Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
mám prosbu na maminky mininek, které měly problémy s kyčlemi a bylo jim ortopedem naordinováno cvičení a široké balení.
Děkuji za rady zkušenějších.. snad budou kyčle brzy v pořádku a mimíska z toho budu moci osvobodit.. Speciální spony na uchycení plen k papírové jsme nesehnali = pleny drží kalhotky a chudák mimko.. ![]()
Efina a Eliska 3týdny
Ahoj Efi,
Michalka měla naordinováno totéž co Tvoje dítko. Cvičila jsem jí s nožičkama při každém přebalování, pokud teda nebyl spěch třeba na krmení apod. Kruhy jsme dělali jedním směrem do stran, nevím jak jinak bych to prováděla ![]()
Plínky jsem skládala na šířku na třetiny a na délku napůl. Takhle složené dvě na sebe. S ohledem na vedra je to opravdu síla, když bylo opravdu hodně velké teplo, netrápila jsem v tom Míšu celý den, třeba mezi desátou a čtvrtou byla jen v té papírové. Spony jsem taky neměla. Ale na některém int. obchodě jsem viděla speciální ortopedické kalhotky právě na držení plen na kyčle. Nejsou gumové, myslím froté takže prodyšné. Možná by je měli i ve zdravotnických potřebách.
Přeju vám, aby byly kyčle brzy v pořádku. Míša měla tenhle baťoh do 6 měsíců, pak ještě do 8 měsíců jen na noc a pak už bylo vše v pořádku.
Katka 31tt
Ahojky Katko,
díky za reakci.
Já ty kruhy dělám také do stran, ale jak to popsat - když začnu u natažených nohou, tak je pokrčím k bříšku, pak je rozáhnu do stran a kruhově dolů do natažení a znovu.. jde mi o to, jestli se to ma dělat i v opačném směru.
Za ujasnění s těmi plenami díky, po froté kalhotkách se na webu juknu, ev. něco s babičkami dáme dohromady a ušijem…
S těmi 6 až 8 měsíci mne dost děsíš.. tajně doufám, že při kontrole za 6 týdnů nebude již nález hraniční, ale normální… tak uvidíme…
Mám obavu o mimko, jak ho i dávat spát.. dosud bylo v úvazu na boku, kvůli ublinkávání… když nyní leží na zádíčkách, tak hlavičkou otáčí… sice ji neudrží dlouho tváří ke stropu a přetáčí ji ze strany na stranu, i tak se bojím, aby neublinkla a nějak to nevdechla dřív, než dá hlavičku stranou…
Efina
Ahoj Efi,
v opačném směru se to dělat nemá. Aspoň mě to doktor ukazoval jen tak jak to popisuješ. Akorát dost drsně, ty pokrčené nožičky jí div nevyvrátil, Míša řvala jako šílená a za trest ho pokakala (já teda byla připravená a stihla jsem to chytit do plíny, ale mířila přesně).
Pokoušela jsem se najít ty kalhotky, ale zaboha se mi nedaří. Myslím si, že to byl nějaký obchod s dětským zbožím, ale už je to nejmíň půl roku.
S tou dobou jsem Tě nechtěla vyděsit, třeba bude Eliška v pořádku dřív. Já jsem to na začátku oplakala, Míša v tom nechtěla ani za nic být, rázem jsem vyřadila spoustu dupaček. Se spaním byl taky problém. A hlavně měla problémy s prdíkama takže jsem ji v zoufalství začala pokládat na bříško - jediná poloha kdy si ulevila a spala. To ovšem nedoporučuju, vím že to může být nebezpečné.
Tak poctivě cvičte ať má Eliška co nejdřív pokoj od těch ošklivých plín.
Katka 31tt
Ahoj Efi,
tak jsem pátrala jak divá až jsem ty kalhotky našla!
http://laveta.cz/…s/detail.asp?…
Ale asi mají na stránkách nějaké problémy, protože objednat to nejde, ani otevřít Lavetu se mi nedaří. Tak třeba se aspoň babičky inspirují a podle obrázku ušijí.
Katka
Jsi zlato, Katko,
velmi oceňuji tvou snahu a čas, který jsi mi tím hledáním obětovala. Zkusím si pomoci sama tak, že na tu horní plenu přišiji tkalouny a zkusím tím úvazem vše držet pohromadě
Babičky jsou nyní moc daleko a vedra jsou fakt hrozná..Cvičení zatím přežíváme, spíš to ještě s problémy kolem kojení a odstřikování a dokrmů nestíhám ![]()
Eva
Ahoj holky,
jsme na tom úplně stejně. Teď ve středu nám při kontrole v 6 týdnech doktor tak nakázal cvičení a široké balení dvou plenek. Cvičíme stejně jako vy (při každém přebalování tak 5×) - nožičky k bříšku pak do stran a narovnat. Andrejka neprotestuje, ale občas nechce nožky pokrčit, už má holt sílu ;o)
Plenky balíme taky dvě (na třetiny) a na délku napůl. První den taky protestovala, ale už si trošku zvykla. Nemůže se sice otočit, ale spí v pohodě na zádech a jen hlavičku si otočí na bok. S ublinkáváním ani tak nemáme problémy. Kalhotky na plenky jsem sehnala hned v prvním dětském obchodě, jen jsem vzala o číslo větší.
Na kontrolu jdeme za šest týdnů, tak to snad už bude dobré. Taky nevím, jak ty vedra přežijem.
Lenka