Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, potřebuju uklidnit. Minulý týden jsem byla na screeningu který dopadl dobře ale doktorka mne upozornila na nízko položenou placentu. Druhý den jsem začala krvácet a jeli jsme do nemocnice, kde si mně rovnou nechaly. Vše se uklidnilo a mne 23.12. pustili domu a mít klidovy režim ale po přečtení propousteci zprávy jsem se zarazila. Doktor mu ram napsal hrozící potrat v 14+1 a nízko položená placenta. Nevíte proč to uvedl do zprávy? hodně mně to stresuju místo abych byla v klidu a bojím se o miminko.Uz jednou jsem přišla o miminko. Tohle je vytoužené a nač si vzpomínám lékař mi řekl že u nízko položené placenty riziko potratu je
.Mne zcela prekryvala branku a po třech dnech ji mám 11mm nad ní a řekl mi že věří ze se vysoupne nahoru. Máte některá s tím zkušenosti? a aby toho nebylo málo mám zánět pochvy který mi můj lékař zanedbal
takže ještě beru antibiotika.
Kamarádka měla také nízko položenou placentu a krvácela (víc detailů nevím, bylo těžké o tom s ní mluvit). Nevytáhla se, půlku těhotenství proležela v nemocnici. Přesto bylo všechno v pořádku a pár dní před termínem porodila císařským řezem zdravou holčičku
.
Taky jsem měla nízko položenou placentu, postupně se během těhotenství vytáhla, takže byla mimo porodní cesty. To by ale neměl důvod být k panice, je to riziko k porodu, ne k donošení dítěte, prostě by jsi pak rodila SC.
To krvácení nevím, nemáš někde nějaký hematom? ![]()
Já jsem měla nízko položenou placentu, během těhotenství nevystoupila… Byla jsem upozorněna na to, že při každém špinění mám jet okamžitě do porodnice, poprvé to bylo naštěstí až ve 33.tt, ležela jsem tam 4 dny, napíchali mi kortikoidy pro dovyvinutí plic miminka, ale druhý den krvácení naštěstí přestalo, bylo způsobeno především hematomem, což bych si tipovala i u tbe, pokud jsi teprve ve 14.tt, těřko máš miminko tak velké, aby placentu nějak zásadně zatěžovalo ![]()
Nakonec jsem donosila do 36.tt, kdy začalo další hooodně masivní krvácení, dcerka se narodila samozřejmě císařem, maličká, ale úplně v pořádku
.
Pokud se ti placenta po třech dnech posunula o 11mm, myslím, že během těhotenství vystoupí dostvysoko na to, abys rodila normálně. Údajně je to na počátku těhotenství hodně běžné, ale ve většině případů prý vystoupí, u tebe to tak podle mě vypadá
![]()
No podle UTZ hematom nemám a jen mám strach abych miminko donosila v pořádku i za cenu lezeni. Zítrapo ránu jdu ke svému gynekologovi a pak rovnou do rizikové poradny. Doufám že bude vše v pořádku.
Taky mam nizko polozenou placentu, navic se mi to odlupuje, takze maximalni klid - zatim jsem byla v nem. 1×, ale dneska jsem opet krvacela - vcera jsem si dovolila trosku uklidit, takze to chce opravdu max. klid a lezet!
Ahojte maminky. Koukala jsem i na jine diskuze o tomto tematu. Vetsinu z vas to zacalo trapit po 20.tydnu. Spinila jsem uz v osmem tydnu a musela jit na nemocenskou. Nejaky hematom tak doktor videl, ale rikal, ze kdyz budu odpocivat, melo by to byt v poradku. Nemate nektera podobne zkusenosti s krvacenim tak brzo? Je to me prvni tehotenstvi. Vsem vam preju klidne proziti tehotenstvi a porod se stastnym koncem.
Ahojte maminky. Nemate prosim nektera skusenost s timto? Jsem 14+6tt. lezela jaem v nemocnici s krvacenim. Pak me propustily domu a rekly mi ze mam hematom a nizko polozenou placentu. Stale krvacim. Dnes jsem byla na kontrole a rekly mi ze mimi musi jit na potrat v pondeli nastupuji. Nevite jak to delaji, jestly to vyvolavaji nebo pod narkozou? Kdyz mam problem s placentou a zakryva mi porodni cesty tak prece to samo neodejde. Mate prosim nektera skusenosti? Dekuji vsem za odpovedi.
@lindule píše:
Ahojte maminky. Nemate prosim nektera skusenost s timto? Jsem 14+6tt. lezela jaem v nemocnici s krvacenim. Pak me propustily domu a rekly mi ze mam hematom a nizko polozenou placentu. Stale krvacim. Dnes jsem byla na kontrole a rekly mi ze mimi musi jit na potrat v pondeli nastupuji. Nevite jak to delaji, jestly to vyvolavaji nebo pod narkozou? Kdyz mam problem s placentou a zakryva mi porodni cesty tak prece to samo neodejde. Mate prosim nektera skusenosti? Dekuji vsem za odpovedi.
Dobrý den, je mi moc líto, co se stalo
můžu se prosím zeptat, jaká byla příčina potratu? já mám placentu taky nízko, přes branku
děkuju moc
@Pomádka píše:
Dobrý den, je mi moc líto, co se stalomůžu se prosím zeptat, jaká byla příčina potratu? já mám placentu taky nízko, přes branku
děkuju moc
Nevim, jaka byla pricina potratu, ale urcite ne samo o sobe placenta a krvaceni.Ja to mela stejne a dnes mam 11 mesicni prdolku. Muselo dojit k preruseni vyzivy, konec srdecni akce nebo tak neco.Jen tak preventivne urcite ne.
Díky za zprávu, no já plaším, co se dá. Mudr. se právě tvářil, že je to docela problém. Čeká nás ještě nt screening, tak uvidím, co nám řeknou tam…
Ahojky holky,dnes jsem byla na pohotovosti s krvacením ve 12tt,kde mi doktor rekl ze mam nizko placentu ktera presahuje 5cm pres branku a ze se divi ze jsem jeste nepotratila a dosla az do 12tt. Dal mi nejake vitaminy na podporu cev aby se zpevnily a doporucil klidovy rezim. Dost me to vydesilo.
@Celina ano poslal me domu s tim ze s tim se neda nic delat ze se zase natrhla ta placenta a ze se to bude opakovat a ze jakmile to zacne krvacet mam si vzit vic tech prasku a prijit jen kdyz by to krvacelo masivne nebo bych byla nejak vystrasena hodne. Jinak miminko krasne roste a je v poradku.
@Daisy23 ahoj, ja to tak mam od 7. tt. Zacala jsem nejdrive spinit a potom i krvacet. Dvakrat bylo krvaceni tak silne, ze to ze me teklo proudem a neslo to zastavit. Nevedelo se proc, tak jsem lezela 15 dnu v nemocnci. Jsem po umelem oplozeni, takze beru utrogestan a k tomu mi nasadili ascorutin na zpevneni cev. Potom zjistili, ze je to nizko polozenou placentou, ktera presahuje pres cipek (12 mm pres). Bylo mi receno, ze muzu spinit a krvacet az do konce tehotenstvi, pokud se placenta nevytahne. Samozrejme je to velmi rizikove a potrat hrozi klidne i po 20.tydnu. Takze jsem doma, musim lezet, povolene mam pouze wc a sprchu a uz tak lezim 7 tydnu vkuse, ted jsem ve 14. tt. Celych tech 7 tydnu mam kazdodenni spineni. Opravdu nebyl jediny den bez spineni, az posledni asi 3 dny to zacalo ustavat a placenta se mi pry zacina vytahovat, ted dosahuje k cipku. Takze doufam, ze se vytahne uplne (musi byt min 3 cm nad cipkem). Jinak musi byt cisarsky rez. Pri normalnim porodu hrozi vykrvaceni a je ohrozena matka a plod. Jelikoz opravdu spinim a krvacim tak dlouho, tak to nepodcenuju a poctive lezim. Neda se s tim nic delat, jenom lezet a cekat, jestli se vytahne. Porad jezdim na kontroly a doufam, ze to dobre dopadne. Do toho jsem jeste dostala asi nejaky zanet. Mam bakterie v pochve i moci, k tomu bilkovinu v moci. Tak doufam, ze se infekce nedoatane do delohy, kdyz mam to spineni. Nejak si s tim nikdo nevi rady
tak drzim palce, chce to pevne nervy
a opravdu klidovy rezim