Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, je mi 16 a jsem těhotná, přítel je plnoletý a rozhodli jsme se si to dítě ponechat, protože finančně jsme zajištěni, ale nevím jak to bude vše probíhat. Na internetu jsem četla, že dítě připadne do péče mojí matce? Co mám dělat když ho chci vychovávat sama s přítelem?
Dobrý den, je mi 16 a jsem těhotná, přítel je plnoletý a rozhodli jsme se si to dítě ponechat, protože finančně jsme zajištěni, ale nevím jak to bude vše probíhat. Na internetu jsem četla, že dítě připadne do péče mojí matce? Co mám dělat když ho chci vychovávat sama s přítelem?
Určitě nepřipadne do péče tvojí matce, ale určitě v tom nějak bude figurovat, to už ale nevím jak, tak snad někdo poradí ![]()
Vzít se s přítelem a nechat se zplnoletnit, řeší se to nějak přes soud, ale postup neumím.
Do péče ne, tvá matka by byla pověřena poručnictvím, což by znamenalo, že by byla jakoby zákoným zástupcem jak tvým tak dítěte, dokud by tobě nebylo 18 let, pak to automaticky připadá na tebe. Ale když píšeš, že přítel je plnoletý, nevidím jediný důvod, proč by se to mělo dělat
Rézinko, jsem ráda, že si ten dáreček necháte ![]()
Je skvělé, že jste finančně zajištěni. Budeš mít klid na péči o miminko.
nechat se před soudem zplnoletnit? Jestli to teda v 16 jde…? Spolužačka to absolvovala, ale to jí myslím bylo 17, tak nevim jestli to hraje až takovou roli.
Pokud je přítel plnoletý, pak není důvod, aby dítě připadlo do péče tvé matky. Na úřadu pouze musíte s přítelem souhlasně prohlásit, že je otcem dítěte, aby mohl být zapsán do rodného listu. Rodičovský příspěvek by měl být vyplácen přítelovi.
moje mamka otěhotněla v 17 a nechávala se zplnoletnit..podle mě by to mělo jít i v 16:)
a gratuluju:)..
a co na to vaši, jestli se můžu zeptat??moje mamka byla na prášky, když sem já otěhotněla a to mi bylo ,,už,,20:D
Ano zplnoletnění jde, ale bojím se, že moje mamka bude chtít aby to dítě bylo v její péči abych si nezkazila život, ale mi se chceme s přítelem nastěhovat k sobě a vychovávat ho sami
… No a naši to ještě nevědí
Zatím přemýšlíme jak jim to oznámíme:)
Réézina píše:
Ano zplnoletnění jde, ale bojím se, že moje mamka bude chtít aby to dítě bylo v její péči abych si nezkazila život, ale mi se chceme s přítelem nastěhovat k sobě a vychovávat ho sami… No a naši to ještě nevědí
obligátní otázka - je sice hezké, že chcete žít spolu a dítě vychovávat, ale jak to máš se školou? Co tvoje vzdělání, taky jste na to už pomysleli?
Rézi, držím ti palce, je to dobré rozhodnutí, když se chce tak se zvládne všechno i škola. ![]()
Réézina píše:
Ano zplnoletnění jde, ale bojím se, že moje mamka bude chtít aby to dítě bylo v její péči abych si nezkazila život, ale mi se chceme s přítelem nastěhovat k sobě a vychovávat ho sami… No a naši to ještě nevědí
Tak znovu, pokud je přítel plnoletej, tak může bejt úplně jedno co máma chce, protože do péče by ho dostala tak akorát soudně a musea by prokázat, že nemáte dostatečné prostředky, bydlení atd. na výchovu dítěte a jelikož píšeš, že jste fin. zabezpečeni, tak to snad nehrozí…Já taky otěhotněla v 16, dceru jsem si nechala s ex jsme nezůstali (s odpuštěnim debil na druhou), takže jsme to právě řešili po narození dcery tím, že moje maminka zažádala o poručnictví, to jí bylo hned při prvnim stání umožněno, protože to byla dohoda, pobírala poručnický příspěvek a na mě byl napsaný rodičák, v 18letech mi už jen přišel dopis, že se poručnictví automaticky po dovršení mé zletilosti ruší a já se stávám zákoným zástupcem svého dítěte.....ale jde tam opravdu jen o to, aby za dítě nerozhodoval nezletilý, takže jelikož přítel již dovršil 18let je zýkoným zástupcem dítěte on a ty se jím automaticky stáváš jakmile zletilosti dovršíš.....a co se školy týče, pokud můžu poradit tak to začni řešit co nejdřív, třídní ti určitě řekne co a jak, já měla tenkrát individuální plán, ale jak která škola ho povoluje, někde je individuál (docházíš jen občas na nějakou hodinu a zkoušky) a někde jde dálkové (jen zkoušky, sem tam osobní konzultace, některé školy (ty hodně těžké) ti ale neumožní ale ani jedno, ale to je dnes spíš vyjímka, takže hodně štěstí ![]()