Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj. V rámci praxe jsem byla přítomná transfuzi plodu jak v Podolí, tak u Apolináře. V Podolí to dělali přímo na sále. Pacientky byly hospitalizované, takže z oddělení na sál, tam proběhl výkon a pak zpět na oddělení. U Apolináře to bylo na zákrokovém sálku. Vše probíhá pod UZ kontrolou. Případně se ptej, ale osobní zkušenost nemám.
@Anny2148 Děkuji za zkušenost - ač „jen“ pracovní.
Jak dlouho hospitalizují v Podolí? A v Apolináři jde jen o ambulantní zákrok? Pro mě (kvůli druhému dítku), by byl samozřejmě lepší ambulantní zákrok.
To, že zákrok probíhá pod UTZ, je mi jasné. Předpokládám, že se provádí bez lokálního umrtvení, nebo je nějaká možnost břicho znecitlivět?
Pamatujete si, prosím, jaká jsou rizika po zákroku a zda u nějaké pacientky k nějakým došlo?
Děkuji.
I u Apolináře se jednalo o hospitalizované pacientky, tento zákrok ambulantně neprovádí. Byla jsem u tří výkonů a vždy to bylo již opakované poddání. Komplikace naštěstí nebyly ani jednou. Průběh byl stejný v obou nemocnicích. Do pupečníku se zavedla jehla přes kterou byla podána krev a zárovéň se nabíraly vzorky do laboratoře. Na ostatní otázky bohužel nevím odpověď, byla jsem přítomná jen těm výkonům.
@Anny2148 Děkuji. ![]()
Zkusím se asi obrátit přímo na lékaře z centra fetální medicíny. Snad mi dokáží odpovědět na další otázky.
Dobrý večer přeji.
Podstupovala některá z vás mezi 20. a 34.tt nitroděložní transfúzi? Pokud ano, tak kde a jak to probíhalo před, při a po zákroku?
Moc děkuji.