Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nám skvěle, nikdy jsem neměla problém. Ale loni v létě tu spal kamarád z vesnice a stěžoval si, že ho už v pět ráno budili řvoucí ptáci venku ![]()
Jinak přemýšlím, kdy jsem kde naposledy spala v absolutním tichu. Naši bydlí u lesa, bohužel teda ne na úplné samotě, takže susedovic kohout člověka opravdu klidně spát nenechá…
@Anonymní píše:
Ahoj, nikdy jsem nebydlela v paneláku a teď nás to čeká …upřímně jedine co me děsí, je noční spánek …jsem od malička zvykla spát v absolutním tichu …jak je to v paneláku? Úplně nesnáším pokud bych měla slyšet televizi nebo nějakou dunící hudbu …jak. Se vlastně spí v paneláku?
Vše je o lidech. Bydlela jsem na sídlišti 21 let. Občas bylo kolem rušno, ale nic hrozného. Pak jsem se přestěhovala do jiného kraje a tam to byl děs. Je to o lidech. Někdo má v pej*i a sousedy neřeší, klepe hřebíky třeba ve 23h ![]()
Bydlíme v paneláku hned u frekventované křižovatky v blízkosti velké nemocnice. Jezdí tu hodně autobusů, aut, houkají tu sanitky. Sousedy moc neslyším, tedy alespoň já. Manžel slyší, když sousedka bouchne dveřmi. co bych opravdu doporučila je silný zatemňovací závěs, a připadně špunty do uší. Můj chlap děsně chrápe, já s nimi spím už 7 let, dá se to.
@Anonymní píše:
Ahoj, nikdy jsem nebydlela v paneláku a teď nás to čeká …upřímně jedine co me děsí, je noční spánek …jsem od malička zvykla spát v absolutním tichu …jak je to v paneláku? Úplně nesnáším pokud bych měla slyšet televizi nebo nějakou dunící hudbu …jak. Se vlastně spí v paneláku?
Nikdy jsem tak žít nemusela. Ale několikrát jsem spala u tchánu v bytě. Žijí v posledním patře v paneláku. Mi vadilo ve dne i v noci, jak jezdil výtah. Ty byty mají komory na chodbě. Tak odemykání do komor je slyšet. Chození po chodbě nebo mluvení. Oni jsou na to zvyklí. Žijí tam léta. Asi si časem člověk zvykne. Mi to vadilo, rušilo. Vadilo mi horko. To jsem se tam v létě málem vyvrátila. Nesnáším uzavřený a vydýchaný prostor. Teď u nich v létě zatáhle žaluzie, zavřená okna. Vydýchaný prostor. Už mají klimatizaci asi třetí rok. Tak je to dobré. Než si ji pořídili. Jsem řekla, že do té opičí klece odmítám v létě chodit.
. Záleží na tom kl, koho máš za sousedy. Jednoho jsme za 8 let viděli asi 6×. Naproti bydlí důchodci s velkým psem. Ten je slyšet jen když jde ven. Jo, jako štěně byl slyšet párkrát. Mě se líbí mít pesana za souseda přijde mi to bezpečnější. I přes to, že to opravdu není obranář spíš boj sa. Nad námi mají občas vnoučata a to se dá přežít. A co máme dceru tak ani nehulakaji. Skoro nejsou slyšet. Náhoda?
. Co mi lezlo krkem byli pouliční lampy. Jedna svítí přímo do obýváku
. Do dalších oken svítí přímo světla aut když parkují. To mě dlouho trvalo(žaluzie). Samozřejmě poznám když jdou lidi po Schodech. Ono bude záležet hlavně na tom, kdo v tom domě bydlí, jak tam bydlí a jak se chová. Určitě se zvyknout da ![]()
Naprd, zlatý dům. I když něco je v pohodě, ale to, kde jsme byli naposled, bylo fakt peklo, fuj. Ten predtim Ok. Muj bývalý byt ve vyloučené lokalitě taky Ok, pokud se zrovna nehadali sousedi vedle nebo nade mnou
ale porad lepší, než pražský permanentní hlukovy smog ![]()
A taky samozřejmě záleží na lokalitě a dispozici.
Třeba do naší ulice vjedou jen ti, kdo musí. Půlka oken je otočená do zahrad (ale bez slepic a vyjících psů). A dispozičně je byt výborně řešen - ložnice jsou v klidové zóně, na opačné straně než obývací pokoj, odděleno dlouhou chodbou. Koupelny a záchody řešeny tak, že opravdu neslyším, když někdo spláchne/ sprchuje se. Takže by mě rušilo leda, pokud by někdo dělal rámus přímo v ložnicích nad/ pod námi (což se samozřejmě dít může
naštěstí tam máme jen důchodce
).
Někdy jsou ty paneláky výrazně lépe řešené než leckterá novostavba. Zrovna řeším problém jednoho zoufalého, který má v parádním drahém novém bytě stoupačku přímo za hlavou postele, která o moc jinak umístit vzhledem k neobvyklé dispozici nejde. A pána x-krát za noc vzbudí každé spláchnutí v některém z bytů nad ním.
Tak není panelak jako panelák a nejsou sousedi, jako sousedi. Taky bude asi rozdíl, jestli to má být v centru Prahy nebo v Horní Dolní.
Konkrétně v našem novém, dobře odhlučněnem paneláku na okraji menšího města, s klidnými sousedy, se spí dobře. Některé věci jsou taky o zvyku.
Vyrostla jsem v rodinném baráku ve zdánlivě klidné ulici, ale celá léta mě budili uštěkaní čoklove od sousedů. Zlatej panelák.
Příspěvek upraven 01.03.23 v 22:41
Žila jsem na mnoha místech, člověk si zvykne. Pokud nebudete mít nějakou extrémnost v bezprostřední blízkosti, běžného ruchu si za týden přestaneš všímat. Nedělej si z toho problém předem, vůbec to tak nemusí být. ![]()
Mně to někdy trošku chybí, usínat za zvuků okolí. Sousedova televize, výtah, kroky na chodbě, měla jsem to moc ráda. Trpěla jsem při migrénách, to bylo pekelný. Absolutní ticho jsem tam nezažila snad nikdy, ale ani vyloženě obtěžující hluk.
Hele na h.ovno..my teď hledáme něco jiného..nad námi sousedí s 2 dětma co celý den buší, dupou, řvou..v bytě, po chodbě..
Vedle nás čokl co furt ňafe..v paneláku staré lidi co ty jejich čoklíky venčí už v 6 ráno..
Paradoxně teď co cca 12let bydlím v paneláku se vyspím líp, než předtím, kdy jsem bydlela v domku. Oni ti lidé jsou absolutně tiší, ani telka není moc slyšet. Za to když jsem bydlela v domku. Ti sousedé furt na dvorcích něco dělali, buď řvala cirkulárka, nebo sekačka či míchačka nebo vrtačka. Nebo na svých dvorcích pořádali hluboko do noci nějaké party s tahací harmonikou, nebo pořádali grilovačky, kde se sešlo 50lidí se sudem piva a kde se furt překřičovali. O tom, že házeli nedopalky přes plot k nám raději pomlčím. Zkrátka očistec.