, někdy si i brouká, a ano máš pravdu že blinka v tu noc kdy jedeme autem, ale zase to nejdou žádné dlouhé trasy cca půl hodka cesty..a behem jizdy jeste neblinkala ani po výstupů z auta..a kde dostanu koupit ty zázvorové lizatka?
@Adelka951 dobře dekuji zkusim vymyslet něco s tim zazvorem..protože to jsou v noci takove savle, někdy jednou jindy nekolikrat po sobe ![]()
@monallisa píše:
@Russet Právě spí v autě, někdy si i brouká, a ano máš pravdu že blinka v tu noc kdy jedeme autem, ale zase to nejdou žádné dlouhé trasy cca půl hodka cesty..a behem jizdy jeste neblinkala ani po výstupů z auta..a kde dostanu koupit ty zázvorové lizatka?
V lékárně. Já je nezkoušela. Jsou určeny pro těhotné. Zázvorový čaj nemůžu ani cítit. Dítěti bych dala na zklidnění teda radši trošku meduňky nebo máty.
Buď ta lízátka nebo jsou zázvorové tabletky, jmenují se Autíčko. Kinedryl se dává 20-30 min. před jízdou, během jízdy to není nic platné. A zvyknout se na to nedá, kinetózu způsobuje střední ucho. U mě se to hodně zklidnilo v pubertě, do té doby očistec. ![]()
Na ten zázvor bacha. Kluci mi po Autickach blili jak aminy, doporučuji nejdříve zkusit dat v klidu doma, jestli to vůbec udrží
jinak u nás pomáhá jen větší dávka kinedrylu a stavět během jízdy tak, aby se chvíli prošli. Obavám se, ze oba kluci to podělili, mne je nevolno prakticky vždy pokud neridim. A to i dlouho po cestě. Moc se s tím dělat nedá
@terien píše:
Buď ta lízátka nebo jsou zázvorové tabletky, jmenují se Autíčko. Kinedryl se dává 20-30 min. před jízdou, během jízdy to není nic platné. A zvyknout se na to nedá, kinetózu způsobuje střední ucho. U mě se to hodně zklidnilo v pubertě, do té doby očistec.
Tak si na to zvykne to střední ucho. Opakováním těch situací mu dojde, že se nic neděje a přestane dělat takovou neplechu.
@Russet píše:
Tak si na to zvykne to střední ucho. Opakováním těch situací mu dojde, že se nic neděje a přestane dělat takovou neplechu.
Takhle to vážně nefunguje
to není vědomá věc. To je jako kdybys chtěla zvyknout kosti na to, že se nezlomí, když je vezmeš železnou tyčí. Pomáhá buď spánek během cesty nebo medikace.
@Tichošlápek píše:
Na ten zázvor bacha. Kluci mi po Autickach blili jak aminy, doporučuji nejdříve zkusit dat v klidu doma, jestli to vůbec udržíjinak u nás pomáhá jen větší dávka kinedrylu a stavět během jízdy tak, aby se chvíli prošli. Obavám se, ze oba kluci to podělili, mne je nevolno prakticky vždy pokud neridim. A to i dlouho po cestě. Moc se s tím dělat nedá
Jsou hnusný no, to jo. Lízátka jsou lepší. Při těžší formě stejně zabere jen ten Kinedryl
@terien píše:
Takhle to vážně nefungujeto není vědomá věc. To je jako kdybys chtěla zvyknout kosti na to, že se nezlomí, když je vezmeš železnou tyčí. Pomáhá buď spánek během cesty nebo medikace.
A jak si vysvětluješ to, že děti většinou zvrací a dospělí ne? Prostě si časem vnitřní ucho zvykne, že se jezdí autem a nenechá se oblbnout.