Nízkobakteriální strava

31
16.5.12 20:31

nízkobakteriální strava

Mému malému synovi před dvěma měsíci objevili zhoubný nádor středouší… Prý má mít nízkobakteriální stravu..Tak bych ráda zjistila o té stravě více..Nevíte někdo co to obsahuje?? Děkuju moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
397
16.5.12 20:42

Musíte to mít teď těžké, přeju hodně síly… Moc ale nechápu, proč se při tak vážné diagnóze nezeptáte lékařů, kteří dietu doporučili. Já bych teda asi nedala na informace zjištěné na anonymním fóru na internetu :?
Laicky bych to viděla tak, že by malý neměl dostat nic, z čeho hrozí nějaké riziko nákazy, protože i jinak banální průjem by ho mohl ohrozit. Takže nic nepřevařeného, ohřívaného, atd. Ale je to jen můj laický pohled, radši bych se fakt radila s lékařem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
16.5.12 20:43

Je zakázáno požívat : Čerstvé či tepelně nedostatečně upravené : maso, vajíčka, salámy, slaninu, tofu, apod.
Nepasterizované či čerstvé mléko, sýry, tvarohy a jogurty (s výjimkou termizovaných)
Zralé (plesnivé) sýry, med
Studené či chlazené saláty, dresinky (s výjimkou konzervovaných) Čerstvou zeleninu či čerstvé ovoce (s výjimkou okrájeného zdravého jablka či hrušky,
oloupaného banánu či pomeranče)
Nepasterizované i kupované ovocné i zeleninové šťávy a džusy „Čínské“ nudlové polévky
Tepelně neupravené koření (včetně kakaa, máku, ořechů, sušeného ovoce, bylinných čajů, apod.)
Tepelně neupravené „musli“, vločky, apod.
Nepasterizované pivo, studniční vodu, droždí, apod.
Domácí konzervy – jakékoliv (včetně kompotů)
Všechny polotovary tepelně neupravované a všechny potraviny z Fast Food
Točené zmrzliny, prodávané zákusky a dorty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
16.5.12 20:46

děkuji moc :)já se jich ptala..bylo mi řečeno,že nesmí plýsnový sýry,nic co obsahuje oříšky,a žádný jogurty nic co obsahuje živé kultury..ale na netu co jsem něco málo našla tvrdili,že nesmí pomalu nic..proto jsem zmatená… určitě se optám až pujdeme na další chemoterapii… pro jistotu. jen mě to děsí co vše vlastně nemůžou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
16.5.12 20:49

Ladaw… cože co??tolik?? bože a pomalu vše co má rád :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
16.5.12 21:01

u nás v nemocnici se toto dodržovalo u transplantovaných dětí. je to smutné. přeji úspešné a co nejméně bolestné uzdravení. :,( :kytka:
kouknu se ještě do zápisků ze školy a napíšu ti zítra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
16.5.12 21:06

Děkuji moc… budu ráda za každé info :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
16.5.12 21:27

předně držím palce :hug:
nejsem sice odborník na diety,ale jsem potravinář, a vystudovala jsem konzervaci a hygiena potravin mě živí.

ten seznam je docela přesný seznam potravin, které mohou obsahovat z podstaty úpravy a skladování jakoukoliv byť maličkou kontaminaci mikroorganismy. jestli důležité, aby do sebe nedostal ani drobet bakterií, ještě dávej pozor na vaření/ohřev stravy, projít varem, vařit cca 5min, odstavit, přikrýt čistou pokličkou a hnedka jak je to trochu poživatelné konzumovat. neohřívat jídlo v mikrovlnce, není to žádný zákrok proti bakteriím, jen je to teplé… vodu vždycky čerstvě nalít, balenou vodu kupovat s dlouhou trvanlivostí, skladovat v temnu a chladu, otevřenou pak v lednici, ..

koření je největší svinstvo, z hlediska kontaminace, to opravdu vždycky hodně uvařit. a největší epidemie byly většinou ze zeleninových hotových salátů..

je to těžké, ale strava bude asi to nejmenší držte se :srdce:

:hug: :hug: :hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
16.5.12 21:35

ještě čokoláda se nesmí - kvůli plísním

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
16.5.12 21:38

když dáš do googlu termín „nízkobakteriální dieta“, tak první odkaz má být na PDFko se standardem o tomto

www.kdho.fnmotol.cz/…rava_SOP.pdf
EDIT koukám, že odkaz nefunguje, ale vyhledej to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
16.5.12 21:46

No myslím,že pro nás ta strava bude dost velký šok…se divím,že nás na to vše pořádně neupozornili :´( A nevíte zda je u všech pacientu s rakovinou stejně přísná ta strava?? Nebo se to nějak rozlišuje??
Já to hledala na seznamu.. ale pokaždé když jsem klikla na odkaz,tak mě to ukázalo eror. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
16.5.12 21:50

I. Pacienti před a po transplantaci kmenových buněk krvetvorby (HSCT) včetně členů
rodiny by si měli mýt často a pravidelně ruce a to též při přípravě jídla, před jídlem a po
něm.
II. Pacienti před a po transplantaci kmenových buněk krvetvorby (HSCT) – jejich rodiče, by
se měli informovat v místě bydliště na hygienické stanici, jaká je hygienická kvalita
vody, kterou doma používají k pití a tělesné hygieně. V nemocnici smějí pacienti pít
pouze balenou vodu v lahvích, k výplachům dutiny ústní a k osobní hygieně v době
sterilního přísného režimu používají výhradně balené vody (fyz.roztoku), kterou dostanou
na transplantační jednotce.
III. Pacienti před a po transplantaci kmenových buněk krvetvorby (HSCT) musí omezit
stravu na tu, která nepřináší riziko přenosu potravinové infekce způsobené bakteriemi,
plísněmi, viry či parazity. Obecně takové omezení stravy (nízkobakteriální strava) platí u
pacientů po nekomplikované autologní transplantaci po dobu prvních 100 dní. U pacientů
po alogenní transplantaci rozhoduje délka podávání imunosupresivních léků po
transplantaci a údaj o prodělané reakci štěpu proti hostiteli. U nekomplikované alogenní
transplantace platí omezení minimálně do dne+180 (půl roku) po transplantaci, ošetřující
lékař s přihlédnutím k dalším okolnostem event. rozhodne o prodloužení takového
dietního omezení na dobu delší.
IV. Pacienti před a po transplantaci kmenových buněk krvetvorby (HSCT) nesmí
konzumovat nedojedené starší zbytky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
16.5.12 21:57

Tohle je strava po transplantaci kostní dřeně, u pacientů s rakovinou se dávala spíš taková obecně lehčí strava (jako při žaludeční či žlučníkové dietě, nic smaženého, těžkého). Obecně se dávalo, na co měli chuť, aby aspoň něco snědli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
590
16.5.12 22:14

ladaw děkuji za tak podrobnej seznam. Taky jsem to hledala na netu a nic moc jsem nenašla. Na onkologii nám dali brožuru, kde je toho hodně napsanýho, ale ta nízkobakteriální strava tam takto dopodrobna rozepsaná není.
My se řídíme i podle hodnot krve - podle ANC - když má pod 1, tak na to dáváme větší pozor, ale když jí to stoupne, tak může i ten jogurt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
590
16.5.12 22:16

grumi a vám přeju hlavně aby všechno dobře dopadlo. Držte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí