Noční spánek u novorozence

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
563
4.8.04 12:46

Noční spánek u novorozence

Ahoj holky,

můžete mi napsat svoje zkušenosti s nočním spánkem? Náš malý krásně spí přes den, dokonce si někdy jen tak kouká v postýlce a usne sám, ale zato v noci je to bída. Evidentně se mu nechce spát, nejradši by pořád byl u prsa (i když hlad mít snad ani nemůže, jen ho to uklidňuje), dudlík odmítá, a tak podobně. Když mu dám napít, tak vypadá, že spinká, ale jak ho přenesu do postýlky, hned kouká a začíná protestovat. Zatím je maličký (11 dnů), ale jen by mě zajímalo, kdy se to u vašich miminek upravilo, případně jestli se to upravilo „samo“ nebo jste tomu nějak musely napomoct.

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
80
4.8.04 13:25

Ulriko, každé dítě jiné. Je pravda, že novorozenec nemá ještě spánkový rytmus a tak se teprve učí rozlišovat den a noc. Moje děti ze začátku usínaly samy úplně v pohodě, ale pak ani náhodou ;-) Buď usly u kojení (90%) nebo chtěly „uspávat“ jedním z rodičů. Já to docela chápu, také se mi lépe se usíná, když se k někomu přitulím. :-)
Obecná rada je zavádět ukládací rituály, třeba: „koupel - kojení - zpívání - "pusinka“ hračce - položení do postýlky", ale že to bude fungovat ti opravu nezaručím.
P.S.: Dudlík některé děti nechtějí a je to dobře. Mám zkušenosti s obojím a bez dudlíku je to lepší. A vůbec neplatí rovnice „nemá dudlík - dumlá palec (nebo něco jiného)“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2434
4.8.04 14:39

Ahoj Ulriko,
přesně jak píše Gábi, každé děťátko je jiné. Některá miminka spí hezky v noci od narození, některá po šestinedělí (dcera mojí kamarádky), některá po roce… (to je případ mojí dcerky). Naše holčička většinou sama neusnula takže než bych jí i sebe trápila pláčem třeba hodinovým, radši jsem jí nosila tak dlouho dokud neusnula. Většinou to netrvalo déle než 10-15 minut. Nosila jsem ji ve svislé poloze, hlavičku měla na mém rameni. Když usnula, pochodovala jsem ještě tak 5 minut aby se při odložení neprobudila. V noci jsem kojila po 2-3 hodinách, dost hrůza. Nejhorší bylo, že se nechala nosit jen u mě, u tatínka řvala, k mé lítosti. V 10 měsících se sama odstavila a pak už ani nechtěla nosit, usínala při mém zpěvu (moc to nechápu, ale miminkům vůbec nevadí neumíme-li zpívat…) a spala od té doby většinou celou noc. Na dudlíka si zvykla postupně, teď je jí 2,5 roku a neusne bez něj :-(
Na ukládací rituály je podle mého názoru v 11 dnech brzy, „moudrá kniha“ uvádí tak od 6 měsíců. Taky prý pomáhá hopsání s miminkem na míči nebo nošení v šátku.
Za 2 měsíce se mi narodí druhý potomek tak jsem moc zvědavá jak to bude se spaním tentokrát.
Katka 32tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
4.8.04 14:49

ahoj ulriko, náš filip byl drobeček, kterej spíš po kojení hned usnul. Navykli jsme si, že než má večerní kojení, tak se vykoupe. Vodu má rád, dokáže je zklidnit, pak papal, většinou usnul, když ne a nejevil známky, že by si ještě dal mlíčko, tak ho táta houpal nebo jej fascinoval hrací kolotoč nad postýlkou že usnul. Dudlíka jsme nepotřebovali. V noci jsem kojila jen jednou většinou. Teď máme 2,5 měsíce, přes den moc nenaspíme, koukáme na svět, chtěli bychom zkoušet lést a překulovat se a večer po koupeli buď usneme nebo žvatláme na tátu a ještě jedno mlíčko dostáváme kolem půl jedenáctý, pak už spíme až do šesti do rána. Před večeří funguje dobře zdravotní procházka v kočárku.Tak hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.8.04 21:34

Ahoj Ulriko,

dovol, abych prispela trochou do mlyna. Neverim, ze dite zacina vnimat ritualy od 6 mesice a neveri tomu ani zkusene porodni asistentky, jak jsem se s nimi o tom bavila, dite vnima okamzite a okamzite si fixuje KOUPANI - VECERE - SPANEK, akorat to posledni nekteremu miminku moc nejde a musi se mu poci. Napisu ti muj pribeh…

Rodila jsem v listopadu 2003, spolecne se mnou rodili jeste me tri kamaradky. Dve z nas jsme okamzite od porodnice koupaly v 18h, zacaly jsme brzy, abychom si s rozbalenym mimcem pohraly a popovidaly atd. a nikam jsme se nehonily - mimi pozna moc dobre, kdy je honicka a kdy klidek a pohoda, pak jsme v klidku nakrmily. Presne (+-10min.) v 19h jsme pokladaly mimca do postylky…pripadne jsme jim pred tim neco zazpivaly. Den co den…neexistovala vyjimka, nekdy to slo lip jindy hur, hur znamena, ze jsme uspavaly treba 30min. Ale vzdycky jsme dodrzely ritual v 18h koupani,pak jidlo v 19 zacatek uspavani. Oba kluci spali po sestinedeli od 19h do 4 az 5 hodin do rana, kdy se nakojili a spali dal do 7-8h. Tak to u obou bezi, kolem 5 mesice se zacali budit, ale to jen na cucnuti a usnou, oba jsou dosud kojeni. Od 7. mesice spi zase bez cucnuti nepretrzite celou noc.
Muj Jenik usinal do 4. mesice v rychlozavinovacce, to bylo jedine co vyzadoval, v tom jedinem jsem dala na rady babicek:)
Druhe dve kamaradky se taky snazily o ritual, ale tak, ze napr. jeden den v tydnu odvezli po koupani maleho k babicce, aby si mohli nekam zajit, to znamenalo po koupani dite nakrmit, dat do autosedacky nekam dojet, vyndat jej…atd. Byt to bylo jen obcas 1× tydne nebo 1× za 14 dnu, je zajimave ze v obou pripadech deti v noci nespaly pozdeji se casteji budily a budi se dodnes. Treba je to nahoda, naprosto souhlasim s nazorem, ze kazde dite je jine, ale jde o ctyri kluky narozene +- 10 dnu od sebe a jde urcite o zajimavy vysledek.

Neber to prosim jako dogma, muj nazor je, ze ritual a stereotyp je pro miminka uplne to nejdulezitejsi, zmenu privitaji az tak po 2. roce (to je notoricky znamy vyrok psychologu).
Samozrejme jezdime na dovolene a k babicce na Moravu, ale do 2,5 mesice jsem tento ritual uskostlive dodrzovala a vyplatilo se mi to. neni nic horsiho nez, kdyz je clovek unaveny z nocniho vstavani…

Zdravim, Petra

• Citovat
  • Upravit
Radina
4.8.04 22:07

Máme úplně stejný problém. Teda, ne problém, prostě na svém miminku zkouším, jestli rituály fungují nebo jestli ne. Můj syn měl přísný režim a rituály, přesně jak psala Petra. Usínal přesně v určenou hodinu po koupání a kojení a na kojení se budil po 4 hodinách. S dcerou (15dnů) zkouším nekoupat ji každý den-tak jednou za 2, někdy 3 dny. Malá dotěď nemá pravidelný spánkový režim a zdá se, že je to noční sůvička :( . Jsem už dost unavená a dnes jsem zjistila, že je dobré prospat se přes den s ní, jinak bych to už nevydržela. Dodnes se budila kolem 18 hodiny a pak nespala až do půl dvanácté. Poplakávala v postýlce a v náručí nam pokaždé usnula. Dnes je to první večer, kdy spinká od půl osmé a já právě přemášlím, jestli má cenu jít už spát, nebo počkat až se probudí a spoléhat na to, že zase tak krásně usne jako před osmou. Ten pravidelný režim na dětech opravdu funguje a přestože jsem chtěla mít tohle své druhé miminko takové „akční“ aby mu nevadilo, že nemá fixní režim, budu si muset dobře rozmyslet co vlastně chci. Už to vlastně vím, prostě budeme denně koupat a chodit spát ve stejnou hodinu. Ať si kdo chce co chce říká, ona to i ta nejmenší miminka dost dobře vnímají.
Radka a Betka

• Citovat
  • Upravit
80
5.8.04 10:53

Ulriko, ještě mě napadlo k těm rituálům. Dost mě děsí, když někdo má rozplánovaný den dle harmonogramu, tj. je 18.50 - jdu vařit kaši, je 20.05 - ukládám dítě do postýlky. Brrr. Určitá pravidelnost a rytmus je dobrá a děti to mají rády, ale ne vše se přece děje vše stejně, někdy se protáhne návštěva, někdy se jede na dlouhý výlet, někdy máme plavání, někdy se jí v restauraci, někdy prší a někdy je sluníčko, někdy se mimi koupe a někdy ne, někdy jsem doma a někdy na chalupě nebo u moře atd. Chci tím říct, že chorobné dodržování časového rozvrhu nepřináší nic dobrého, jedině snad frustraci, když to nefunguje - protože stačí málo a vyjede se z kolejí … Miminko je třeba zvykat na změnu, prostě otužovat :-)
P.S.: Miminka také nevyžadují na spaní hrobové ticho, běžné hluky doma i venku ho nevzbudí ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
5.8.04 11:02

Ahoj holky,

moc díky za Vaše reakce. My dodržujeme koupání mezi 18 a 19 hod., ale čekám, až se malý vzbudí. Že bych ho budila, aby mohl být v 18:00 ve vaně, to ne. Ale s tím následným spánkem je to horší. Po koupání a jídle ještě většinou usne, ale pak po dalším jídle už se mu nechce. Nicméně jsme včera dosáhli velkého úspěchu - po boji, který trval tentokrát jen do deseti hodin, malý usnul a budil se opravdu jen na jídlo po cca 3 hodinách :D . V rámci pokusů jsme vyzkoušeli akci „Temno“, to znamená, že kojení probíhalo bez rozsvícené lampičky (oproti předchozím dnům) a možná to zabralo. No, nechci chválit den před večerem, uvidíme, co nám mrňous předvede dneska. Zatím je to taková bojovka - řečeno s M. Donutilem - „Furt ve střehu!“. :lol:

Ještě poznámka k tomu, že mimískové nepotřebují hrobové ticho. Rodila jsem v Podolí a tam je to teď jedno velké staveniště. A ten rámus, co tam byl, to bylo něco příšerného (ale jinak si na Podolí nemůžu stěžovat, tohle bylo jediné, co mi tam vadilo). Maminky měly nervy na pochodu, ale mimískům ten rámus vůbec nevadil :P , až jsem si říkala, jestli ten náš není hluchý, ale nevadilo to ani jiným miminkům, tak snad ne :D .

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
302
11.8.04 19:57

Ahojky. Nejlepší pro pohodu miminka je pohoda maminky!!!! Zatím mám štěstí,že moje holčička skoro vůbec nebrečí a v noci spí až 7 hodin. Přes den kojíme po 2-3 hodinách. Je jí 2,5 měsíce a neproplakal ani jedinou noc. Když jsme přišli z porodnice,tak jsem koupala kolem 7 hodiny a ona pak jeste nejmin 3 hodky koukala a zlobila. Tak jsem začala koupat v devet . Malá se vykoupe, napapa a hned usne( sama). Ja hned mužu jít taky spat. Možna je to pozdě,ale nam to vyhovuje. V noci se vzdudí kolem 5, nakrmim ji v přítmí a nemluvim. Hned zase usne. Jak půjde čas tak se rytmus určitě ustálí, budeme držet palce.

Anny a Olivie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
12.8.04 02:25

Denni a nocni spani

Ahoj Ulriko - gratuluju k miminku!!!

Z vlastni zkusenosti se take priklanim k ritualu - u nas to fungovalo vytecne. My jsme ti rodice, kteri se opravdu poctive drzeli rozvrhu a to nejen vecer, ale i pres den - nase ‚moudra kniha‘ nas nabadala, abychom nenechali miminko prilis spat pres den, aby se naucilo, ze se spi v noci. Znamenalo to ho budit z denniho spanku - samozrejme se mu to moc nelibilo, ale na druhou stranu se od prvniho tydne budil jen jednou v noci (mezi 10 vecer, kdy bylo posledni krmeni a 7 rano) a od 7. tydne spal uz v kuse - ja osobne si to nemuzu vynachvalit, protoze jsme se vsichni krasne vyspali a maly ted v 18 mesicich spi od 7 - 7.30 vecer do 7 rano. Jinak dudlik jsme pouzivali a nedavno ho po mensich protestech odstavili a ted je to uplne v pohode.

Preju Ti moc a moc stesti a doufam, ze s malym brzo najdete nejaky rezim, ktery vam vsem bude vyhovovat.

Kimmy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky