Nočník, nočník, nočník
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Nočník, noční, nočník
Asi tohle téma tady bylo......
Ale přece budu ráda za ohlasy. Za měsíc budeme mít dva roky. Na nočníku nechce být, řev jako blázen. Koupila jsem ho, že jej budu dávat na nočník po vyspání, ale nezastihnu ho, kdy se vzbudí. Musela bych nad ním stát, on se probudí a ještě v klidu polehává, takže mezitím to má v plíně, pak už nemá smysl ho posazovat.
Vyčůral se do nočníku jenom jednou a to jsem ho tam držela jenom tím, že jsem dělala bublinky z bublifuku.
Co dělat?
Mu ani nevadí, že se pokadí, když už něco větřím, a ptám se jestli tam je kaku, tak přede mnou zdrhá, abych ho nepřebalila, mu se v tom dokonce líbí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Bych počkala. Starší se sám od sebe odplenkoval ze dne na den ve 2 letech a měsíci. Bylo to fajn, protože v té době už dobře mluvil, dalo se s ním domluvit, nehod bylo minimálně. Předtím jsem to párkrát zkusila, ale nijak sebe ani jeho nestresovala. Prostě měl do té doby plenky a já jsem poctivě přebalovala.
Mladší nenosí plenky od 18 měsíců, ale co pozoruju ve svém okolí, je spíš vyjímka. Většina stejně starých dětí našich známých ještě plenky má - ve 21 měsících. Jen naše malá suvereně sama čurá do trávy.
Taky na to přišla sama, když se do nočníku vyčurala. Já jsem byla v jiné místnosti. Taky bez nervů a stresu ![]()
Něco jiného je, kdyby na nočníku chtěl sedět, to bych třeba i posazovala, ale s řevem bych své děti na nočníku nedržela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, právě, násilím ho tam držet nechci, ať mu to ještě více nezprotivím. Čekala jsem na léto, kdy bude chodit s holou prdelkou po zahradě a ať si čůrá jak chce a kde chce. Ale těch dnů teplých moc nebylo...... Tak moc často nahatej nebyl. Chodí i za náma na záchod a kouká… ale nic víc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si myslím, že se to nedá naučit - léto neléto, dítě na to samo přijde, až bude zralé. Určitě se to naučí během zimy, vždyť v zimě se zase tolik času venku netráví.
A zralé dítě, i když má plenku, tak se do ní prostě nevyčurá. S vyjímkou situací, kdy třeba hlásilo, ale nebylo možné ho dát vyčurat - třeba zastavit autem apod.
Ze začátku jsem malé dávala plenky do obchodu, auta, na celodenní výlet do ZOO, vždy byla plenka suchá.
Teď už chodíme všude bez plen. Vyjímkou je delší cesta autem, právě k vůli nemožnosti zastavit. Ale nestalo by se, že by se počurala, už vydrží.
Pokud k vůli nočníku hystericky řve a nechce tam být, jak píšeš, tak bych ho nenutila a zkusila bych to znovu třeba za měsíc.
A ta fáze, kdy dítě ví, že čurá, hlásí to pozdě, dívá se třeba na ostatní členy rodiny a chce taky, ale buď se nepovede nic nebo jen náhodně, je úplně normální.
Naše malá začala mít zájem o vyměšování okolo 16 měsíců. V té době jsme jí poprvé vytáhli nočník. Dřív ho neznala. Nepatří k trénovaným jedincům vysazovaným v kojeneckém věku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co mohu doporučit já, není originální, ale … u nás to fungovalo. Klíííííd.
Synovi bylo necelých 2,5 roku a furt byl na plínách. Prostě nončík ho vůbec nebral, neřekl si, hrozný. Vypadalo to, že do první třídy půjde s plínou.
Zkoušeli jsme opatrně před večerním kopáním ho prostě v rámci rituálu posadit na velkej záchod (redukce). Někdy se vyčůral, někdy ne.
Pak jsme ho zkoušeli , když se oteplilo, nechat doma bez plíny. Ve slipech. Pračka jela denně, prootže to byly pročůraný a prokakaný denně 7 - 1é tepláčků. Občas prostě chodil už v pyžamu, prootže jsem už mu neměla co dát. A doma to bylo jak s pejskem - počůraný kde co. Gauč, koberce … prostě stál, čůrek mu tekl po noze a on hlásil „mámo, ee!“ A než jsem ho čapla a doletěla s ním na nočník, bylo po hehe a ee taky.
Jednou byl u nás jeden čísi klučina, věkem přiměřený, mladší. Hlásil čůrání, a taky čůral. A náš synek se počůral. Jakou dostal od táty … ne fyzicky, ale takový zostuzení před všema, mě ho bylo tak líto …
… a za cca týden sám ráno plínu odmítl. Hlásil každý ee a fakt se vyčůral. teda do záchodu, ne na nočník. Za 14 dní pak udělal i první bobek. Musel přijít, jak na to …
Od tý doby jestli se stalo cca pět nehod? A pokaždý byl tak smutnej, opravdu se nefalšovaně styděl …
Tohle teda neradím jako tu pravou cestu, jak na to, spíš chci vyzdvihnout, že mu to prostě musí dojít. Musí si to srovnat v hlavě, k čemu ten nočník je. A někdo to pochopí v roce, a někdo ve třech letech. A nutit dřív skoro násilím, než je ten jeho vývoj, je zbytečné - budou to akorát nervy pro všechny.
Takže to zkoušej, ale neper se s tím a nepanikař - ono to přijde, neboj! ![]()
Jo a pokakaná plína - nejhorší věc na světě u nás byla na prvním místě přebalování a hned v závěsu krmení … to byl řev jako když ho naopak trápím hlady a ještě k tomu biju! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hmmm, ještě to zkusíme s redukcí, jestli nebude nějaká změna. Díky.
![]()
My ještě řveme při stříhání nehtů, na rukou to ještě jde, ale na nohou, jako bych ho zabíjela! Masakr. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naše malá chodí už i na záchod, s redukcí. Když na to přišla, preferovala to. Teď ale většinou preferuje nočník nebo to střídá. Pohodlněji se jí tam sedí - má podepřené nožičky, nevisí jí. Dokonce jsem i někde četla, že dítě sedící na záchodě s redukcí by mělo mít podepřené nohy dětskou stoličkou. Spoustu dětí jinak není schopno potřebu vykonat.
Ona teda ano, máme cestovní nočník a přenosnou redukce 2v1, na návštěvách to používáme jako redukci na WC, ale když je doma, většinou jde na nočník.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavně nenutit a svým způsobem to nechat volně plynout, já byla taky na nervy, když jsme oslavili 2.narozeniny a furt nic a všichni v okolí už dávno…to bylo v březnu…
měla jsem plán, že holt, jak to do léta nepůjde, tak ji od léta nechám bez plíny a holt, at chodí třeba počůraná…ale léto furt nikde…v květnu povodně a malá zhruba v té době najednou ze dne na den začla doma chodit na nočník a sama si volat ee…sama jsem byla překvapená, že se to tak stalo…ale vzpomínám, že i chození jsme jaksi měli mírně opožděné, začla až v 17. měsících a já byla od jejího 1.roku už taky lehce panická, že furt nic, ale pak jsem to nechala volně plynout a ejhle přesně v polovině prázdnin to opět bylo ze dne na den…takže jak s tím čůráním ![]()
Takže hlavně klid…já jsem spíš zvědavá, jak ji to mám naučit přes noc?
nebo během spaní prostě?kdo poradí? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já zjistila, že když je dcera oblečená a má jen tepláčky nebo plínku tak se klíďo vyčurá ale když byla nahá a měla jen botinky a ponožky tak jí to vadilo.
Koupila jsem jí nočník s volantem a ona si u toho hraje a přitom v klidu udělá potřebu do nočníku a dnes už to zvládáme levou zadní zabralo nám to sice celé léto a já málem přišla o nervy ale chce to hlavně klid a chválit a chválit s prominutím jako psa dostávala za to jeden čas piškot. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
hlavně netlačit na pilu
. Dávej sedat na chvilku, několikrát za den, kdykoli. Důležité je dítě odplínkovat než začne chodit do školky. A nenech se nervovat historkama kamarádek a babičkama
![]()
- Citovat
- Upravit
souhlasím ještě jsem chtěla právě podotknout že jsem si ze začátku vytvořila takový systém dávala jsem Barunku na nočník když se probudila ráno pak když se nasnídala po každém napití a jídle odpoledne po spaní a večer před spaním je to ze začátku trochu na palici neděláš nic jinýho než posazuješ na nočník ale zkus ho zabavit na něm nabídni mu hračky a snaž se ho tam udržet asi pět minut. časem si vyvyneš i určitou intuici kdy i beze slov poznáš kdy potřebuje
hlavně klid a chladnou hlavu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já nesouhlasím s jakýmkoliv nočníkovým sedánkem, zabavování na nočníku, hračky, knížky, jídlo. Nočník má sloužit pouze k tomu, k čemu je určen - vyměšování. Prostě vykonat potřebu, přiměřeně pochválit, spolu vylít do záchodu, vymýt nočník a tím je to celé ukončeno. Věnovat se jiné činnosti a dál to nerozebírat. Myslím si, že všechno toto hlavně ubírá čas mamince, která by místo odchytávání dítěte mohla udělat spoustu práce v domácnosti, věnovat se dítěti jinak nebo třeba starším dětem. A hlavně to nikam nevede, celý proces rozhodně neurychluje.
Samozdřejmě každého věc, jen píšu svůj názor. Mě by nějaké cílené vysazování dětí na nočník a držení je tam jakýmkoliv způsobem dost zdržovalo.
Mám srovnání s maminkou, jejíž holčička, taky obdivovaná okolím je od 18 měsíců bez plen. Maminka všude říkala, jaká byla fuška ji to naučit, že vysazuje od 18 měsíců, na nočníku krmily i si hrály.
Já jsem nato tvrdila, že to žádná fuška nebyla, malá na to přišla, aniž bych se o to kromě vytažení nočníku ve správné chvíli já nějak zasloužila.
Taky se maminka přiznala, že už měla nervy k kýblu a malá i dostala, když se počurala, protože prý VÍ, ale neřekne. Jasně, že ví, je to přirozená fáze. Od té fáze ještě chvíli trvá, než to dítěti secvakne.
Proti krátkému vysazování v určitých intervalech během dne samozdřejmě nic nemám.
Já můžu s klidem říct, že „naučení“ obou mých dětí na nočník, jejich samostatné odplenkování, bylo to nejméně náročné, co jsem s nimi zažila. Absolutně bez nervů, protože nehod bylo minimálně. I u malé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje dcera má dva roky a tři měsíce. Asi dva měsíce chodí na záchod - na nočník nechce, ale to je jedno, jestli nočník nebo záchod. Problém je v tom, že když jí to ohlídám já, tak se vyčůrá, vykadí, ale sama málokdy zavolá. Někdy zavolá na kakání, ale na čůrání opravdu vyjímečně. Přitom je výřečná až až - mluví hodně, ale na potřebu si prostě nezavolá. Když ji nevychytám já-a tomu se chci vyhýbat, aby sama poznala, kdy je potřeba jít čůrat, tak se počůrá
-asi třikrát denně to neuhlídám
Nemůžu jí to pořád hlídat, musí to umět poznat sama, ale jak na to?
Pořád jí to vysvětluji, chodíme k záchodu, říkáme si, jak se volá na maminku, že chce čůrat, všechno chápe, ale sama nezavolá. Koupila jsem nálepky, že když zavolá, dáme nálepku, kterou si za záchod sama nalepí, ale jí ty nálepky jsou šumák… prostě nevolá ![]()
Venku je bez plenky, ale funguje to stejně jako doma - nosím s sebou náhradní oblečení. Do auta a na spaní má plenku.
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Poradíte nějaký fígl? Neměla by to už umět?
Já jsem trpělivá, ale připadá mi to jako kolotoč, k lepšímu to ty dva měsíce nejde, je to pořád stejné… předem díky za rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se z toho picnu, teď jsem ji celou převlékla a než jsem vám to tady napsala, tak si vzala jogurt, sedla si na křeslo, počůrala se a rozpatlala celý jogurt po sobě a po křesle
Před pár minutami jsem ji vedla k záchodu, všechno jsme si vysvětlovaly a ona se počůrá zase
![]()
Já už nevím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My to měli u staršího stejně, od cca 26m se nahatej sám vyčůral na nočník, ale když byl oblečenej, tak se počůral, neřekl si prostě, a předevčírem, skoro po 4m, si začal konečně volat sám…takže trpělivost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit