Nevyplacení mzdy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
smajlik345
28.8.20 22:53

Nejlíp to řešit s právníkem. Na netu je dost právních poraden zdarma

• Citovat
  • Upravit
3460
28.8.20 22:56
@Anonymní píše:
Ahoj, obnovuji diskuzi. Partner pracuje s hotovostí. Přítel měl mít 15. 8. vyplacenou mzdu. Čekali jsme několik dní, mzda nedorazila. Volal účetní, místo účetní, která tam běžně pracuje, tam byla paní na zástup. Ta mu tvrdila, že peníze poslala, takže jsme čekali do druhého dne. Druhý den nám tvrdila, že má problém se serverem, že to řeší s IT a pokud výplata nedorazí, vyplatí mu to hotově druhý den. Opět nic nedorazilo, mzdu mu nedala, že tam má dluh ve výši mzdy. Ten dluh je údajně od května. O žádném dluhu nevíme, nic nepodepisoval, nikdo mu nic neříkal. Řešil to i jeho vedoucí s ředitelem, ti řešili, zda mu odklepnou peníze, a že je to nějaké divné. Poté mu bylo řečeno, že mu peníze pošlou. Stále nic nepřišlo. Stále to řešíme, dnes mu šéf poslal SMS, že nesmí mít chybu ve vložené hotovosti a že to nejspíš bude moct splácet, ale to se dozví v pondělí. Neudělal žádnou chybu, nikdo mu nic neřekl. Vůbec nechápeme, co se stalo, opravdu o ničem nevíme. V pondělí to budeme řešit, ale mám dotaz, jaké je naše právo? Dluh by mu museli nějak doložit, ne? A můžou mu zastavit celou výplatu? Něco jsem našla v zákoníku, ale je to dost specifická situace. Děkuji za rady

na vyplatu mzdy ma zamestnavatel az do konce nasledujiciho mesice. Vyzvala bych pisemne zamestnavatele k uhrade mzdy, pak bych pockala do uplynuti vyplatniho terminu a resila to s inspektoratem prace. I pokud by mel nejake manko, nelze to resit tim, ze se nevyplati mzda. Ohledne srazek ze mzdy ho musi informovat. A klidne po uplynuti splatnosti muze napsat prdzalobni vyzvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.8.20 22:59

Děkuji za odpovědi. My to bez těch peněz nějak zvládneme, jde mi hlavně o princip. Je to, jak jsem si myslela. Právničku máme v rodině, přítel to s ní chce řešit až v pondělí, podle toho, co mu řeknou.

• Citovat
  • Upravit
33005
29.8.20 07:44

Vse s nima reste pisemne, at mate dokumentaci. Ne, nelze zabavit penize. I kdyby tam bylo manko, zamestnanec musi mit podepsany souhlas se srazkou ze mzdy a ani tu nelze udelat v plne vysi platu (to se v pak resi splatkovym kalendarem). Navic manko musi byt opet nejak dokumentovane.
Sezente si pravni pomoc a pphrozte predani situace k teseni inspektoratu prace (a to pak klidne udelejte).
Plus teda at si chlap hleda praci jinde, protoze tohle je ultra neseriozni firma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.20 07:51

@Svistice
Děkuju, já si to myslela. Mluvili jsme o tom, že nic nepodepisoval, jsem nachystana jim o té stížnosti říct a podat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.8.20 11:01

Tak mám ještě update. Partner o tom mluvil s kolegy, prý jiný zaměstnanec se bude s firmou soudit. Tvrdí mu to samé, co příteli, dluh mu ale nijak nedokázali a nechtějí mu žádnou dokumentaci dát. Obávám se, že u nás to bude stejné. Přemýšlím i o medializaci.

• Citovat
  • Upravit
19790
31.8.20 09:56
@Anonymní píše:
Ahoj, obnovuji diskuzi. Partner pracuje s hotovostí. **Přítel měl mít 15. 8. vyplacenou mzdu. Čekali jsme několik dní, mzda nedorazila. Volal účetní, místo účetní, která tam běžně pracuje, tam byla paní na zástup. Ta mu tvrdila, že peníze poslala, takže jsme čekali do druhého dne. Druhý den nám tvrdila, že má problém se serverem, že to řeší s IT a pokud výplata nedorazí, vyplatí mu to hotově druhý den. Opět nic nedorazilo, mzdu mu nedala, že tam má dluh ve výši mzdy. Ten dluh je údajně od května. O žádném dluhu nevíme, nic nepodepisoval, nikdo mu nic neříkal. Řešil to i jeho vedoucí s ředitelem, ti řešili, zda mu odklepnou peníze, a že je to nějaké divné. Poté mu bylo řečeno, že mu peníze pošlou. Stále nic nepřišlo. Stále to řešíme, dnes mu šéf poslal SMS, že nesmí mít chybu ve vložené hotovosti a že to nejspíš bude moct splácet, ale to se dozví v pondělí. Neudělal žádnou chybu, nikdo mu nic neřekl. Vůbec nechápeme, co se stalo, opravdu o ničem nevíme. V pondělí to budeme řešit, ale mám dotaz, jaké je naše právo? Dluh by mu museli nějak doložit, ne? A můžou mu zastavit celou výplatu? Něco jsem našla v zákoníku, ale je to dost specifická situace. Děkuji za rady

Nenapsala jsi, za který měsíc mu zaměstnavatel dluží.

Mzda za měsíc červenec je splatná do konce srpna. Není-li celá mzda za měsíc červenec vyplacena ani do 15. dne po splatnosti, tedy do 15. září, může zaměstnanec zrušit okamžitě pracovní poměr podle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce

Pak má nárok na nejen vyplacení mzdy za odpracované dny, ale taky na náhradu mzdy za dobu odpovídající výpovědní době (tedy dva měsíce) - viz odst. 2 téhož §.

Zaměstnavatel rozhodně nesmí o své vůli a bez souhlasu zaměstnance zaměstnanci ze mzdy strhávat nic jiného, než co je uvedeno v zákoníku práce v § 147 odst 1. Tedy:
a) daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti,

b) pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění,

c) zálohu na mzdu nebo plat, kterou je zaměstnanec povinen vrátit proto, že nebyly splněny podmínky pro přiznání této mzdy nebo platu,

d) nevyúčtovanou zálohu na cestovní náhrady, popřípadě jiné nevyúčtované zálohy poskytnuté zaměstnanci k plnění jeho pracovních úkolů,

e) náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na niž zaměstnanec ztratil právo nebo na niž mu právo nevzniklo, a náhradu mzdy nebo platu podle § 192, na niž zaměstnanci právo nevzniklo.

Jakákoliv jiná srážka ze mzdy musí být dohodnuta a není-li dohodnuta, je nezákonná a jde o nevyplacení celé mzdy, které může mít za následek soudní vymáhání (po předžalobní výzvě) anebo okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem.

Pozor: **Okamžité zrušení pracovního poměru musí být písemné, jinak se k němu nepřihlíží. Nabývá právních účinků okamžikem doručení zaměstnavateli, tj. Okamžikem doručení sdělení „Zrušuji s vámi pracovní poměr z důvodu nevyplacení celé mzdy za měsíc červenec 2020“ končí pracovní poměr, je-li ovšem toto písemné sdělení doručeno zaměstnavateli v období od 16. září 2020 do 16. listopadu 2020 (protože pro ně platí subjektivní dvouměsíční lhůta).

Tedy žádné, že mu řekne, že nepřijde do práce. Musí to být písemné a musí to být v období od 16. dne po splatnosti do 16. dne po splatnosti plus dva měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.20 12:45

@eumedon

Děkuji za rady. Jedná se o výplatu za červenec, dluh je údajně z května. Opět, nikdo se s ním nebavil, na splátky to nejde, žádný důkaz nemáme. Také ho upozornili, že pokud nepřijde na směnu, tak ho vyhodi. Když si potřeboval vzít volno (ze zdravotních důvodu, vždy se omluvil vedoucímu a ten mu to schvalil). Prý je považován za problémového zaměstnance. V puvodim příspěvku jsem zapomněla uvést, že je na IČO. Ve smlouvě je, že mu může být ponížená bonusová složka, ale ne celá mzda. Zítra jdeme do občanské poradny.

• Citovat
  • Upravit
23990
31.8.20 13:19
@Anonymní píše:
@eumedonDěkuji za rady. Jedná se o výplatu za červenec, dluh je údajně z května. Opět, nikdo se s ním nebavil, na splátky to nejde, žádný důkaz nemáme. Také ho upozornili, že pokud nepřijde na směnu, tak ho vyhodi. Když si potřeboval vzít volno (ze zdravotních důvodu, vždy se omluvil vedoucímu a ten mu to schvalil). Prý je považován za problémového zaměstnance. V puvodim příspěvku jsem zapomněla uvést, že je na IČO. Ve smlouvě je, že mu může být ponížená bonusová složka, ale ne celá mzda. Zítra jdeme do občanské poradny.

Když je na IČO, není zaměstnanec firmy a neplatí to, co napsal @eumedon:roll: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
31.8.20 13:25
@Anonymní píše:
@eumedonDěkuji za rady. Jedná se o výplatu za červenec, dluh je údajně z května. Opět, nikdo se s ním nebavil, na splátky to nejde, žádný důkaz nemáme. Také ho upozornili, že pokud nepřijde na směnu, tak ho vyhodi. Když si potřeboval vzít volno (ze zdravotních důvodu, vždy se omluvil vedoucímu a ten mu to schvalil). Prý je považován za problémového zaměstnance. V puvodim příspěvku jsem zapomněla uvést, že je na IČO. Ve smlouvě je, že mu může být ponížená bonusová složka, ale ne celá mzda. Zítra jdeme do občanské poradny.

To ovšem dost mění situaci, takže není zaměstnanec, nečeká na mzdu. Je dodavatel a čeká na zaplacení vystavené faktury. Nic z výše uvedených rad v tomto případě neplatí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
31.8.20 13:35
@Anonymní píše:

To je ale dost podstatný detail, že NENÍ ZAMĚSTNANEC. :zed:
Takže zřejmě nějaký druh schvarz systému. To pak přeju hodně štěstí u soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
31.8.20 13:45
@Svistice píše:
To je ale dost podstatný detail, že NENÍ ZAMĚSTNANEC. :zed:
Takže zřejmě nějaký druh schvarz systému. To pak přeju hodně štěstí u soudu.

Tak nějak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
31.8.20 14:27
@Anonymní píše:

tak hlavně, že máte právničku v rodině a pak uděláte tohle ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.20 14:48

@roba18
Teď nějak nechápu

• Citovat
  • Upravit
23990
31.8.20 14:54
@Anonymní píše:
@roba18
Teď nějak nechápu

Když tvrdíš, že máte v rodině právničku, konzultovali jste s ní, jestli máte lézt do Schwarz systému… Nechal si přítel před podpisem zkontrolovat smlouvu s firmou, pro kterou „pracuje“… :nevim: Podává vůbec daňový přiznání, platí si jako OSVČ zálohy na zdravotní a sociální…? :nevim: :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat