Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, zajímalo by mě co jde poznat z ultrazvuku během těhotenství. Četla jsem článek od Moničky a jsem z toho dost zmatená. To co jí potkalo je moc smutné. Já už jedno dítko mám, ale po přečtení tohoto článku se bojím znovu otěhotnět. Co jde tedy poznat za vývojové vady z ultrazvuku a co z krve? Zlatka+Terezka
Ahojky Zlatko,
nevim, jestli ti pomuzu, ale aspon ti napisu svoje zkusenosti. Vzhledem k veku a prvnimu tehotenstvi jsem byla poslana ve 12 tydnu na genetiku. Tam mi delali geneticky UTZ a krevni testy. Na tomto ultrazvuku sledovali hlavne prosaknuti zahlavi, vyvoj nosni kustky a srdicko. Z techto tri znaku usuzuji na pripadny DW syndrom, a lze poznat i rozstepy briska a patere. Tento screening podle letacku zachyti asi 80 procent plodu s DW syndromem. Krevni screening zachyti 60 procent. Na zaklade vysledku, ktere mi vysly moc dobre, a zejmena proto, ze cekam dvojcatka, tak mi bylo navrhnuto, ze je zbytecne delat amniocentezu, ktera by pro dvoji napichnuti znamenala zvysene riziko potratu.
V 16 tydnu mi delali klasicte tripletesty, ktere vysly negativni, a ve dvacatem tydnu jsem byla pozvana na kontrolni geneticky UTZ. Tam merili vsechno. Hlavicku, mozek, oblicej - na oblicejove vady, pater, srdicko, plice, zaludek, ledviny. mocovy mechyr, koncetiny. Sledovali take plodovou vodu a pupecnik. Vsechno bylo v poradku, tak uz nas nechali jen v peci meho gynekologa, protoze miminka jsou pry uplne zdrava. A jeste nam vlastne nabizeli, jestli chceme vedet pohlavi, ze u obou miminek je to krasne videt. Ja jsem nechtela, ale uprimne… z monitoru jsem to poznala sama, aniz by mi k tomu dal nekdo komentar… a muj muz taky:-)
Ale taky nam bylo sdeleno, ze ani na zakalde vsech techto vysetreni nelze odhalit vsechno, ze i pres to je tu nejake male procento, kdy se nejaka vada neodhali… Ale ja, stejne jako kazda budouci maminka pevne verim, ze moje miminka k tomu malemu procentu patrit nebudou, ze bude vsechno OK. Drzim vsem maminkam palce, protoze sama´vim, jak stresujici jsou jen ta vysetreni, ale rozhodne stoji za to udelat vsechno proto, aby byly pripadne vady odhaleny.
Ahoj holky,
Moničky příběh mě dost šokoval. Tolik neštěstí je na jednoho dost. Moc ji obdivuju. Ale pořád mi nejde do hlavy, jak se dneska při všech těch vyšetřeních může stát, že se narodí takto hodně postižené děcko???!!! Pochopím nějakou drobnou anomálii, ale aby děcku chyběl mozek a zjistilo se to až po porodu mi přijde jako příběh z předminulého století.
Taky čekám mímo a příští týden jdu na tripple testy tak jsem trochu vyděšená.
mějte se
pa
Brambůrka