Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
potřebuju poradit. Máme 3týdenní holčičku a když jsme přišli s porodnice, tak dost brečela. Teď už je to lepší. V noci jsem ji chodila kojit do obýváku, aby se manžel vyspal, ale vždycky po kojení děsně brečela, až to došlo tak daleko, že jsem u kojení prostě usnula a probudila se třeba až za 3 hodiny na další kojení. Všimla jsem si, že je malá takhle hodná a pěkně usíná. Naše dětstká doktorka říkala, že to není úplně nejlepší, ale důležitější je, abych se vyspala.
Problém je v tom, že k ránu, jak je asi ospalejší, tak tolik nevypije a pak chce prso třeba po 2 hodinách. Já rozespalá jí ho dám a pak se mi vzbudí kolem 7 hodiny nahotovo a hodně blinká - taky asi proto, že vleže si tak pěkně neodbrkne nebo vůbec a je to v ní asi nakupené. Nechci jí ublížit, ale bývám tak utahaná, že ten spánek prostě nezaženu.
Chci se zeptat, jeslti to měl někdo podobně a jesti se to časem spravilo.
Jo a když usne natvdro, tak se mi ji někdy podaří dát během noci do postýlky.
Prosím nesuďte, ale poraďte, děkuji
dělej co vyhovuje vám oběma, což tohle evidentně jo.
Dala bych akorát bacha abys jí nemohla zalehnout nebo aby nemohla spadnout z postele, jinak bych to neřešila. A hlavně teda bych se bála toho blindění, to bych asi ráno se vždy snažila aby si odbrkla, když víš, že tehdy většinou ublinkává.
Tohle jsem si taky užila i když až o něco později. Lepší když budete obě spokojené, nic jinýho neřeš.
Neboj není to napořád, vyroste z toho ![]()
Starší spal s náma v posteli dokud jsem kojila (do roku a půl
), ze začátku jsem ho dávala do postýlky, ale pak jsem se na to vykašlala úplně. Mladší to má podobně. První spaní si usne sám v postýlce, ale po prvním nočním kojení už spí taky s náma.
Teď jsem „mimo provoz“ 90% dne jen ležím v posteli, takže mladší mrňous tam je prostě se mnou, aspoń se o něj můžu postarat, jak potřebuje a nemusí to řešit nikdo jinej ![]()
Taky jsem nejdřív chodila kojit do obýváku, pak jsem se na to vykašlala, kojila jsem v leže v posteli…občas jsem s usnula a malá pak spala až do rána s náma
a to nemáme velkou postel, jenom takovou tu jedno a půl lůžkovou
Teď jsou malé čtyři měsíce a v noci se nají během deseti minut, takže to většinou nestačím usnout a dám ji zpět do vlastní postýlky
Takže vydrž, bude to jenom lepší ![]()
my jsme to vychytaly az tak…ze mala spala vedle me…ja mela vyndany prso celou noc a vubec sem nevedela kdy se koji a kdy ne…proste kdyz potrebovala tak ucucla a spalo se dal ![]()
Ahoj
Já taky ze začátku chodila do obýváku po měsíci jsem byla tak unavená,že jsem se bála abych nepřišla o mlíko. Od té doby spí se mnou pokud usnu při kojení. Nikdy jsem ho nezalehla. Spíš bych se bála toho blinkání. Ale třeba když si trochu odpočineš tak pak to ranní kojení zvládneš být vzhůru. Necháš ji brknout s spíte dál.
taky jsem ze začátku párkát usnula při kojení omylem a malý zůstal s námy v posteli a teď už to tak dělám normálně. při prvním nočním kojení si ho vezmu do postele obložím polštářem aby nespadl dolů nebo aby ho manžel nezalehl a spíme tak do rána nebo do dalšího kojení. malej je v posteli s námy klidnější a lépe spí.
Malej se mnou spí od narození v posteli. Prošli jsme obdobím, kdy pil po hodině, v tu dobu bych si nedokázala představit ho věčně vyndavat a zandavat do postýlky, bych se zhroutila. Teď poslední 3dny najednou jako když utne a budí se 2× za noc. ![]()
Nikdy jsem ho nedávala odkrknout, ale on teda celkově není blinkací. První syn byl blinkací, ale s ním jsem to dělala stejně, občas se mu mlíčko v noci vrátilo, to jsem skákala z postele jak srna, abych ho obrátila obličejem dolů a vyklepala to z něj.
Určitě se to upraví, pro malá miminka to blinkání není jak pro nás, oni tím zkrátka upouštějí ty přebytky. Já teda nejsem schopná spát s dítětem, co má prso v puse, bolí mě pak záda z té pozice, takže prso nahrazuju dudlíkem, když vidím, že už netahá.
Taky v tom nevidím problém, staršího syna jsem měla u sebe v posteli celou dobu, co jsem kojila. Jen bych si hodně pohlídala, aby po kojení nezůstalo prso v pusince, aby miminko nedudlalo na prázdno.
Jinak to ranní blinkání může být buď z neodkrknutí, nebo i z přepití - to bývalo u nás taky, nad ránem většinou ublinkával.
U mladšího pak hodně pomohla postýlka se sundanou bočnicí a přisunutá k mojí posteli. Ale ten chtěl vyloženě spát sám, jen cítit mou ruku a podat dudlíka.
Takhle v začátcích je nejdůležitější, aby jsi se vyspala
.
Deti s nama spaly v posteli a bylo po problemu. Prvni byl jeste ve svy postylce, ale kojeni kolem 4 rano udelalo svoje, usinala jsem v sede, takze nakonec bylo nejlepsi reseni ho proste vzit do postele. Druhou uz jsem mela v posteli celu noc, odrihnuti jsem resila tak, ze jsem si ji dala napric pres bricho, brkla si a bylo a ja se nemusela skoro pohnout ![]()
A jestli se bojis presunu do svy postele, tak u nas nebyl nejmensi problem ![]()
Úplně stejně:-) V noci jsem kojila v posteli a samozřejmě často usnula. Kolikrát jsme tak prospali skoro celou noc. Já měla vždycky zapřený loket do polštáře s polystyrenovými kuličkami, takový můj hand made kojící polštář. Takže jsem se nepohnula. Malá takhle vždycky naspala víc než sama v postýlce. Já neměla mlíka na rozdávání, takže se mi nepřecpávala a stejně sama během pěti minut usnula a prso vypadlo z pusy.-) A jak byla ve vyvýšené poloze, neměla ani problém s napolykaným vzduchem.
Teď už nekojím, ale uspávání probíhá stejně v náruči a se zpíváním. Po usnutí jde ale do svýho.
Ahojky já taky dost dlouho kojila ve spánku, prostě jsem malýho vzala, šoupla mu prso a bylo to, pak jsem se třeba probudila a on si vedle mě vesele pochrupoval. Někdy se mi podařilo vrátit ho do postýlky, jindy chtěl prso znovu, tak jsem mu ho dala. Stále ještě dvakrát za noc kojím, ale už se mnou neusíná, protože už to není ani tak o kojení, jako s píš o kontaktu a podudlání. Do dvou minut je tvrdej a jde zpět do postýlky, kde vydrží další 3-4 hodiny ![]()
Pokud vám to oběma vyhovuje, dělej to tak
do ničeho se nenuť, ono se všecho časem vyvrbí a srovná ![]()
Mně se malý v noci budí na kojen po dvou hodinách, nad ránem už po hodině a to jsou mu tři měsíce. Doufala jsem, že si intervaly časem prodlouží, ale zatím nic.
Z tohohle důvodu spí se mnou v posteli, postýlka se nám do ložnice nevejde, takže je v obýváku a to bych nezvládla chodit osmkrát za noc ho nakojit.
Klidně ať u tebe spí, když vám to vyhovuje. Dej kolem něho polštáře nebo kojící dlouhý „buřt“. Po kojení jí nechej odkrknout nebo aspoň chvíli drž ve vzpřímené poloze. Nám na ublinkávání pomohl Gastrotuss.
Děkuji všem, doktorka říkala, že jí přijde malá hodně neklidná, jak kdyby měla trauma z porodu a že je asi hodně klidná, když mě má takhle blízko a cítí mě. Že bude asi i malinko závisláček … tak uvidíme. Přes den ji dám do postýlky i když ještě třeba úplně nespí, ale v noci prostě ne
Děkuji, ráda slyším, že v tom nejsem sama ![]()
ahoj, mam skoro 4 tydenni holcicku a mame to uplne stejne, vetsinou ji teda nakojim, necham odkrknout a polozim do postylky, ale nekdy se stane, ze uz jsem tak hotova, ze usneme u kojeni obe a spime az do dalsiho ![]()
takze jsem moc neporadila… ![]()