Nevyplacení mzdy
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Nevyplacení mzdy
Ahojky,
tento týden jsem ukončila pracovní poměr. Náhle se zaměstnavatel začal ozývat s tím, že jsem udělala nějaké chyby (např. nepotvrzené faktury)a tvrdí, že po mně bude tyto částky vymáhat. Má na něco takového nárok, pokud jsem nepodepsala žádnou hmnotnou odpovědnost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud nemáš podepsanou hmotku myslím že na to nárok nemá, záleží co máš ve smlouvě jakože co bylo náplní a povinností práce. Zkus to zjistit na inspekci práce http://www.suip.cz/ a snad Ti poradí. Přeji úspěch ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hogata píše:
Ahojky,
tento týden jsem ukončila pracovní poměr. Náhle se zaměstnavatel začal ozývat s tím, že jsem udělala nějaké chyby (např. nepotvrzené faktury)a tvrdí, že po mně bude tyto částky vymáhat. Má na něco takového nárok, pokud jsem nepodepsala žádnou hmnotnou odpovědnost?
Musel by ti prokázat zavinění a vzniklou škodu. A dá se proti tomu soudně bránit. Nenech se zastrašit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud mu reálně způsobíš škodu, pak ano. Hmotná odpovědnost se stanovuje pouze pokud nakládáš s hotovostí nebo majetkem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, je pravda, že mzda za měsíc září může být vyplacena až na konci října, přestože ve smlouvě je výplatní termín 20.? Zaměstnavatel mi nedal výplatu a jehoúčetní se ohání tím, že výplatní termín ve smlouvě je jen orientační, že zákonná lhůta je do konce měsíce. Je to pravda? je to někde napsáno? V nějakém zákoně? nebo se už teď můžu nějak bránit a požadovat urychlené vyplacení? Děkuji
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Dobrý den, je pravda, že mzda za měsíc září může být vyplacena až na konci října, přestože ve smlouvě je výplatní termín 20.? Zaměstnavatel mi nedal výplatu a jehoúčetní se ohání tím, že výplatní termín ve smlouvě je jen orientační, že zákonná lhůta je do konce měsíce. Je to pravda? je to někde napsáno? V nějakém zákoně? nebo se už teď můžu nějak bránit a požadovat urychlené vyplacení? Děkuji
Ano je to pravda. Zaměstnavatel je povinen poslat mzdu za září do konce října. Pokud tak neučiní můžeš dát okamžitou výpověd a zažalovat ho o úroky z prodlení a o odstupné. Nejprve mu pošli výzvu o zaplacení dlužné mzdy, ale to můžeš učinit až po řádném termínu, což je 1.listopadu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Správně by ti měla mzda jít v datum, který máš ve smlouvě - podle § 119 Splatnost mzdy odst. 2 zákoníku práce. Účetní se zřejmě chabě brání odst. 1 stejného paragrafu - (1) Mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vznikl zaměstnanci nárok na mzdu nebo na některou její složku, pokud nebylo v pracovní smlouvě, v jiné smlouvě nebo v kolektivní smlouvě sjednáno kratší než měsíční období splatnosti mzdy.
Tudíž pokud máš ve smlouvě termín, je podle mně závazný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Claire00 píše:
Ano je to pravda. Zaměstnavatel je povinen poslat mzdu za září do konce října. Pokud tak neučiní můžeš dát okamžitou výpověd a zažalovat ho o úroky z prodlení a o odstupné. Nejprve mu pošli výzvu o zaplacení dlužné mzdy, ale to můžeš učinit až po řádném termínu, což je 1.listopadu.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
No já právě dostala výpověď ve zkušební době k 30.9. výpltní termín máe ve smlouvě do 20. a nic. psala jsem mu Sms, vyhrožovala inspektorátem na to i jen napsal, že mzda bude vyplacena do konce měsíce, tak jak to ukládá zákoník. Ale jaký zákon?
Zákoník práce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Emilie píše:
Správně by ti měla mzda jít v datum, který máš ve smlouvě - podle § 119 Splatnost mzdy odst. 2 zákoníku práce. Účetní se zřejmě chabě brání odst. 1 stejného paragrafu - (1) Mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vznikl zaměstnanci nárok na mzdu nebo na některou její složku, pokud nebylo v pracovní smlouvě, v jiné smlouvě nebo v kolektivní smlouvě sjednáno kratší než měsíční období splatnosti mzdy.Tudíž pokud máš ve smlouvě termín, je podle mně závazný.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
No a co když ho nedodržel, ale hodlá to vyplatit až na konci měsíce? Vyhrozila jsem mu inspektorátem, ale myslím, že tam se se mnou kvůli zpoždění 10 dnů asi bavit nebudou, že?
Asi máš pravdu. jsou lidi bez platu půl roku, kde jde už fakt doma docela o dost. Asi by se to dalo dogůglovat, jak dlouho musí firma neplatit, aby byla dána do konkurzu, tedy aby dlužnou mzdu začal vyplácet stát a dluh vymáhat z konkurzu po dlužníkovi, což taky nějakou dobu trvá… ano, máš pravdu, podle zákona máš právo se dovolávat svých práv, otázka ale je, kdy na ty tvý práva přijde řada…
Rozhodně to asi fakt nebude dřív než do konce října.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdyz mi v roce 2013 zamestnavatel nezaplatil mzdu za kveten tak mi na inspektoratu rekli, ze ma dokonce moznost zaslat mzdu do 15. Cervence. Tj. dokonce mesic a pul. Az po tehle dobe jsem se zacala branit.
nevim zda mi rekli spravnou info a jestli nejsou nejake zmeny, ale takhle jsme postupovali
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Šarlota4 Ano, takhle doba stále platí a je to doba po které můžeš okamžitě ukončit pracovní poměr pro neplacení, jinak bránit se můžeš i dříve.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit