Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No tak ať zavolá Policii, policajti přijedou, zjistí, že 17letý je opilý a beztak si rodiče najdou a budou řešit, že zanedbali výchovu, + nahlásí to na OSPOD, bratr je docela hloupý, takhle udělat problémy
@Anonymní píše:
Dobrý večer,
psala mi kamarádka o radu. Vzhledem k tomu, že neznám odpověď tak píšu sem a budu doufat, že to někdo rychle odpovi.
Kamarádka měla zaukul pohlidat svého 17leteho bratra. Bez jejího souhlasu doma uspořádal party a jsou zde opilí lidi po 18. Jejich rodiče jsou mimo město a kamarádka nevi zda má zavolat policii, protože nechce nést zodpovědnost za problémyPředem moc dekuju za odpovědi
A jak si kamarádka myslí, že by ji policie zbavila odpovědnosti? A za co je vlastně doopravdy odpovědná?
Prostě smůla, párty končí, všichni domů, krom bratra. Ten do postele a zítra ráno uklízet. Sedmnáctileté floutky si nemusí vyzvedávat rodiče.
Nebo tam je někdo pod 15?
@TRG píše:
A jak si kamarádka myslí, že by ji policie zbavila odpovědnosti? A za co je vlastně doopravdy odpovědná?Prostě smůla, párty končí, všichni domů, krom bratra. Ten do postele a zítra ráno uklízet. Sedmnáctileté floutky si nemusí vyzvedávat rodiče.
Nebo tam je někdo pod 15?
ale kamarádka přece není zodpovědná za svého 17letého bratra, za toho jsou pořád zodpovědni rodiče, i když nejsou doma,
když Policie najde v restauraci, na diskotéce opilé děti, tak přece okamžitě kontaktuje rodiče a hlásí to na OSPOD, a problémy mají rodiče, ne nějaká sestra
Policii samozřejmě zavolat může, pokud chce nějak výrazněji výchovně zapůsobit. Ale já bych tuhle omladinu kolem 18 let prostě poslala domů. Myslím, že málokdo se napil až s úderem 18. narozenin. Já jsem teda nechodila na žádné diskotéky, ani nikam „pařit“, ale jsem si skoro jistá, že po 15. roce života na různých školních srazech nějaký alkohol byl. Pamatuju si, že jsem určitě nepila na maturáku a na školních výletech taky nic. Ale pamatuju si nějakou chatu, kde jsme slavili závěr školního roku nebo něčí narozeniny a tam jsem určitě aspoň pivo měla. Na bratra bych byla řádně nas-raná, ale pokud ti jeho kamarádi nic nezdemolovali a jen popíjeli, tak bych to dál nehrotila. Je to ještě pořád poměrně telecí věk.
@stinga píše:
ale kamarádka přece není zodpovědná za svého 17letého bratra, za toho jsou pořád zodpovědni rodiče, i když nejsou doma,
když Policie najde v restauraci, na diskotéce opilé děti, tak přece okamžitě kontaktuje rodiče a hlásí to na OSPOD, a problémy mají rodiče, ne nějaká sestra
No právě. Odpovědní jsou ve výsledku rodiče. Byla bych na bratra hrozně naštvaná, mladší sestra mě taky nikdy nechtěla poslouchat a celkem mi to cuchalo nervy. Na nic bych nečekala, vyhodila je a nazdar. Když zavolá policii, bude policie volat rodiče. Pokud to není nutné a není tam nikdo vyloženě mladý, tak bych zkusila jako první ty lidi prostě poslat domů.
@TRG ptala se zda by je policie vyvedla. Kdyby bylo tak jednoduché je dostat pryč tak mi nepíše co má dělat, nevím v jakem věku jsou ostatní. Jde jí o to aby i ona neměl problem, protože už je dospěla
@stinga dám jí to vědět. Nebyly jsme si ani jedna jistá zda by i ona sama za to nemela problem
Jinak nechci vířit diskusi. Bratr je samozřejmě pitomec, chápu, že jeho sestra s tím má velkou starost. Doufám, že rodiče nebudou ve výsledku naštvaní na ní, že skoro dospělého bratra „neuhlídala“. Mně je přes 30 a kdyby mi bylo třeba jen 20, tak bych asi taky nevěděla, co mám dělat. Kdyby tam popíjel někdo pod 15, tak je to jiné, než jestli to jsou plus mínus stejně staří kumpáni. Kamarádce přeju pevné nervy a jestli zavolá policii, tak to určitě nebude chyba, jen ji upozorni na konsekvence volání i nevolání policie, jak tu správně píše @stinga .
@Anonymní píše:
@TRG ptala se zda by je policie vyvedla. Kdyby bylo tak jednoduché je dostat pryč tak mi nepíše co má dělat, nevím v jakem věku jsou ostatní. Jde jí o to aby i ona neměl problem, protože už je dospěla
dotaz podáváš docela nesrozumitelně, s kým by měla mít kamarádka problém? s Policií, s rodiči nebo s opilými hosty?
v bytě se nachází x osob starších 18 let a všechny jsou opilé a nechtějí odejít? a 17 bratr je opilý nebo střízlivý? kamarádka má kolik roků a proč teda ty lidi pustila dovnitř?
je to prostě podané dost zmateně
@Anonymní píše:
No, dům není její, za bratra neodpovídá. To neznamená, že nenarazí na pitomce, kteří si něco udělají a jejich rodiče budou hledat viníka kdekoliv jinde, než v jejich bezvadném dítěti. Ale ona tam není jediná dospělá, jsou tam i plnoletí kamarádi. Jestli je problém je vyhodit a párty neprodleně ukončit, tak klidně zavolat policii. Zvlášť jestli se to rozjíždí. Jedna věc je hrát karty u piva a druhá chlastat jak duha, usnout u kamaráda na poblitém koberci nebo nedejpříroda vrávorat nad ránem s dvěma promile po silnici.
@Anonymní píše:
@stinga dám jí to vědět. Nebyly jsme si ani jedna jistá zda by i ona sama za to nemela problem
jo - jakože kamarádka nalívá mladistvým? tak to myslíš? no, to je otázka, jak to cajti pojmou - nejlepší by opravdu bylo všechny vyhodit bez asistence Policie - nechat doma jen toho 17letého troubu
Vy jste buď obě velmi mladé, nebo nejsi žádná kamarádka, ale ta sestra, co má nezodpovědného bratra, vítr z následků, ale na té párty už si taky dala aspoň pivo.
Viď?
Nepřekombinuj(te) to. Jestli tam jsou všichni kolem 17-18, tak kamarády vyhodit, bratra se pokusit nechat doma. Jestli je tam někdo pod 15, nebo jestli se to vymyká kontrole, tak holt zavolat policii.
@TRG já sourozence nemám, tak jsem tohle nikdy řešit nemusela a kamarádka je zrovna introvert, co opravdu k alkoholu ani nečuchne, zvláštně mezi lidma. Pošlu jí Vaší odpověď. Děkujeme za radu!
Dobrý večer,
psala mi kamarádka o radu. Vzhledem k tomu, že neznám odpověď tak píšu sem a budu doufat, že to někdo rychle odpovi.
Kamarádka měla zaukul pohlidat svého 17leteho bratra. Bez jejího souhlasu doma uspořádal party a jsou zde opilí lidi po 18. Jejich rodiče jsou mimo město a kamarádka nevi zda má zavolat policii, protože nechce nést zodpovědnost za problémy
Předem moc dekuju za odpovědi