Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To, že chodí na nočník chlapeček týden, to je podle mě jasné, proč chodí tak často.
Naučil se poznat, že se mu chce, ale neumí ještě zadržet a vydržet, navíc to může být i počátečním nadšením z toho, že mu to jde a tak…
Je to o nervy, ale vydrž. Zkusila bych víc ředit šťávu, ale jinak je to začátek. Měla jsm to s holkou stejné. Začala tedy dřív (neber jako chlubení) a právě to bylo dost o nervy, protože chodila co 5minut a vždycky si kápla. Fakt děs. Ale na radu zkušenějších jsem vydržela, když měla tu snahu, ochotně jsem chodila čistit (právě tam šlo o to, že jsem si říkala, jestli když takhle často chodí kvůli kapce, jestli ten nočník nemám zkusit schovat, že je ještě malá). A ono se postupně ty intervaly prodloužily, až se nakonec naučila vydržet dýl a dýl a postupně i na to, když jsme jeli autem, že jsme nestavěli a řekli zkus to vydržet (tedy se naučila držet "na povel).
Jak dlouho to trvalo, to netuším, ale ty začátky prostě byly stejný.
Samozřejmě to může podpořit to, že j echladno, navíc sama mám často pocit, že prostě musím jít a ono z toho je prd.
Já si myslím, že to je vpořádku, dál ho chval a podporuj a uvidíš, že se to časem podá…U dvojčat to musí být dvojnásob náročné, ale vyplatí se to
Gabča
Já mám 18m holčičku a bez plínek ji mám od 1roku (to jsem ji ale vysazoval aniž by si říkala) a od 14m si říká sama. Vždycky když je nastydlejší tak je to to samé co u vás. Jen s tím rozdílem, že malá moc nepije, tak to není co 5 minut ale co čtvrt hodiny. Vždycky cvrnkne a hotovo. Jo a taky čím je starší, tím víc toho udrží. Taky mi ze začátku do nočníku jenom cvrnkala a nedokázala to tam pustit najednou. A teď občas žasnu, kolik toho vyčůrá. Navíc holčičky jsou v tomto rychlejší, tak pokud to nebude trvat moc dlouho, tak se tím netrap. Týden je krátká doba. Plíny bych znovu nedávala, když si říká. Když se nám stane nehoda, a já zrovna nemám čas, tak jenom rychle svlíknu a malá chvilku běhá s holou prdelkou.
Snad jsem ti trochu poradila.
Hanka
Já bych řekla, že to je nadšením
. Náš malej z počátku taky chodil stokrát po sobě, a klidně vymáčkl 3 kapičky, ale prostě musel jít čurat. nadšení z nočníku ho postupně přešlo, ale zas nastoupil záchod .. a to jsme běželi taky klidně 3krát po sobě a ještě jsme museli splachovat
. Na nočník chodí od léta, a z počátku taky bez varování učuraval kde mohl (naštěstí spíš venku). Řekla bych že je to zvyk z plínek, tam si může pomalu ucvrkávat, a teď když je bez nich, tak se musí naučit „se ovládnout“. Plínku bych zpátky nedávala, jak jednou začneš myslím že je špatný to pak přerušovat. vydrž, on na to přijde ![]()
Ahoj holky,
díky za Vaše postřehy.
Honzík pokaždé trochu vyčůrá, nejsou to tři kapky, ale vždycky taková loužička (tři kapky bych nepoznala, protože nočník po vypláchnutí otírám jen nahoře,kde se sedí a vnitřek nechávám být, takže tam jsou kapky vody a ty bych od čůrání nerozeznala
), taky si myslím, že jak byl zvyklý učůrávat do plínky, tak to ještě neumí. Když začínala holčička před těmi dvěma měsíci, tak taky čůrala třeba 5× za hodinu, i víc (když mi za půl hodiny pročůrala čtvero oblečení, tak jsem většinou končila a na:,–(ila plínku).
Ty intervaly po pěti minutách jsou odměřené, měřila jsem to pro paní doktorku, aby viděla, jak to u nás chodí.
Spíš manžel mě nahlodává, jestli to kluka zbytečně neprudí, že si říká a že je pořád na nočníku, ale já jsem ráda, že si říká. Tchýně zas straší s cukrovkou ![]()
Jen pro Vaše pobavení, jak to u nás vypadá:
mám připravené 3 nočníky (ale na jeden z nich kluk nechce chodit, na takový ten holčičí), Honzík řekne čůrat, tak ho po:,–(ím, on se vyčůrá, za 5 minut řekne znova čůrat, tak ho po:,–(ím a čůrat řekne i Hanička. Oba se vyčůrají, oba se zvednou a začnou čučet do nočníků, div si do nich nenamočí obličej. Rychle musím utřít kluka, navlíknout mu slipy a punčocháče, utřít holku,navlíknout jí kalhotky a punčocháčky, hlídat oba, aby nekopali do nočníků a aby tam něco neházeli (přestože vědí, že tam nic nesmí házet), popadnu dva nočníky do rukou, třetí pod ruku a letím do koupelny. Vyleju nočníky, vymeju nočníky, usuším nočníky, dojdu s nimi do pokoje a Honzík velí čůrat. Stáhnu mu kalhoty, po:,–(ím ho, on se hned zvedne a že čůrat nebude. Uklidím nočník (z dosahu dětí jsou všechny - protože jsou výborné nejen na uklízení hraček, ale i jako klobouky), jdu dětem pro knížku, kluk řekne čůrat a utíká se schovat co nejdál ode mě. Chytím kluka, připravím nočník, než mu stáhnu kalhoty tak holka nočník ukradne a letí s ním pryč. Musím chytit holku, sebrat jí nočník a doufat, že to kluk tu chvíli vydržel… myslím, že nezávislý pozorovatel by se nasmál ![]()
Ne ne, žádná cukrovka nic takovýho a že by je to prudilo? Tak by tam nechodili:) Jen je nechte…i když fakt chápu, že u dvou to je pakárna.
Jinak jestli je holčička už dýl na nočníku, zkoušela bych jí učit, aby se oblékala sama. Kluk to uvidí a třebas začne taky, ale třeba taky ne. Nevím. U nás mělo velký úspěch to, že se mohla oblékat i sama. Samo, že jí to zkraje moc nešlo, ale začala se oblékání učit právě s počátkem nočníkování. Nosila staré kalhoty od pyžamka bez spoďárků nebo jen spoďárky, aby to neměla těžké. To víš, že byly nehody a občas jse jí taky narychlo pomáhala.
To je fakt jen otázka času. Ať se zbytek rodiny hodí do pohody:) a tobě přeju spousty sil a výdrže:)
Ahoj Jase , k nočníkům psát nebudu, ale jsem ráda, že řešíš tento problém a ne jiný, asi víš, sledovala jsem tvojí jinou diskusi. . . snad mohu gratulovat k domácímu klidu. . .
Jani, tak Tvoje nočník story mě pobavila
. Posíláme pozdrav z Prahy ![]()
Jani, a co zkusit dvojčata trochu zapojit? Leňula se naučila sama utírat (řekla bych, že je i důkladnější než já:-) ) - teda po kakání to dělám já, utírá se jen po čůrání, snaží se sama oblíct - to ji ale musím pomoct, na to je ještě maličká a pak ťafne nočník a hrdě s ním odkráčí na záchod (skoro se divím, že to ještě nikdy nevyložila cestou)- tam jí to vyleju, vypláchnu a ona nakonec spláchne. Ušetří to spoustu času a hlavně energie s naháněním děcka s holým zadkem, punčocháčema u kotníků a cmrndajícím nočníkem… Jo a s tím nočníkem na hlavě jsi mě pobavila - my máme dokonce i fotku (malá s kalhotama u koníků a nočníkem na hlavě - naštěstí byl tenkrát prázdný…)
Hanka a babinec
Ahoj,
ono už je to o trochu lepší.
Dneska jsem Honzíkovi dopoledne nechala plínku, neměla jsem čas ho posazovat, ale on se „rošťák“ nenechal ožulit a musela jsem mu plínu sudnavat na čůrání. A udržel jí celé dopoledne suchou. Naštěstí ho párkrát po:,–(ila i babička, tak to nebylo jen na mě. Dneska dopoledne jsem toho měla fakt hodně co dělat.
Vyšetření moči bylo v pořádku, chodí sice často, ale už to není po 5ti minutách
.
Děti se zkoušejí trošku oblékat i svlékat, ale moc jim to nejde, tahají oblečení z bříška a většinou jim to zůstane viset za zadeček ![]()
Horší bylo, že i při obědě trval Honzík na tom, že půjde na nočník a nejedl, dokud jsem ho nepo:,–(ila a nakrmit ho musela babička, mě už trochu tekly nervy, dneska zas po dlouhé době děti zlobily jako o život ![]()
Jinak jsem ráda, že si říká, i když jen na čůrání, ostatní jde do spoďárků u obou
ale věřím tomu, že se to zlepší.
Ahoj
Jana s dvojčaty
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat na Vaše zkušenosti s touto záležitostí. Našim dvojčátkům je 26 měsíců (-3,5 měsíce). Holčička chodí na nočník už přes 2 měsíce a čůrá tak nějak asi normálně. Chlapeček chodí na nočník týden. Pěkně si říká, ale dlouho moč neudrží, takže když ho nepo:,–(ím hned, tak se počůrá. Ale to beru jako svojí chybu, že jsem ho nestihla po:,–(it. A teď, v čem je náš problém. Chlapeček čůrá každých 5 minut. Klobouk dolů, že si fakt pokaždé řekne, ale vyčůrá se jen trošku a za chvilku zase jen trošku. V podstatě nedělám nic jiného, než že nejdéle 1× za 10 minut lítám s nočníkama na záchod. Máme sice tři nočníky, ale i to je občas málo. Chlapeček dost pije, od 8 do 10 nebo 11 dopoledne vypije 150ml mlíka a 250ml šťávy. Za den vypije skoro 3/4 l šťávy. Tedy vody se štávou. Když má prázdnou svojí láhev, tak si bere od sestřičky. V pátek jsme poslali moč na kontrolu, podle toho papírku který tam sestřička ponořila, je to v pořádku a zítra dopoledne budou výsledky z laborky. Já si myslím, že je trošku nastydlý a tím, že hodně pije, tak hodně čůrá. Taky si myslím, že ještě neumí tak dobře zadržet moč jako holčička (ta čůrá mnohem méně často, ale zase víc najednou). Stalo se to někomu z Vás? Začínám mít obavy, aby neměl něco s močovým měchýřem nebo s močovými cestami. Mám mu zas dát pleny? Plenu mu sundám vždycky až když mám hotovou nějakou nutnou práci, abych měla čas ho posazovat a lítat s nočníkama. Díky za odpovědi.
Jana s dvojčaty