Nevyplacení mzdy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13955
27.10.14 13:39

@j.a.n.i1 jj presne tak. Ukoncovali jsme po tom 15ctem pr. pomer z me strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
27.10.14 14:18
Ano, to stále platí.
@Šarlota4 píše:
Kdyz mi v roce 2013 zamestnavatel nezaplatil mzdu za kveten tak mi na inspektoratu rekli, ze ma dokonce moznost zaslat mzdu do 15. Cervence. Tj. dokonce mesic a pul. Az po tehle dobe jsem se zacala branit. :zed: nevim zda mi rekli spravnou info a jestli nejsou nejake zmeny, ale takhle jsme postupovali
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.15 13:49

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Zaměstnavatel mi dluží mzdu za měsíc prosinec, která byla splatná 20.1.2015. Prostě neposlal výplatu. Řekl, že to pošle v pondělí a v úterý ji budu mít. Každý měsíc má zpoždění, ale vždy to vyplatí do konce toho měsíce, takže zpoždění v řádu dnů. Můžu něco udělat? někam si jít stěžovat? Složenky stále platím se zpožděním. Vím, že mzda je splatná v následujícím měsíci, ale ten termín na té pracovní smlouvě nic neznamená?

• Citovat
  • Upravit
101748
22.1.15 14:20

Defacto ten termín ve smlouvě nic neznamená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.15 14:22
@j.a.n.i1 píše:
Defacto ten termín ve smlouvě nic neznamená…

takže mu nemůžu udělat nějakou nepříjemnost :oops: když to vlastně do konce měsíce dostanu, Správně? na to on hřeší asi, nikdy nedostáváme výplatu včas, ale do konce měsíce vždycky ano.

• Citovat
  • Upravit
15814
22.1.15 14:28
@Anonymní píše:
takže mu nemůžu udělat nějakou nepříjemnost :oops: když to vlastně do konce měsíce dostanu, Správně? na to on hřeší asi, nikdy nedostáváme výplatu včas, ale do konce měsíce vždycky ano.

no, kdysi jsem kdesi četla názor, že za dny zpoždění oploti smluvenému výplatnímu termínu můžeš požadovat penále… no, ale když je nezaplatí dobrovolně (což je dost pravděpodobné), tak kdo by se o těch pár drobných soudil, že :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2507
22.1.15 14:50

Můžeš zajít na inspektorát práce. Jinak pokud by nezaplatil do 15.2. mzdu za 12/2014, tak můžeš okamžitě ukončit pracovní poměr dle par. 56 zákoníku práce a kromě ušlé mzdy by ti náležela 2měsíční náhrada mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
28.2.15 14:20

Dobrý den, když se bavíte o mzdě, můžu mít taky dotaz? Máte někdo nějakou zkušenost s nevyplacením mzdy? Do 15.2.2015 jsem měla mít vyplacenou mzdu za leden 2015, vyplacená do dnes nebyla, nejprve se několikrát firma omluvila, že a posunula termín výplaty a teď z nich vylezlo, že firma končí (podle nich k 28.2.2015 :lol: ) a že si mám přijít pro výpověď. Jsem těhotná a nástup na MD mám 8.4.2015. Do výpovědi mi údajně dali dvouměsíčku + dvouměsíční odstupné. Výpověď jsem dodnes neobdržela, jelikož paní sekretářka neměla čas, tudíž by výpověď měla běžet až od 1.4 do 31.5.2015,pokud mi jí předá 2.3.2015 tak jak řekli. Na rovinu mi řekli že už žádné peníze nedostanu, že je nemají. Jediné co jsem si stihla zařídit je že místo aby mi zpracovali daně za loňský rok, tak si vyzvednu u účetní růžový formulář a musím si ho podat sama na FÚ, prý by mi to dali do únorové výplaty (ovšem tu taky nedostanu, jelikož nemají peníze). Máte někdo nějakou zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
1.3.15 16:18
@JajinkaDD píše:
Dobrý den, když se bavíte o mzdě, můžu mít taky dotaz? Máte někdo nějakou zkušenost s nevyplacením mzdy? Do 15.2.2015 jsem měla mít vyplacenou mzdu za leden 2015, vyplacená do dnes nebyla, nejprve se několikrát firma omluvila, že a posunula termín výplaty a teď z nich vylezlo, že firma končí (podle nich k 28.2.2015 :lol: ) a že si mám přijít pro výpověď. Jsem těhotná a nástup na MD mám 8.4.2015. Do výpovědi mi údajně dali dvouměsíčku + dvouměsíční odstupné. Výpověď jsem dodnes neobdržela, jelikož paní sekretářka neměla čas, tudíž by výpověď měla běžet až od 1.4 do 31.5.2015,pokud mi jí předá 2.3.2015 tak jak řekli. Na rovinu mi řekli že už žádné peníze nedostanu, že je nemají. Jediné co jsem si stihla zařídit je že místo aby mi zpracovali daně za loňský rok, tak si vyzvednu u účetní růžový formulář a musím si ho podat sama na FÚ, prý by mi to dali do únorové výplaty (ovšem tu taky nedostanu, jelikož nemají peníze). Máte někdo nějakou zkušenost?

Podle § 141 odst. 1 ZP jsou mzda nebo plat splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.

Mzda za leden 2015 je tedy splatná do konce února. Pokud není vyplacena do 15. dne po splatnosti (tedy lednová mzda do 15. března) je to podle § 56 odst. 1 písm. b) ZP zákonným důvodem k okamžitému zrušení pracovního poměru zaměstnancem.

Nevyplacenou mzdu po splatnosti lze také vymáhat soudně, žalobou po předchozí písemné předžalobní výzvě k plnění povinnosti. Mezi odesláním výzvy a žaloby nesmí být interval kratší, než 7 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
2.3.15 08:49

Toto všechno jsem udělala, zajímalo mě, jestli s tím má někdo osobní zkušenost. Prý se to dá vymáhat skrze úřad práce ale dostanete méně. Teď už budu muset podat žalobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
2.3.15 09:13
@JajinkaDD píše:
Toto všechno jsem udělala, …

Co jsi všechno udělala? Jestli ti dosud jen nevyplatil mzdu za leden, tak jsi toho moc udělat nemohla.

@JajinkaDD píše:
zajímalo mě, jestli s tím má někdo osobní zkušenost.

No, my máme osobní zkušenost: Manželce bývalý zaměstnavatel platil mzdu se čtvrtletním zpožděním, a to ještě musela v pokladně loudit. Ukončila pracovní poměr okamžitým zrušením poté, co dostala nabídku zaměstnání od jiného zaměstnavatele.

@JajinkaDD píše:
Prý se to dá vymáhat skrze úřad práce ale dostanete méně.
Úřad práce vyplácí mzdu jen v případě, že je proti zaměstnavateli vedeno insolvenční řízení, pokud vím, a to za 3 měsíce spadající do rozhodného období (rozhodné období je měsíc zahájení insolvenčního řízení a tři měsíce předtím a tři měsíce potom).
@JajinkaDD píše:
Teď už budu muset podat žalobu.

Po uplynutí splatnosti (což je u mzdy za leden konec února) nejdříve písemnou předžalobní výzvu s pohrůžkou žaloby (doporučeně, kopii a podací lístek samozřejmě pečlivě uschovat) a žalobu nejdříve týden po odeslání předžalobní výzvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
2.3.15 20:27

Předžalobní výzvu jsem také zaslala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.8.20 22:32

Ahoj, obnovuji diskuzi. Partner pracuje s hotovostí. Přítel měl mít 15. 8. vyplacenou mzdu. Čekali jsme několik dní, mzda nedorazila. Volal účetní, místo účetní, která tam běžně pracuje, tam byla paní na zástup. Ta mu tvrdila, že peníze poslala, takže jsme čekali do druhého dne. Druhý den nám tvrdila, že má problém se serverem, že to řeší s IT a pokud výplata nedorazí, vyplatí mu to hotově druhý den. Opět nic nedorazilo, mzdu mu nedala, že tam má dluh ve výši mzdy. Ten dluh je údajně od května. O žádném dluhu nevíme, nic nepodepisoval, nikdo mu nic neříkal. Řešil to i jeho vedoucí s ředitelem, ti řešili, zda mu odklepnou peníze, a že je to nějaké divné. Poté mu bylo řečeno, že mu peníze pošlou. Stále nic nepřišlo. Stále to řešíme, dnes mu šéf poslal SMS, že nesmí mít chybu ve vložené hotovosti a že to nejspíš bude moct splácet, ale to se dozví v pondělí. Neudělal žádnou chybu, nikdo mu nic neřekl. Vůbec nechápeme, co se stalo, opravdu o ničem nevíme. V pondělí to budeme řešit, ale mám dotaz, jaké je naše právo? Dluh by mu museli nějak doložit, ne? A můžou mu zastavit celou výplatu? Něco jsem našla v zákoníku, ale je to dost specifická situace. Děkuji za rady

• Citovat
  • Upravit
1229
28.8.20 22:42

Škodu by musel podepsat. Bouchl bych do stolu a s tím, že od září nepřijdu do práce. Dohody musí plnit obě strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.8.20 22:48

@Petr-33
Já si to myslela, děkuju. Ano, uvažuje o výpovědi, uvidíme v to pondělí. Ale přijde mi jako nesmysl, mít od května dluh a řeší se to až v srpnu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat