Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Svistice píše:
@Lucie_Sx Tak nějak. Děti jsem po roce vysazovala. Aby bylo jasné, že normální je čůrat do nočníku/do záchoda. Teprve když byly intervaly delší a minimálně občas si dítě i sami řekli, brala jsem plenu.
Holt to byla prace navíc. Ale dítě si alespoň nezvyklo, že je normální čůrat a kadit do pliny a ušetřily se plenky- dítěti stačila většinou jedna na dopoledne, jedná na odpoledne a bylo v suchém, čistém, nepocuranem. To jsou pak ty experti s psychogenní zácpou, co se neumí vydělat jinak, než do pliny.
Jako čekat, že to našemu staršímu expertovi nějak sami secvakne a jednoho dne řekne, že okénku nechce a chce chodit na záchod, tak to bych se asi nedočkala ani do začátku školní docházky.
Ono je potreba na to docvaknuti pockat, to je posledni faze treninku. Bez toho to nejde.
Ale nebudu cekat, ze to prijde samo od sebe a resit to stylem pokus omyl.
Po spani na nocnik jsem davala od dvou let. Driv to podle me nema cenu, to mam zase rada svuj cas. Rok behat s nocnikem, nenene.
@pikola píše:
Já tě chápu, první byla ve 2 bez plen komplet, tenhle má 3 a 2m a plenky máme pořád. Bohužel u nás je problém, že si sám neřekne. Teď už to začíná být lepší, zkoušíme bez ale jak má plenu neřekne ani ťuk, když nemá řekne až když je mokro. Teď mu začal vadit aspoň bobek. Navíc má problémy s řečí, takže to je taky taková mezera. Ale nikdo to u nás kromě babičky zas tak neřeší, ani ve školce. Ale bydlíme v Německuprostě doufáme, že to přijde
jemu je to prostě jedno
Faze, kdy na jistotu cura do nocniku (po spani atd), ale jeste si nerika, muze trvat i par mesicu.
Dulezite je dostat se do faze, kdy se ti do nocniku vzdy vycura. Vzdycky. Tim to fixujes a pak uz jen cekas. Kdyz je to moc dlouhe (ty mesice), muzes pak sundat kalhoty uplne, dite sledovat a nocnik vcas nabidnout. Takze zacne chodit nahaty curat sam a pak je nejhorsi faze, aby se sam svlikl (porad muze mit plenu, tu svlikne taky).
Fakt se vyplati jit krucek po krucku a kdyz neco nejde, vracet se o krok zpet.
@Anonymní píše:
@Svistice určitě ho to učím, snažím se. Jestly jsem v tom ta nejlepší asi ne, bohužel to už by byl v 1 roku než plen. Ale snažim se…
No ona snaha nestaci.
Vzdycky, kdyz neco ucis, bys mela presne vedet, co presne ucis a jak. Jake jsou jednotlive kroky.
Jak to uceni funguje.
Sebrat plinu = ucit dite curat do kalhot. Fixujes curani do kalhot, ktere se ti pak bude velmi pracne a dlouho zase odbouravat.
Tak je to tříleté dítě, s tím se dá už normálně mluvit, pokud tam teda není nějaký problém 🤔 To by nám snad tazatelka řekla. Mám dvě zdravé děti, ty ve 2 letech bez plen za týden i na noc. Hlídala jsem to za ně. Nečekala jsem zpočátku, až se ozvou samy, ale pojď se vyčůrat. Musí si to uvědomit. Mám jednu dceru, tu první, postiženou a tam bych se rozkrájela, nevyčůrala se na povel. Tato schopnost, uvědomit si močení, dozrává (jak mi bylo řečeno na odborném pracovišti) spolehlivě ve 2 letech. Postižené dorostla ve 3.5 ta poslední čurací buňka.
A už se to dalo hlídat za ni.
Pokud je ten váš kluk zdravej, ve 3 letech musí mít dozráno a měl by se vyčůrat na vyzvání. Co ti říká, když řekneš, že jdete čůrat?
@Mariambiska synovi je 3,5 a kakat chodi taky na nocnik. Ma ze zachoda strach, cura tam, ale jen vestoje, nesedne si ani na redukci. Ve skolce nekaka, proste si to nechava na doma, nastesti se mu vzdy chce brzy rano, jeste nez vyrazime. Kazde dite je jine, preskakovat nocnik nevidim duvod, hlavne kdyby se chytil na neco, nemyslim, ze na zachod mu to pujde lepe..musi si k tomu dozrat, stejne jako u nas se dozrava k zachodu ![]()
@mau-mau muj syn se nikdy nevycura na povel, dokud sam nechtel nebo nechce, necvrnkne ani kapku. To nejde u vsech plosne aplikovat, kdykoli jsme se ptali, zda chce, odbyl nas, ze ne, ze si rekne sam, proste ne kazde dite reaguje na “natlak” ve smyslu ted to jdi zkusit.
Po té době co jsem nepsala zvládl nočník, a jde mu to hezky. Bohužel jen nočník ale stále ne záchod a ještě je velký problém venku. Věřím že to zvládneme časem.
Všem moc děkuji za rady každé děťátko je individuální, opravdu na nějakého platí že vidí u dětí a opakuje, náš je pravý opak…