Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, moje malá 3 měsíční holčička spinkala v noci krásně. Mela jsem ji zavinutou v plene a prikryrou peřinou. Ale z plenky se postupně začala dostávat. Většinou vstávala mezi 3 a 4 a pak 6 nebo 7. Pak z ničeho nic, ze dne na den sebou v noci začala házet, bouchat rukama a nohama do matrace ale hlavně od půlnoci se budi na kojeni co dve hodinky. Uspávám kolem 8, nic jsem nezměnila, vše dělám stejně…
Ono kolem toho třetího měsíce se jim ten spánek, mimo jiné, často mění. A může se měnit ještě několikrát než vyrostou. Taky může procházet růstovým spurtem, to má pak pořád hlad, takže bude taky častěji vzhůru, ale to netrvá dlouho.
Bohužel během prvního roku se spánek a denní režim a spoustu věcí dost často a dost nepředvídatelně mění - mozek se bouřilivě rozvíjí a dík tomu věci co platily jsou najednou jinak.
PAk už si to celé sedne a nebude to tak výrazné, ale teď je ptořeba obrnit se trpělivostí na učit se ji dávat na hlídání dalším lidem, jak to jen půjde a vyspat se.
Ja zrovna tri mesicni soupla do postylky po kojeni, kojila se i v o pul 1 v noci. Presne vim, ze kolem 5 se zacne budit znova a to uz mi nezaspi a bude se vstavat. A to milost dama dneska do 22 byla vzhuru
a vcera treba na kojeni co 2h jako budik. Na tesno byvala zavinuta prvnich par tydnu. Ted je v zavinobacce na volno.