Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahojky, chtěla bych se zeptat na jednu „choulostivější“ otázku. Pokud je žena na rizikovém těhotenství a je registrovaná na úřadu práce, jak je to s nástupem na mateřskou a pak přechodem na rodičovskou dovolenou? kdy se na MD „odchází“, jaká je výše MD a kdo ji vyplácí? moc děkuji.
Kamarádka mi tvrdí, že pokud je žena nezaměstnaná, dostává rovnou rodičovský příspěvek, ale až po narození dítěte… nějak mi to nesedí s tím, že jako nezaměstnaná nemá žena nárok na MD ještě před porodem…
Díky moc.
Ahoj, nejsem si úplně jistá, ale myslím že má tvoje kamarádka pravdu..Zkus si pohledat na www.mpsv.cz (ministerstvo práce a sociálních věcí)
Klaris
Ahoj,
já taky myslím,že kamarádka má pravdu.Nezaměstnaná žena začne brát mateřskou až po narození dítěte. Na rodičovský příspěvek přejde klasicky jako všichni,ale je ve stejné výši,takže je to jenom formální změna.
Zuzina
mam ten samy pripad co ty… a na MD jako dovolenou nenastupuji, resp. nastupuji az po porodu a je to rovnou rodicovsky prispevek ne materska ![]()
Ahoj, podívejte se na stránky www.aperio.cz Je tam hodne podobných dotazů, navíc je tam jestě poradna, kde odpoví na otázky během několika dnů.
Jana s dvojčaty
No já jsem tedy byla na ÚP ještě před těhotenstvím, takže když jsem otěhotněla stále sem byla na ÚP kde jsem byla evidována až do porodu, 6t před TP mi OSSZ vyplatilo jednorázovou částku a po porodu sem od nich dostávala mateřskou do 6m věku dítěte která činila každý měsíc trochu jinou částku, byla ale cca 3600,–. Před půl rokem věku dítěte sem šla na sociálku zažádat o RP.
JaSe píše:
Ahoj, podívejte se na stránky www.aperio.cz Je tam hodne podobných dotazů, navíc je tam jestě poradna, kde odpoví na otázky během několika dnů.
Jana s dvojčaty
Ta poradna na www.aperio.cz je úplně skvělá !
Našel jsem tam v dotazech pisatelek úplně všechny odpovědi, které jsem potřeboval zjistit ohledně poskytování rod.příspěvku.
Díky ti JaSe, pámbu ti to oplať na dětech ![]()
Ahoj holky, mám dotaz. Byla jsem 2 roky zaměstananá u jedné firmy. Po propuštění to bylo cca 1.4.2009 jsem se odstěhovala do Prahy. Sehnala jsem tam výhodnou práci ale jen na černo,tudíž bez smlouvy. nebyla jsem evidovaná na UP a ted jsem se vrátila zpět do Ostravy k rodině, jelikož jsem ve 12 týdnu těhotenství. Půjdu se evidovat na UP. Nevíte, jestli mám ještě nárok na podporu v nezaměstnanosti,která se vyplácí půl roky po ukončení pracovního poměru? Vím, že nárok na MD nemám, ale pokud by mi vyplatili tu podporu po dobu 6 měsíců, vyšlo by mi to přesně do porodu.
Děkuji Vám velice za odpověď.
Tak to mě mateřskou taky nedají když jsem na pracáku a koncem roku budu mít miminko.To nebudu mít odpracovaný ty dny a dají mi tu 4 letou variantu.