Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, máte zkušenosti s plaváním pro kojence? Teď jsem četla v časopise, že do bazénu mohou už 6-mesíční miminka, a nebo že někde existuje i „plavání“ ve vaničkách i pro miminka stará třeba 2 týdny. Bydlím na malém městě (Louny), kde se tohle plavání pořádá myslím jen v jedné základní škole s bazénem. Jenže teď mají prázdniny. Mimčo teprve čekám, a mohla bych samozřejmě počkat do září, až zase školu otevřou - jenže já už jsem teď tak zvědavá! A sama jsem dost vodní živočich a bazény miluju. Navnadila mě kámoška, která ale tohle absolvovala v Praze, a to je pro mě 60 km - docela daleko.
Jak vaše miminko neslo tu chlorovanou vodu a vůbec, jak se mu to líbilo a tak podobně? Prý to plavání zvyšuje imunitu, ale některé mámy zase straší, čím vším se tam může nakazit atd. - tak nevím, ale docela bych to zkusila. Za všechno co napíšete budu vděčná!
U nás v jednom centru taky pořádají výtvarný kroužek pro hodně malý mrňata, ale zase teď přes prázdniny to nefunguje. Zajímalo by mě, jestli některá z vás chodíte na to kreslení a od kdy. Chtěla bych s tím začít hned, jak to bude mít pro dítě smysl.
Děkuji !
Ahojky. Já ti ze své zkušenosti můžu plavání kojenců a batolat jenom doporučit. Chodila jsem s malou od těch 6-ti měsíců a vydržely jsme to do 3 let. Potom jsem nastoupila zpátky do práce a bylo po plavání. Já i malá jsme z toho byly nadšené. Chodily jsme 1× týdně a bylo super. Naučila se spoustu básníček a říkanek, potápěli jsme se a plavali s různými pomůckami, byla v kolektivu stejně starých dětí a to taky bylo určitě plus. Byla ve vodě ve svém živlu a chodila tam strašně rádá. Když už byla větší tak kolem roku a půl, tak jsem ji nemohla ani v šatně udržet. Každý týden se už těšila až zase půjdeme plavat. Nevím jestli je to náhoda, ale nemocná snad za celou dobu nebyla. I když se chodilo převážně od podzimu do jara a léto bylo zavřeno. To spíš mě se kolikrát vé zimě do té vody nechtělo. Je to někdy docela sranda válčit s těma prťatama v šatně a kojit apod. Ale taky je to někdy makačka, než jsem kolikrát v šatně pooblíkala malou, tak ze mě lilo když jsem už byla oblečená a když jsem nejdříve oblíkla malou, tak mi zase utíkala a já v plavkách za ní. No dodneska vzpomínám jenom v dobrém. Určitě až budu mít někdy druhé mimi, tak ho o to nechci ochudit a budu chodit zase. Jo a teď má malá 4 roky a o bazénu se jenom zmíním a už musíme jet.
Díky, to mě těší, co tady čtu. Takže plavčení asi fakt stojí za to a musí se vyzkoušet! ![]()
ahojky
Ahoj!
Já plavání také dopuručuju. Malá sice začala později - až v roce a půl - ale strašně se jí to líbí, také se naučila spoustu básniček a písniček. S malým začnu chodit v září, to mu bude rok, ale už teď ho bereme do bazénu, vůbec se nebojí a je nadšený. Se Sofinkou chodím od toho roku a půl také na cvičení (rodiče + děti), naučila se tam spoustu tanečků, ale taky různé věci na šikovnost (házet balónky na cíl, cvrnkat kuličky atp.), rovnováhu (dělají jim tam takovou fajn překážkovou dráhu). A jednou týdně chodíme do mateřského centra, kde si děti hlavně hrají, ale také se „učí“ malovat, vyrábět různé figurky atp. Je fakt, že děcka spíš okukují a maminky se zdokonalují v malování, stříhání, lepení… Je ale pravda, že malé teď bude 2,5 roku a to, co tam okoukávala začíná uvádět do praxe, snaží se malovat sama, předvádí nám tanečky a básničky. A jedenáctiměsíčního brášku už nutí tancovat kolo, kolo mlýnský! Takže já můžu tyhle aktivity jenom doporučit a to i proto, že si děti zvykají jedno na druhé, učí se spolu vycházet a není pro ně potom takový šok když přijdou do školy nebo do školky. Přeji ti úspěšné hledání!
Jindra + Sofinka 2,5 + Matýsek 11m
Ahojky,
tak jsem se právě rozhodla že plavání u nás také bude.Prababička nás pořád odrazovala prý je to týrání atd.
Jen bych vás chtěla poprosit kam máme chodit kde je to dobré a jestli můžu už s 3měsíčním prckem.Hledám někde na okraji Praha západ.
Petra
Ahoj, já jsem začala s Kubou chodit do vaniček v 9 týdnech. Ve vaničce jsme byli 2×, a potom šup do bazénu. Plavání začíná vždy v září a končí v květnu a chodíme 1 týdně, ale je to moc super. Nikdy jsme nějaké zvláštní nemoci neměli sem tam nějaké to nachlazení. Kuba se nikdy nemůže dočkat kdy už bude ve vodičce, jak už někdo napsal jsme v kolektivu stejně starých dětí takže s maminkama pokecáme a děti se naučí nebát se vody a také reagovat když se pod vodu náhodou nedejbože dostane. Ale co je nejdůležitější vzniká mezi vámi zase o jedno pouto navíc a je to moc hezké s děťátkem trávit čas i jinak než je zvykem. Snad jsem se dobře vyjádřila, plavání s mimískem moc doporučuji