Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
mám osmiměsíčního syna a už měsíc se ho snažím přestat kojit, bohužel neúspěšně, když se mu snažím dát láhev, tak hystericky řve a vydrží klidně 2 hodiny. Já i on jsme pak vystresovaný, takže mu to prso radši dám.
Neznáte nějaký fígl, jak dítě odstavit?
Jana
Ahoj Jano,
třeba na to ještě není připravený, každé miminko je jiné. Moje sestra ještě v 9 měsících plně kojila, protože malý prostě nic jiného nechtěl pozřít. Až teď, v jednom roce, to vypadá, že začal normálně jíst.
Jestli je pro Tebe ukončení kojení opravdu důležité, mým kamarádkám se osvědčilo dát dítě na týden k babičce. Kde nic není, ani čert nebere.
Ahoj, taky Jana
Ahoj,
proč chceš malého odstavit už teď? Já mám malou 23 měsíců a pořád vesele kojíme, za celou dobu neměla ani rýmu, což mi za trochu toho „nepohodlí“ stojí. Chodím do práce, ale kojíme o sto šest, hlavně v noci, ale počítala jsem s tím a kojit jsem chtěla… Jestli z nějakého důvodu opravdu chceš přestat kojit, doporučuje se také zalepit si bradavky křížem náplastí, že prostě mlíčko není, ale nevím, zda tvůj syn už je ve věku, kdy to úplně pochopí. Nebo taky léčba „šokem“ jak ti radí Jana, já bych na to ale nervy neměla
Já to nechávám na malé a na přírodě a jestli si bude přát, není pro mě problém kojit ji třeba do tří let, do školy s tím určitě nepůjde
Pa a ať o zvládnete
Ahoj Jano,
kluk nemá problém s jiným jídlem, jí všechno, co mu dám (přes zeleninu po piškoty), jen jsem už chtěla přestat kojit a dávat mu umělé mléko z lahve, zdá se mi na kojení docela velký. A sama pro sebe jsem si řekla, že nechci kojit zubatý chodící dítě. Sice ještě nechodí, ale zuby má. Doufám, že než mu bude rok, tak skončím. S tou babičkou už jsem taky slyšela, že to funguje, možná to zkusim.
Díky za radu.
Ahoj JanoRed,
já (i když mě asi spousta holek ukamenuje) s tebou naprosto souhlasím.
Kojení 6 měsíců- to je jasné. Pro mě bude hranice 12 měsíců a dost. Nejsem si jistá, zda to má po roce ještě smysl co do obranných látek pro dítě apod., spíš je to asi „citové pouto“.
Znám pár známých, které kojily 2 a 2,5 leté děti a přišlo mi to (promiňte) až úchylné. Je to můj názor. Když byla u nás známá na návštěvě, tak jí právě tenhle zubatý veliký synek tahal prso z košile a vztekal se. A to si sám říkal, už samozřejmě mluvil. Zanechalo to ve mně tak divný pocit, proto mám tenhle názor. Nehledě na to, jak ta prsa potom vypadají
.
Pajdule
Ahoj Pajdule,
přesně tak, jak píšeš, když se kojí větší děti, vypadá to divně. Nehledě na to, že i když se říká, že kojené děti jsou víc zdravé než krmené umělým mlékem, myslim, že to není úplně pravda. Můj kluk měl v 7. měsíci virózu a dostal hned antibiotika, moje známá má 2 děti(2,5 a 5,5 roku), které byly obě kojené do roku a půl a jsou furt nemocné. Kdežto švagrová svého jedenapůlletého syna nekojila a on je zdravý jak řípa.
A já taky nejsem ta maminka, která by jen tak vytáhla prso na veřejnosti a začala kojit, patřím k těm stydlivějším a na kojení potřebuju soukromí. Takže radší s prckem nikam nechodím na dýl než na 2 hodiny, abych ho nemusela kojit mezi lidma.
JanaRed:
No, jak dlouho kojit si musí každá maminka obhájit sama před sebou. Já osobně po dvou dětech mohu sdělit toto - stanovila jsem si hranici 2 roky a pomaloučku jsem odbourávala jedno kojení za druhým a obě děti se zcela nenásilně odstavily kolem 20 měsíce - a nebylo to žádné „odjet na týden pryč“ - prostě pohodička.
Kojení považuji za zcela nejpohodlnější a nejlevnější způsob výživy. Moc nechápu, proč si chceš přidělávat problém, který bý nemusí, a to láhev s dudlíkem. Skus vhodný hrneček.
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že v 8 měsících je hlavním zdrojem výživy miminka mléko a příkrmy jsou doplňkem, také nevím, proč piškoty tak brzy - na lepek a cukr je dost času po roce.
Pokud ses rozhodla ukončit kojení, tak OK, chce to ale pozvolně (aby se snižovala produkce mléka).
ahoj Jano,
jen jsem chtěla napsat, že taky stále ještě kojím (21měs) a syna jsem kojila 20 měs. A až teď jsem zjistila, jak je vlastně umělé mléko strašně drahé.
Ale nechtěla jsem tě přesvědčovat ke kojení, protože vím, že na to jsou matky, které chtějí přestat, alergické.
Přidávám se k holkám, které varují před příliš rychlým odstavením. Může to být jedním ze spouštěcích momentů k alergiím (alergik je dneska víc než každé druhé dítě).
tohle všechno je v rozporu s tím týdnem u babičky, jak jsem napsala. ale chtěla jsem ti poradit (i když proti svému přesvědčení). S tím zdravím máš pravdu, syn je taky pořád nemocný. Ale kdoví, jak by to bylo, kdybych ho tak dlouho nekojila? Lepší asi ne.
Ať se rozhodneš jakkoliv, doufám, že to zvládnete a budete oba spokojení
Jana