Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky
vim ze nejste doktori(mozna ale nekdo z lidi tady jo
), ale presto zakladam diskuzi na tohle tema. Pred mesicem jsem porodila holcicku. Byla jsem prvorodicka a porod jsem mela strasne dlouhy :/ kontrakce jsem mela 50 hodin a finalni tlaceni male bylo cca 45 minut takze docela dost fuska. Mala kdyz uz konecne vylezla tak sice zakricela a v zapeti zacala mit trosku problemy s dychanim( dychala nepravidelne a pry vdechla plodovou vodu) tak ji profoukli a dali ji do inkubatoru kde ji pousteli kyslik coz se taky uvadi jako resuscitace. Holcicka jinakv bezvedomi nebyla ani ji nenahazovali. Dostala apgar score 6-6-7 s detailnim obodovanim:
1 minuta:
Akce: 2
Dech: 1
Tonus|:1
Reflex: 1
Barva: 1
5 minuta: se nijak nezmenila
hodnoty stejne jako v prvni minute.
10 minuta:
Akce: 2
Dech: 2
Tonus: 1
Reflex: 1
Barva: 1
No proste hodnoty jsou nic moc, a chtela jsem se zeptat maminek co mely taky podobne nizke hodnoty jestli maji zdrava miminka. Bojim se, ze to treba nechalo nasledky a holcicka bude postizena. Delali ji i sono mozku a to vyslo dobre…mela pry jen drobnou cysticku kterou ma pry vetsina deti a ta se sama ztrati postupem casu, takze to nemam resit a ze ostatni je v poradku. Jde mi o to, ze jsem cetla ze kdyz se do 5 minut apgar skore nezlepsi, tak hrozi trvale poskozeni mozku kvuli nedostatku kysliku a ani ta 10 minuta neni nejak vyssi :/. V porodnici mi jinak nic moc nerekli, jen to ze mala je v pohode jen ze proste mela horsi adaptaci, ze se to stava nekdy a detska doktorka mi tez nic moc nerekla. Mam byt v klidu? nebo se nejak obavat a pocitat radsi i s moznym postizenim?
… Budu rada za vase nazory ![]()
@Megiee co jsem četla, tak horší agar skóre neznamená, že bude dítě postižené. Stejně tak ani 10-10-10nezaručí, že bude dítě v pořádku. Jestli Ti v porodnici řekli, že je v pohodě a jen se hůř adaptovala, tak to tak bude ![]()
Ahoja, ja mela velmi tezky porod zakoncen akutni sekci, pri ktere jsem malem vykrvacela- dostala jsem pak 3 transfuze, dcerku museli ozivovat- mela apgar 2-3-6. Byla pod dohledem neurologu, nez zacala chodit. Je krasna a zdrava holcicka bez jakychkoli nasledku, takze nou stres ![]()
Syn měl skóre 2-2-7. Je naprosto zdravý. Při narození nedychal, nikomu bych to nepřála vidět a hlavně slyšet - to ticho a volání po primari. Budete jen více sledováni na neurologii a u praktika.
@Tichošlápek
To me mrzi
to si nedovedu predstavit
tak hlavne ze to dobre dopadlo!
… no nas prave ani na neurologii neposlali a praktik rika ze vypada hezky, tak asi neni duvod ji tam posilat nebo nevim ![]()
@Megiee Uklidním tě moje první dítě se narodilo s omotanou pupeční šňůru a nalokalo se skažené plodové vody apgar 5-7-8 jen byl pro špatný dýchání první den v inkubátoru, je to naprosto zdravý kluk který byl rychlík ve vývoji už chodil v 8 měsících okolo nábytku a samostatně od 10 měsíců
@Megiee
Syn mel 1-5-6, ozivovali ho, bezvedomi… a je v poradku. Mysli mu hooodne dobre. Hlavne ze nekrecovala a nemela krvaceni do mozku. Mela pomalejsi start, cemuz se po tak dlouhem porodu neda divit. Uzivej si male ![]()
@Megiee ja mela delsi porod, mala spatne dorotovana, zakonceno akutni sekci pro nedootevreni porodnich cest. Kdyz ji vyndali - ticho…nikomu bych neprala
po udajne asi 2 minutach (nejdelsi v mem zivote) zacala kricet, ale zalykala se…dostavala dychat kysliku a sla hned do inkubatoru (do rana jen)… Apgar 6-8-9…je ji mesic a je naprosto v poradku
uzivej male
ber to tak, ze mela tezsi start, ale je v poradku
my se jeste s manzelem bavili s detskou, pro klid v dusi, at nam to v klidu vysvetli (pri porodu to byl stres, vse rychle rychle…)…popripade se zkus tez optat detske dr ![]()
@Megiee píše:
@Tichošlápek
To me mrzito si nedovedu predstavit
tak hlavne ze to dobre dopadlo!
… no nas prave ani na neurologii neposlali a praktik rika ze vypada hezky, tak asi neni duvod ji tam posilat nebo nevim
My jsme šli na neurologii kolem 3-4-tého měsíce po porodu.
@Megiee znám dítě co 3 minuty nedýchalo,nahazovali je-jsou mu 4 roky a je naprosto ok
Nejmladsi syn ma sice v papierech stejneho Apgara jako tvuj, ale podle manzela pediatr trosku fixloval a jeste mu prilepsil ( muz je taky lekar)… syn byl sedivej a hypotonickej jeste nekolik hodin po porodu, dokud jsme hlasite nezacali protestovat, ze se nam nezda… po te uz ro slo rychle a prekladali ho rychlou na ventilaci do sousedniho mesta s neonatologii.Byl na neinvazivni plicni ventilaci nekolik dni, strach jsme meli strasny… ale vsechno dohonil
Zijeme v Nemecku, kde jsou pediatri vyrazne mene tabulkovi … takze chodime jen na normalni preventivni prohlidky. Zadna neurologie a Vojtovka ( kteta by nas v CR jiste neminula) se nekonala. Syn se zacal pozdeji otacet - az skoro na osmi mesicich, ale pak uz zacal brzo lezt a chodit. Aktualne je mu 13 mesicu a je uplne normalni batole ( mam srovnani, je to treti dite). Takze kliiiiid. Vsechno bude dobre ![]()
Druhá dcerka AS 1-3-5 resuscitovana,24 hodin v inkubátoru na pozorování,byla sledována na neurologii první rok,každé 3 měsíce.Ve všem byla napřed,chodit začla v 8 měsících,ve 14 měsících komplet bez plin,teď ve 2,5 letech mluví jak Cicero.Taky jsem měla šílený strach!!!
Holky moc dekuju za uklidneni… to jsou nervy s tema drobeckama
hlavne ze jsou v poradka prckove a doufam ze ta nase teda taky bude ![]()
Syn nalokany zkazene plodove vody, Agpar nizky, tyden na intenzivce a je uplne v POHODE ![]()