Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dnes jsem byla s malým 2r7m na ortopedii. Dr diagnostikovala gneua valga, planovalgozní postavení nohou. Máme mu nechat na boty a bačkory klínky po celé délce boty 0,5cm. Má jezdit na kole kvůli plochým nohám. Jenže malej nechce jezdit na kole a šlapat. Má kolo odrážedlo ale to prý nestačí. Jde s tím dělat ještě něco jiného? Nejsou nějaké vložky do bot? Srovná se to? Máte někdo zkušenosti? Nevlastní brácha to má také je mu 5 a půl a dr řekla, že žádnej sport jako fotbal apod. dělat nebude moct a že nemá chodit žádné tůry. Jenže brácha je takovej kliďas a lenoch(nemyslím to zle) jenže ten můj se nezastaví a pořád se chce někde procházet, minulý týden mi naše dr řekla, že má podezření, že malej bude hyperaktivní(aniž bych si na něco stěžovala-usoudila tak jen podle toho jak se tam choval) a že si s nim užiju, že počkáme do 3let a uvidí se. Jak tohohle udržím vklidu, pořád skáče a lítá. Prosím máte někdo zkušenost, srovnají se ty nožičky??? ![]()
Nejsem odborník, neřeknu Ti tudíž srovná nebo nesrovná.
Ale dle toho, co vím od Dr. o našich plochých nohou a vbočených kotnících, tak náprava je otázka poctivého nošení ortopedických vložek a je to na roky. Myslím tedy, že Tě nemusí trápit momentální synova nechuť šlapat na kole. Příští rok to může být jinak a bude jezdit jak drak.
Další otázka je jeho (nejspíš) hyperaktivita a na druhou stranu „klidný režim“ ![]()
Dle toho co vím já, tak vložky do bot nepomůžou ničemu, akorát zabrání zhoršování stavu. Zkuste si najít dětského fyzioterapeuta a předhodit mu problém.
Máme sice jiné problémy, ale ortoped by je řešil operací a pediatr by nás taky poslal na chirurgii. (Na fyzioterapii jsem nás poslala sama a zjistila, že VZP platí dětem fyzioterapii do 15 let, pokud má daný fyzioterapeut smlouvu s pojišťovnou).Po měsíci pravidelného cvičení 15 minut denně, je vidět že se rovnají kotníky, kolena, záda a zalézá pupeční kýla.
![]()