Nočníkové trauma
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Nočníkové trauma
Můj problém se asi nebude příliš lišit od těch ostatních tady,ale přesto jsem se rozhodla založit novou diskusi.Máme doma čerstvě dvouletou dceru, která byla od narození ve všem trochu napřed.Ne že by byla zvlášť geniální, ale byla téměř ve všem tak nějak přirozeně šikovná, což nám dělalo radost a dost ulehčovalo život.Ovšem až na jednu věc - čurání na nočník.Asi od 15 měsíců jsme ji začali čas od času vysazovat na nočníček a učit jí, na co ho používáme.To jí problém nedělalo - sedala si ochotně, hrála si s ním, ale málokdy se jí podařilo něco udělat.Nehrotila jsem to, protože vím, že u každého dítěte to přijde jindy.Nicméně díky nedávným druhým narozeninám a téměř bezplenkovému okolí jsme se rozhodli přitvrdit.Tedy vysazovat na nočník častěji a pravidelně a na doma nechávat bez plenky.TeĎ, po 14 dnech zkoušení jsme na tom tak, že malá letí panicky každých 10 minut na nočník, má šílený strach se počurat (podotýkám, že jsme jí za počurání nikdy netrestali, nenadávali ani nevyhrožovali.)Většinou se jí stejně do nočníku nic nepodaří udělat a za chvilku začne hrozně plakat a volat „na nočník“, ale už je mokrá.Poslední dobou se začala budit i ze spaní s panickým pláčem a křikem „na nočník“, přitom má plenku a když si sedne, tak se stejně nevyčurá.Tak nevím, zda mám ještě vytrvat a dál jí trápit nebo ještě nějaký čas počkat.Nechci jí zbytečně traumatizovat, ale zároveň nechci být měkká.Ptám se prot na vaše zkušenosti.Omlouvám se za dlouhý příspěvek.Petra
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
ja bych pockala. Mladsi dcera taky na zacatku kvetna oslavila druhe narozeniny a od vcera si zacala teprve rikat na nocnik. Ovsem zvlada jen curani. Pri kakani to nahlasi az po nehode.
Ja to prisuzuji tomu, ze byla take dost ve vyvoji dopredu a nekde se to musi vyrovnavat. U nas to je prave v nocnikovani a v reci. Do dvou a pul let bych klidne pockala, jak se to vyvine. U nas to je i mozna tim, ze se neumela sama vyslect, protoze starsi dcera chodila na nocnik v 19m sama a ani nam nerikala. Proste stahla gate a ja pak nahodne zjistila, ze v nocniku neco je. Zoe se svlect neumela a ani nemluvila, takze jsem vysazovala a az ted to pochopila. Lekari vseobecne rikaji, ze do tri let je limit, takze bych byla v klidu.
Terik
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hm, řekla bych, že je to příliš brzo. My to měli naopak, nechtěl nechtěl nechtěl, čůrání se podařilo ve 2,5 letech a kakání až 2 měsíce před 3. rokem. Moji rodiče se z toho „zanedbání“ mohli zvencnout… a já skoro taky… Několik marných pokusů, ale u nás pak zvítězil zdravý rozum a počkali jsme až k tomu dojde dítě samo, dozreje. Úspěch je pak ze dne na den, přijde prostě sám…
Doporučila bych schovat nočník a vrátit se k plínkám, bez řečí, bez divadla, definitivně. A za měsíc či za půl roku už to může proběhnout tak, jak má - v klidu a správně…
NiKi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nočníkové trauma.
ahoj ,prosím o radu mám doma dvouletou dceru a hned po druhých narozeninách jsem si řekla,že nekompromisně sundáme plenu i když před tím do nočníku nikdy neudělala ani kapku a poctivě seděla,tedy bez úspěchu.takhle to skoušíme už přez 14 dní,ale výsledek je skoro žádný.v noci když se zbudí vyžaduje na nočník i se jí podařila loužička(jednou),jinak ale nic.přez den se normálně počůrá.navíc už delší dobu pozoruji,že nečůrá vůbec.vyčůrá se ve 3 ráno a pak až v 5 odpoledne,což už je extrém.pítí do ní musím lít,ale i tak se mi s tím čůráním nezdá.ted tedy nevím,jestly vrátit plenu nebo vytrvat
- Citovat
- Upravit
Já jsem teda toho názoru, že jak se plenka jednou sundá, už nejde vrátit zpět, stejně jako zpátky nedostane dudlík spláchnutý do záchodu..pak by byla asi veškerá snaha ze strany dítěte v háji..za mě teda vytrvat, přeji hodně trpělivosti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Stejně jako děti můžou zadržovat bobek (psychogenní zácpa), tak můžou zadržovat i čurání. Syn to začal dělat a okamžitě mu přistála plína zpátky, protože mu nechci oddělat močák. Upravilo se to celkem rychle, během pár dnů si zase začal říkat.
To mu bylo už nevím, tak 2r cca. Já jsem velký zastánce vracení plen při problému, protože mi dítě při vrácení plíny v ní nikdy nevydrželo jak pár dnů, kdy jsem to nechala být a hned si zas říkal a chodil na nočník.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gladys píše:
Stejně jako děti můžou zadržovat bobek (psychogenní zácpa), tak můžou zadržovat i čurání. Syn to začal dělat a okamžitě mu přistála plína zpátky, protože mu nechci oddělat močák. Upravilo se to celkem rychle, během pár dnů si zase začal říkat.
To mu bylo už nevím, tak 2r cca. Já jsem velký zastánce vracení plen při problému, protože mi dítě při vrácení plíny v ní nikdy nevydrželo jak pár dnů, kdy jsem to nechala být a hned si zas říkal a chodil na nočník.
Já si spíš myslela, že když mu ji vrátíš, tak se prostě přestane snažit, že ví, když to zadržoval a pak dostal plenu zpět, že si prostě říkat nemusí..ale to je asi dost individuální..my začneme s nočníkem v létě, kolem prvních narozenin, tak za tebou kdyžtak přijdu pro radu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ejmy já jsem zjistila, že dítě, které zadržuje, tak to nedělá kvůli nočníku samotnému, ale vždycky kvůli tomu, že cítí přílišný nátlak… Jakmile má pocit, že se rozhodlo samo, tak ho nic nezastaví. Vracela jsem plínu několikrát, protože na nočník chodil od 15m a nikdy se mi nestalo, že by se stal opět plně inkontinentním, naopak.
Stejně tak s kakáním, když jsem si toho přestala všímat a řešit, začal chodit sám od sebe.
Nazvala bych to „ignorací“ k nočníkování ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje dcerka začal chodit na nočník až od 2 a půl let, do té doby jsem se stavěla na hlavu, po dobrém i po zlém a nic.pokud si klidně čůrá do kalhot, nebo takhle zadržuje čůrání, vrátila bych plenu zpět. Klárka vydržela nečůrat přes 12 hodin a doktorka mi řekla, ať jí nechám, že to je o zdravotní porblémy. Plenek jsme se zbavili na dovče u moře ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a nehroť to, prostě to chceš víc, než ona a ona to moc dobře ví, že je to něco, co je momentálně důležité a třeba moje děti nedávají nic zadarmo, když se na to přestaneš soustředit, půjde to samo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obnovím starou diskusi…
Dceři jsou čerstvé dva roky, od září nastupuji do práce a hlídá dědeček, tudíž chci, aby byla již bez plen (pro dědu méně práce…). Nočník jsme zkoušeli tak od roka občasně - ráno, po odpoledním spaní a před večerní sprchou. Skoro vždy se vyčůrala, bobek nikdy. Sama si též nikdy neřekla. Před týdnem jsem prostě plíny vzala a začali jsme se snažit. První dny žádný efekt, já stále dávala na nočník, ona se vyčůrala, ale kakání naprosto neřeší, běžná četnost 3-5× za den, tudíž tolikrát bobek v kalhotech
Občas se zjevilo i počůrání. První dcera byla touto dobou též odplenkována, do týdne s cca 10 počůráními byla pohoda. Teď vím, že neuváženě jsme zvolili stejnou cestu, „kázali“ jsme a lehce vyčítali, když byly nehody. První tři dny tedy nehody, kázání, efekt žádný. Pak to přišlo, další tři dny od rána celý den stokrát bolí bříško, bolí zadek, ale kakání žádné. Přisuzovala jsem to velikému teplu a v poměru k teplotě málo tekutinám, říkala jsem si, bobek bude holt tužší, tudíž jí to trápí. Každý tento den se večer posléze vykakala. Ale v sobotu už to gradovalo, od rána opět kňučela a ztěžovala si na břicho i zadek, večer běhala na nočník, WC, kalhoty dolů, nahorů, vše provázené opět skučením, brečením, ovšem tentokrát doslova řevem, zdánlivě bolestným. Ten den žádné hovínko, ráno vše pokračovalo, tak jsem nevydržela a dojela na pohotovost, tam ještě v čekárně 2× hovínko, jednou na WC, jednou do kalhotek. Vždy konzistence normální. Verdikt lékaře, je to psychické, fyziologicky vše ok. Dnes šílenství pokračovalo, celý den brek a ztěžování na bolesti břicha a zadku, večer řev, brek, kňučení… Úplně vidím, že hovínko je „v zatáčce“, ona začně brečet, bolí zadek, bolí zadek, běhá od nočníku, kde stáhne gatě, sedne, ale zase hned vystřelí, vrátí kalhoty, letí jinam, pak zase zpět. Evidentně to drží a snaží se to „rozchodit“. Pak s řevem kakala do spoďárek, za půl hodiny na zem neb se nestihla usadit na nočník a poslední akce do vany, ovšem tam bez jediného bolestivého nebo jiného doprovodu. Tudíž jasně vidím, že je to psychika, prostě kakat nechce. Plínky jsme vracet samozřejmě zkoušeli, ale naše kázání asi měla vliv, tudíž i s plínkou, jak to na ní jde (i čůrání),tak chce na nočník.
Je mi jasné, že jsme nezvládli situaci my, ale spíš řeším, co teď??? Vrátit plínu nejde, nechá si ji, ale jak potřebuje na záchod, hlásí a chce ji sundat. S čůráním problém nemá, ale kakání je šílenství pro všechny
Osobně chci zvolit přístup, že bude bez plen, ale čůrání ani kakání nebudu komentovat ani řešit. Stejně tak její „šílené“ chování kolem snahy vykakat se resp. nevykakat. Protože ona už evidentně pochopila k čemu je nočník a umí i poznat, kdy potřebuje, tak mě napadá tato cesta. Vrácení plen nefunguje a já vlastně neví, kudy kam, když už se stalo a postupovali jsme nevhodně a asi předčasně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Leonfram co odměna? něco co hodně chce za kadění? ať jsou to bonobony, čokoláda a podobně? to zabralo u nás, krapet nezdravý, a el bylo to potřeba jen chvilinku..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aničkakytička píše:
@Leonfram co odměna? něco co hodně chce za kadění? ať jsou to bonobony, čokoláda a podobně? to zabralo u nás, krapet nezdravý, a el bylo to potřeba jen chvilinku..
Jo to jsme zavedli od první chvíle - za bobek v nočníku Kindr vajíčko. To chápala, každému na potkání hlásila, udělám bobek, dostanu Kindr vájo. Také ho dostávala, tím spíše tomu nerozumím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Leonfram za kindervajíčko se u nás jednu dobu usínalo bez maminky
hele a o dát plínku a protě si toho nevšímat? nijak to nekomentovat? když by mohkla kadit, nechat jí někde v klídku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aničkakytička píše:
@Leonfram za kindervajíčko se u nás jednu dobu usínalo bez maminkyhele a o dát plínku a protě si toho nevšímat? nijak to nekomentovat? když by mohkla kadit, nechat jí někde v klídku…
To jsme dělali, jenže ona buď přiběhne, že chce na nočník a chce plínu sundat, nebo se prostě odstrojí sama, sedne, zvedne a komedie pokračuje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit