Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dozvěděla jsem se od babiček, že jsem nezvládla spánek mého dítěte a že se teď nemam divit.Jde o to, že se mnou dcera spí v jedné posteli - od narození. Nemá ani postýlku. Obě dvě se nad tím podivují a nechápou. Jedna by dokonce dala postylku do dětského pokoje. Ten taky nemam
Já jim vždy říkala, že spolecne spaní je ale normální a ve svete velmi běžné a že to tak chci dělat.
No, jenže dcera se mi od mala budí každé 2-3h. Občas vydrží 4h. Když rostou zuby, je to klidně co hodina. Nikdy nechtěla dudlik a tak má za dudlik asi mě. Usina u prsa a když se probudi, chce ho, ale někdy se povede ze usne i bez nej. Celkově se teď v 1 roce spánek o trochu lepší. Asi než začnou růst stoličky
Druhy a pro mě větší problém je denní spánek. Když byla mala, měla jsem poporodní deprese a jedine, co pomáhalo, bylo chodit ven. Denně jsem usla 10-15km a dcera krásně spala v kočáru. Jenže pak nebyla moc zvykla spat doma, jedine zase u prsa. Postupem casu a se snížením spánku na 2 jsem měla super režim a chodily jsme denně na 2 prochazky a ona u nich spala 1,5-2h 2× za den. Výjimečně spala v nositku, ale to kdyz měla spanky 3.
Opět nepochopení proč nemam postylku a proč nespi doma.
A teď ten kamen úrazu - je ji rok a nespi nikde. Ani kočár, ani nositko (to jedine občas vyjde), doma u prsa neusne (a ani to už dělat nechci, naopak chci odbouravat noční kojeni) a ze bych si s ni lehla do postele a ona usnula je nereálný. Nestalo se to nikdy.
A tak se bojim, ze měly pravdu a ze jsem své dítě nenaucila usinat. Teď je to už začarovaný kruh, protože spi jen 1× denně, nestačí ji to, ale na druhy spánek není čas - dopo mi totiž trvá ji uspat klidně 2h. Většinou to konci nositkem, z kterého ji zase neumím vyndat, takže spi max hodinu, protože to v nen dele nejde a mě stejně dost bolí zada. Mám tedy nonstop pretazeny dítě a jsem z toho nešťastná. Dneska spala 35 min…večer už byla vyrizena, ale v kočárku koukala kde co lítá a neusnula a možná by zvládla usnout v nositku, ale už bylo moc hodin a radši jsem ji dala dřív spat.
Prosím o jakoukoliv radu, jak se to dá napravit a co s tím. Prý všechny děti v jednom roce spi celou noc ve své postýlce a ve dne 2-3h v postýlce, zatímco moje roční dítě spi sotva hodinu v nositku a ještě mě to stojí hodně nervu
P. S. Je možné, že až začne chodit, bude víc unavená a bude třeba aspoň lépe a více spat? Přijde mi, jak kdyby to byl nějaký bojkot spánku, protože to přišlo náhle, jeden den spala ještě klidně 2-3h za den (na 2×) a pak najednou konec, spat nebudu a nic a tím matko neudelas
Do jisté míry mají pravdu. Postýlka nutně nemusí být v dětském pokoji, ale pro vytvoření rituálu denního a nočního spánku je důležitá. Čím déle si na ni začne zvykat, tím hůře a bolestivěji se bude režim spánku vytvářet. Pravidelný denní režim vytváří dítěti pocit bezpečí.
Tohle nevymyslis..babky jsou chytré bo si nic nepamatuji..Mne v roce prestavalo dite uplne spat
Jedou ji zuby, učí se chodiť, mluvit..za tyden bude vse Jinak.Ale nenos ji kdyz te boli zada.Ja pak vzteklinu pridrzovala a hladila, i kdyz se vztekala.
Ani když ji dáš do kočáru, polozis a sklopis boudičku co nejvic ať necuci co kde litá? V kolik hodin ráno vstává a v kolik jí dáváš spát? Třeba ještě není unavená.
Já mívám dceru od mala v posteli, i syna jsem tak měla ale dávala jsem je i do postýlky protože jsem měla strach aby nespadli na zem a to máme postel z obou stran zajištěnou, ale nohy ne. Až jsem šla spát já a oni se vzbudili na kojení tak spali v posteli, takže jsou zvyklý na oboje.
Já jsem měla u obou dětí postýlku přiraženou k posteli a sundaný bok. Dcera to ted má s malým taky tak. Máš ho u sebe, přitom má svoji postýlku
@flybe no nevím jestli nepamatují, ale zejména tchyně je skvělá, ta mi dokonce minule řekla, ze se sousedům narodila holcicka a ze prý spi v postýlce a to ji je měsíc. Tak to mne taky spala v posteli, nebo u me v náruči, když ji byl měsíc ![]()
Myslíš ze se to ještě změní? Já jsem z toho úplně na nervy, režim jsme do teď měly, denně usinala 5-10 ve stejný čas, odpo to samé, večer koupání a spat, teda u prsa, ale usne za 15 min.
Teď je to vzhůru nohama. Je pravda ze se učí chodit, ale zatím jen doma, zuby rostou, zatím jich ma tedy par, takže rostou jen rezaky, do toho byla na ocko a pak nemocná, ale to naopak spala dobre ![]()
Máma říkala, ze až začne chodit venku, tak kočár mohu klidně prodat, ze v něm nespi teď a až bude chodit, tak tam nebude uz vůbec. Nositko jak píšeš me nebaví a uz jsem s nim nechtěla začínat, to mam spis když ji něco trápí, abych ji nemusela nosit jen na rukou. No a to kojeni taky nechci přes den zavádět a v posteli sama spat neumí jak jsem psala. Tak mi přijde ze jsem v haji ![]()
Mám syna 7 měsíců, nejdéle spí venku na vzduchu, nebo pokračuje v kočáru doma. Na noc je v postýlce, přes den doma usíná v naší posteli u lesa, případně během noci ho beru k sobě. Doma přes den spí max půl hodiny a budí se. Takže minimálně jednou chodíme na delší procházku, jinak tak dva spánky přes den doma a postýlka tedy jen na noc, kam ho přenášíme, protože usíná u kojení v obýváku
Nevim, co bych poradila, snad jen útěcha, že se to zlepší. Mám dvě děti, spí s námi v posteli, svoji postýlku nikdy neměly. První dítě spalo ukázkové, celou noc od půl roku, krásné venku v kočárku, taky jsem byla zvyklá hodně chodit venku. Druhé dítě nespalo vůbec, ani v noci, ani ve dne, trochu spala venku v kočáru. Budou ji 3 a budí se v noci pořád. Od roku spí jednou denně po obědě, jak dlouho, záleží na tom, jak se utaha. Co začala běhat, spánek se prodloužil. Doma nám trochu pomohlo úplně zatažení žaluzií, co největší tma, venku to nešlo vubec. Každé dítě je jiné. Nenechte se vynervit, bude líp. Kolem toho roku to bylo asi nejhorší.
Jo a ještě jsem si vzpomněla, že jsem v tomhle věku musela první dceru vyloženě znehybnit zády k sobě aby se uklidnila a usnula. Chvíli knourala a pak usnula. Jinak mě dokázala skákat po hlavě jak dlouho.
Vies co, niekedy deti uz nepotrebuju tolko spat, tiez som z toho na prasky, dopo da max 40 min, odpo 30 minut a konec, ma 14m. A tiez si pres den, treba aj 30 minut po zobudeni mne oci, jakeby bola unavena. No nenadelam nic, uz to neni mesacne mimino co denne naspalo 20 hod
Uz si musim zvykat, ze proste uz bude spat treba len 1× denne a aj to polhodinu-hodinu a cau a zvysok dna sa jej musim venovat
A 2 hod by som ju teda neuspavala, ja pokud do 15 minut nespi, tak ju berem a idem sa snou hrat, nebo delat nejaku cinnost kde viem ze sa unavi, kde musi delat nejaky pohyb napr.To delam nie len u dennych ale aj nocnom uspavani,2 hod uspavat, to musi byt masaker pre teba aj dieta. Podla mna treba viac unavit..Neviem no, ono tazko sa radi, kazdy dieta je unikat a kazde potrebuje nieco ine
Jo a taky spi so mnou v posteli(postel nemame, jen matrac na zemi, aby nespadla),a v noci taky kojim este, kludne aj 10×, ale to je jenom take pocucanie, jakoze joo mamka tady je a spi dalej, iba mozna 2× sa poriadne napije, ze pije aj par minut.
Deti se mnou spis v posteli a je jim 7 a 4. Budou tam, dokud neprohlasi matku za trapnou a neodstehuji se samy. Nazory ostatnich jsou mi nekde, a ze jsem si jich vyslechla. Ja si tu nasi blizkost uzivam a oni zatim taky.
Jinka starsi dite bylo a je nespavec a mohla jsem se stavet na hlavu, podle tabulek nespal nikdy. V roce mel jeden denni spanek a ve 2 zacal denni vynechavat uplne. Nejhorsi byly vzdy ty prechody, mozna jste v tom stadiu. To to litalo tam a zpet a nekdy naspal fskt minimum, taky jsem byla vyrizena, to chapu…ale dite proste spat neprinutis. Muzes mu vytvorit co nejlepsi podminky, to jo, ale proste kdyz neusne, tak neusne ![]()
Takze…muzes tohle babickam ukazat, ze rozhodne ne vsechny deti spi podle nejakych jejich predpisu. Delej to tak, jak citis ty, ze je nejlepsi.
@JancaS84
Jj my máme také všude okolo postele zábrany plus kameru, takže se nebojím, ze by spadla, navíc jdu spat většinou hodinu po ní ![]()
My to měly do nedávná takto a fungovalo to zhruba od 7 měsíců do 12ti měsíců:
6:30-45 budicek (Jako menší spala do 7-7:30)
10:30-11:00 usnuti venku, spánek cca 1h, výjimečně více, ale to jsem ji obcas budila, aby pak vyšel odpo spánek.
Druhy spánek 16:30-17:00, pokud spala dele než hodinu, v 18h jsem ji probudila.
Ve 20h koupání, pak do postele a do 21h spala
Teď (13 měsíců)
7:00-7:30 budicek
V 10h je doma unavená, jdeme ven, ale neusne. Usina pak okolo 12:00-13:00 (o víkendu v 15:00!) v nositku, v kočáru by vydrzela jinak zase třeba do těch 15h. To bylo fakt šílený co delala - jak kdyby byla poprvé venku
potom byla už očividně strašně pretazena a brecela, začala dělat most
No koukali jsme jak blázen.
Potom už spat nejde (dnes spala 30 min, včera 1,5h, ale musela jsem ji vyndat z nositka a dat prso, aby zas usnula, protože jsem šla k zubari a musela jsem ji dat do postele - pak spala hodinu a vzbudila se s placem, ale včera jsem měla dojem, ze ji to i stačilo. Šla spát pak ve 20h.
Dneska jsem ji dala spat v 19:30, usnula taky ve 20:00. Za cely den spat 30 min mi přijde strašně málo. Já měla pocit, ze ji vyhovují ty 2 spanky.
A když ji polozim v kočáru tak silene řve, to nemá rada. Musí sedět nebo mít pololeh, když ji dam boudicku, tak brečí. To vše dělam když vytuhne. Vždycky fungovalo, ze kouká ven, občas jsem ji něco vypravovala a ona v klidu usnula. Byla to taková moje každodenní jistota.
@JancaS84 píše:
Jo a ještě jsem si vzpomněla, že jsem v tomhle věku musela první dceru vyloženě znehybnit zády k sobě aby se uklidnila a usnula. Chvíli knourala a pak usnula. Jinak mě dokázala skákat po hlavě jak dlouho.
Jak myslíš znehybnit zády k sobě?:)
Dcera spala ve své postýlce, kterou jsem měla vedle svojí postele. Po obědě spala v kočárku, skoro do 2,5 let, kdy jsem jí přesunula do postele, kvůli školce. Syn spal ve své postýlce asi půl roku. Měl postýlku v rohu ložnice a já k němu musela vstávat, takže jsem si ho v noci nechávala už v posteli. Od půl roku už v postýlce být nechtěl, tak jsem postýlku asi v roce odstranila. V kočárku spal také zhruba do 2,5 roku. Obě děti neměly problém přejít na spaní v posteli. Větší postel dostaly kolem 2 let. Dcera měla postel asi do 6, nebo 7 let v ložnici. Pak jsme dětem udělali vlastní pokoj a šly do svýho pokoje. Synovi je 6,5 roku a občas v noci přijde do ložnice. Dcera v 10 letech přijde jen výjimečně, když se bojí, třeba bouřky, nebo ji bolí bříško. Trváme na tom, že usínat budou ve vlastní posteli, ale když se v noci, nebo k ránu vzbudí a přijdou, místečko pod naší peřinou vždycky najdou…
Nepřijde mi, že by byly nějak rozmazlené. Ale je pravda, že moje mamka mi také, zhruba od dvou let syna, říkala, že bychom ho měli směrovat do vlastní postele. Ale mě, ani manželovi to nevadí, takže si to děláme podle svého ![]()
Dekuji moc za vaše reakce, jsem rada, ze v tom nejsem sama a neudělala jsem nějakou zásadní chybu.
Ten denní spánek - mne proste přijde, ze se tomu naschvál brání. Dneska měla už úplně červený oči, každý pokus o to aby spala skončil brekem anebo se snažila vylézt z kočáru a pak rvala ještě víc. Přijde mi ze unavená byla, ale nechtěla usnout. V tom nositku pak asi neměla už na vyber, tak vytuhla docela rychle.
Kez by to pominulo. Ať spi klidně jen 1× denně, v kočárku, ale ať spí
A trochu předvídatelně ![]()
Dozvěděla jsem se od babiček, že jsem nezvládla spánek mého dítěte a že se teď nemam divit.
Jde o to, že se mnou dcera spí v jedné posteli - od narození. Nemá ani postýlku. Obě dvě se nad tím podivují a nechápou. Jedna by dokonce dala postylku do dětského pokoje. Ten taky nemam
Já jim vždy říkala, že spolecne spaní je ale normální a ve svete velmi běžné a že to tak chci dělat.
No, jenže dcera se mi od mala budí každé 2-3h. Občas vydrží 4h. Když rostou zuby, je to klidně co hodina. Nikdy nechtěla dudlik a tak má za dudlik asi mě. Usina u prsa a když se probudi, chce ho, ale někdy se povede ze usne i bez nej. Celkově se teď v 1 roce spánek o trochu lepší. Asi než začnou růst stoličky
Druhy a pro mě větší problém je denní spánek. Když byla mala, měla jsem poporodní deprese a jedine, co pomáhalo, bylo chodit ven. Denně jsem usla 10-15km a dcera krásně spala v kočáru. Jenže pak nebyla moc zvykla spat doma, jedine zase u prsa. Postupem casu a se snížením spánku na 2 jsem měla super režim a chodily jsme denně na 2 prochazky a ona u nich spala 1,5-2h 2× za den. Výjimečně spala v nositku, ale to kdyz měla spanky 3.
Opět nepochopení proč nemam postylku a proč nespi doma.
A teď ten kamen úrazu - je ji rok a nespi nikde. Ani kočár, ani nositko (to jedine občas vyjde), doma u prsa neusne (a ani to už dělat nechci, naopak chci odbouravat noční kojeni) a ze bych si s ni lehla do postele a ona usnula je nereálný. Nestalo se to nikdy.
A tak se bojim, ze měly pravdu a ze jsem své dítě nenaucila usinat. Teď je to už začarovaný kruh, protože spi jen 1× denně, nestačí ji to, ale na druhy spánek není čas - dopo mi totiž trvá ji uspat klidně 2h. Většinou to konci nositkem, z kterého ji zase neumím vyndat, takže spi max hodinu, protože to v nen dele nejde a mě stejně dost bolí zada. Mám tedy nonstop pretazeny dítě a jsem z toho nešťastná. Dneska spala 35 min…večer už byla vyrizena, ale v kočárku koukala kde co lítá a neusnula a možná by zvládla usnout v nositku, ale už bylo moc hodin a radši jsem ji dala dřív spat.
Prosím o jakoukoliv radu, jak se to dá napravit a co s tím. Prý všechny děti v jednom roce spi celou noc ve své postýlce a ve dne 2-3h v postýlce, zatímco moje roční dítě spi sotva hodinu v nositku a ještě mě to stojí hodně nervu
P. S. Je možné, že až začne chodit, bude víc unavená a bude třeba aspoň lépe a více spat? Přijde mi, jak kdyby to byl nějaký bojkot spánku, protože to přišlo náhle, jeden den spala ještě klidně 2-3h za den (na 2×) a pak najednou konec, spat nebudu a nic a tím matko neudelas